700 skolēni visā Latvijā Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo pavārkursos apguvuši veselīga ēdiena gatavošanu

30. Maijs, 2012

Marta sākumā aizsāktās Vislatvijas skolu tūres laikā Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis viesojies jau 20 skolās 9 Latvijas pilsētās – Bauskā, Rīgā, Cēsīs, Iecavā, Jelgavā, Kuldīgā, Liepājā, Valmierā un Jūrmalā. Kopumā Aikāgaršo šefpavāra vadītajos pavārkursos veselīgas ēst gatavošanas prasmes apguvuši 700 skolēni. Skolu tūre noslēdzās 29. maijā ar pavārkursu nodarbību Majoru vidusskolā un Jūrmalas sākumskolā Atvase. Savukārt jau rudenī pēc skolēnu vasaras brīvdienām Aikāgaršo šefpavārs turpinās izglītot skolēnus par veselīgu uzturu.

„Pavārkursu nodarbības man ir īsts izaicinājums, jo liela daļa Latvijas skolēnu vēlas pagatavot kādu no saldajiem ēdieniem, vai arī maltīti, kas nebūt nav tā veselīgākā. Tieši tāpēc gandarījums pēc katras meistarklases ir divtik liels – jauniešiem spēju ne tikai parādīt, ka veselīgs uzturs var būt garšīgs, bet arī iemācīt, kā ierasto ēdienu, pagatavojot citādāk un kādu no sastāvdaļām aizvietojot ar citu, padarīt veselīgāku. Turklāt skolēni pēc veselīga uztura meistarklasēm atzinuši, ka ir gatavi mainīt savus ēšanas paradumus un turpmāk daudz rūpīgāk sekos līdzi savam uzturam,” saka Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.

Aikāgaršo šefpavārs Latvijas jauniešiem ir iemācījis virkni jaunu un gardu ēdienu – pašgatavotu veselīgu brokastu musli, kas ir lieliska alternatīva ierastajām brokastu maizītēm, kā arī dažādus veselīgus salātus. Tāpat kopā ar skolēniem viņš ir gatavojis suši, pildījis pankūkas, cepis lazanju un picu. Turklāt, izmantojot reālus produktus, skolēni ir pārbaudījuši savas zināšanas veselīga uztura šķīvja salikšanā, lai kopā ar šefpavāru produktu klāstā mācītos atpazīt veselīgākos un apgūtu sabalansēta uztura proporcijas.

Rimi iniciatīvu skolēnus izglītot par veselīgu uzturu novērtē ne tikai skolēni, bet arī skolotāji, paužot prieku par iespēju ierastās mājturības stundas papildināt ar interesantu un vērtīgu nodarbību: „Aikāgaršo veselīga uztura meistarklase skolēniem piedāvā jaunus iespaidus un citādāku skatījumu uz ēst gatavošanas procesu,” saka Kuldīgas 2. vidusskolas mājturības skolotāja Ivonna Zīverte.

Savukārt jaunieši izceļ Aikāgaršo šefpavāra atraktivitāti un prasmi zināšanās par veselīgu uzturu dalīties saistošā un neierastā veidā: "Man vēl ilgi paliks atmiņā uztura piramīdas veidošana no īstiem produktiem. Uzzināju daudz jauna par to, kā organizēt savu maltīti ikdienā,” saka Kuldīgas 2. vidusskolas 7.a klases skolniece Linda. Savukārt viņas klases biedrene Džūlija atzīst: „Man ļoti patika, ka pavārs par katru no veselīgo salātu sastāvdaļām, ko kopīgi gatavojām nodarbības laikā, pastāstīja kaut ko interesantu. Viņš ir ļoti jautrs.”

Aikāgaršo meistarklasēm bija iespēja pieteikties 6. – 8. klašu skolēniem, aizpildot anketu Rimi mājaslapā. Kopumā pavārkursiem pieteikušās 118 klases no 44 Latvijas pilsētām. Arī nākamajā mācību gadā šefpavārs Normunds Baranovskis turpinās viesoties pie tiem skolu jauniešiem, kuri iesūtījuši visinteresantākos pieteikumus, lai kopā ar viņiem gatavotu veselīgus ēdienus un dalītos padomos, kā uzturā iekļaut sabalansētas un pilnvērtīgas maltītes. Ēst gatavošanas apmācības notiek mājturības stundu ietvaros, un tajās piedalās gan meitenes, gan puiši.

Vairāk par Aikāgaršo un pavārkursiem skolās šeit


 


Populārākie raksti