“Paēdušai Latvijai” pārtikas paku saņēmējus izglīto veselīgu maltīšu pagatavošanā
Meistarklasi apmeklēja reģionālās sadarbības organizācijas, kas tālāk šīs zināšanas nodos pārtikas paku saņēmējiem – senioriem, mazturīgām ģimenēm un maznodrošinātajiem.
“Paēdušai Latvijai” reģionālie izdales punkti nodarbojas gan ar pārtikas paku izdali, gan rīko izglītojošus pasākumus. Viens no populārākajiem pasākumiem ir kulinārijas nodarbības, kuru laikā palīdzības lūdzēji var iegūt jaunas zināšanas un prasmes veselīgas maltītes pagatavošanā, izmantojot pārtikas pakā esošos produktus, un kombinējot tos ar dārzā vai mežā pieejamajām veltēm, vai arī pārdomāti iegādājoties papildu produktus veikalā, lai maltīte būtu pilnvērtīga no uzturvērtības viedokļa
“Ikviens pārtikas pakā iekļautais produkts ir noderīgs un liels atbalsts trūkumā nonākušajiem. Tomēr nereti pārtikas paku saņēmējiem trūkst zināšanu, kā gudri izmantot saņemtos produktus – kā no tiem pagatavotu pilnvērtīgu maltīti. Pateicoties kulinārijas meistarklasē gūtajām zināšanām, reģionālo biedrību pārstāvji varēs sniegt jaunus un interesantus recepšu ieteikumus, lai pagatavotā maltīte ne vien nodrošinātu sāta sajūtu, bet arī vairotu dzīves kvalitāti,” uzsver Pārtikas bankas “Paēdušai Latvijai” vadītāja Agita Kraukle.
Pārtikas bankas “Paēdušai Latvijai” meistarklases laikā apgūtās zināšanas un maltīšu receptes kopā ar citām Rimi kustības “Labākai dzīvei” receptēm tiks apkopotas bukletā, kas kalpos kā praktiska rokasgrāmata reģionālajām organizācijām un biedrībām kulinārijas nodarbību organizēšanā. Tāpat arī šogad tiks turpināta “Paēdušai Latvija” un Rimi Latvia sadarbība, rīkojot labdarības akcijas pārtikas paku piepildīšanai Rimi veikalos visā Latvijā. Pateicoties pircēju atsaucībai, aprīļa sākumā akcijas “Paēdušai Latvijai” laikā visā Latvijā tika piepildīta 6081 pārtikas paka, kas palīdzēs ap 2100 trūkumā nonākušām ģimenēm ar bērniem, kā arī senioriem un personām ar invaliditāti un zemiem ienākumiem.
Pārtikas pakās parasti ir ievietoti produkti ar ilgstošu lietošanas termiņu, piemēram, miežu putraimi, manna, auzu pārslas, makaroni, milti, eļļa, gaļas vai zivju konservi, cukurs, rīsi, margarīns, vistas buljons, zirņi. Taču Pārtikas bankas mērķis ir ne vien izdalīt pārtikas pakas trūkumā nonākušām ģimenēm, bet arī sniegt papildu iespējas un padomus, kā uzlabot ikdienas uzturu. Tāpēc, izmantojot paciņās iekļautos, šķietami vienkāršos produktus, Rimi Gardēžu radošajā telpā aizvadītajā meistarklasē no pavisam ikdienišķiem produktiem tapa trīs jaunas veselīgu ēdienu maltītes, ar kurām sevi un ģimeni var iepriecināt ikviens, neatkarīgi no pieejamiem līdzekļiem.
“Atbalstot pārtikas paku saņēmējus, ir būtiski rūpēties ne tikai par pamata vajadzību nodrošināšanu, bet arī sniegt izpratni par pilnvērtīgu uzturu un garšu kombināciju daudzveidību. Mēs ticam, ka iespēja pilnveidot kulinārijas iemaņas un pašu pagatavota, garda maltīte sniegs pozitīvas emocijas un mudinās izmēģināt jaunas pieejas neatkarīgi no rocības,“ stāsta Dace Preisa, Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītāja.
Izmantojot ”Paēdušai Latvijai pārtikas pakās bieži ziedotos produktus, “Rimi Labākai dzīvei” šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā trīs gardas receptes, kas būs pa spēkam ikvienam.
Pastas salāti ar tunci
Sastāvdaļas:
- 200 g pasta
- 120 g konservēts tuncis
- 2 marinēti gurķi
- 200 g ķirštomāti
- 100 g svaigie salāti pēc izvēles
- Loki
- Dilles
- Sāls
Mērcei:
- 300 g tomātu pasta
- 200 g bezpiedevu jogurts vai skābais krējums
- 3 ķiploka daiviņas
- ½ citrona sulas
- Sāls
Pagatavošana:
Gatavo mērci, sajaucot tomātu pastu ar bezpiedevu jogurtu vai krējumu, pievieno mazākos gabalos sagrieztu ķiploku un citronu sulu. Uzvāri pastu un pievieno to mērcei. Pievieno tunci, sagrieztu gurķi, smalcinātus salātus, ķirštomātus, lokus un dilles.
Polenta ar pupiņu un gaļas mērci
Sastāvdaļas:
- 300 g kukurūzas putraimi
- 180 g krēmsiers
- 300 g pupiņas
- 200 g maltā gaļa pēc izvēles
- 1 burkāns
- 1 sīpols
- 3 ēdamkarotes eļļas
- Sāls
Pagatavošana:
Pupiņas iemērcē pa nakti ūdenī un nākamjā dienā izvāri tās. Apcep sarīvētus burkānus kopā ar smalki sagrieztiem sīpoliem, tad peivieno malto gaļu un sāli pēc gar’as. Uzvāra 0.5 l sālsūdeni un 0.5 l piena, maisot pieber kukurūzas putraimus. Kad putra ir gatava, iemaisi putrā krēmsieru. Gaļas mērci pasniedz kopā ar polentu jeb kukurūzas putraimu putru.
Panna cotta ar persikiem
Sastāvdaļas:
- 1 iepakojums ar konservētiem persikiem
- 100 ml piena
- 200 g bezpiedevu jogurts vai skābais krējums
- 10 g želatīns
- Auzu pārslas
- Cukurs
Pagatavošana:
Sablenderē persikus ar bezpiedevu jogurtu vai skābo krējumu. Uzbriedini želatīnu aukstā pienā, pēc tam to uzkarsē uz uguns. Pievieno želatīna masai sablenderēto persikus ar bezpiedevu jogurtu vai skābo krējumu. Salej masu trauciņos un liec atdzesēties to ledusskapī uz 1.5h. Izkausē uz pannas cukuru ar auzu pārslām, attiecībā 1:1. Atdzesē auzu pārslu griljāžu un pārkaisi ar to atdzesēto panna cotta.
Latvijas Samariešu apvienības labdarības projekts Pārtikas banka “Paēdušai Latvijai” katru gadu palīdzību sniedz vismaz 15 000 cilvēku. Kopš 2016. gada Pārtikas bankas patstāvīgais sadarbības partneris un ziedotājs ir veikalu tīkls Rimi. Divreiz gadā īpašā akcijā Rimi pircēji tiek aicināti papildu saviem ikdienas pirkumiem piepildīt pārtikas pakas, lai palīdzētu trūkumā nonākušām ģimenēm ar bērniem, senioriem un personām ar invaliditāti. Aprīļa sākumā 42 Rimi veikalos Rīgā un lielākajās Latvijas pilsētās jau septīto reizi norisinājās labdarības akcija “Paēdušai Latvijai”, kuras laikā piepildīta 6081 pārtikas paka, kas ļaus palīdzēt vairāk nekā 2100 trūkumā nonākušajām ģimenēm.