Carnikavas pamatskolā notiek Aikāgaršo pavārskolas maratons

08. Maijs, 2013

30. aprīlī Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo pavārskolas nodarbība notika Carnikavas pamatskolā, no kuras dalībai bija pieteikušās veselas 3 klases – 5., 6. un 8. Skolēni Aikāgaršo šefpavāra Normunda Baranovska vadībā apguva pašu izvēlētā sātīgā brokastu kulteņa, veselīgu un gardu ravioli, kā arī vistas un kukurūzas kotletīšu gatavošanu.

Carnikavas pamatskolas 5. klases skolēni gatavoja sātīgu un veselīgu brokastu kulteni. Tā receptes pamatā ir skolēnu iesūtītā brokastu ēdiena recepte, kurai autore, 5. klases skolniece Helēna, devusi skanīgu nosaukumu – Superomlete jeb kā pielabināties vecākiem sestdienas rītā. Nodarbībā Aikāgaršo šefpavārs iepazīstināja skolēnus ar iespējām, kā šo ēdienu pagatavot gardāk un veselīgāk.

„Piesakoties Aikāgaršo pavārskolas nodarbībām, pārrunājām klasesbiedru ēšanas paradumus un iecienītākos ēdienus. Diemžēl secinājām, ka visbiežāk tā ir pārtika no ātrās apkalpošanas restorāniem. Šos ieradumus mums gribētos mainīt, tādēļ mums bija liels prieks pavārskolas nodarbībā mācīties gatavot pašiem, turklāt veselīgi un daudzveidīgi. Tagad zinām, ka veselīgs ēdiens nav tikai salātu lapas. Turklāt daži skolēni no mūsu klases vēlētos apgūt pavāra profesiju, tādēļ bija interesanti to pārrunāt ar īstu šefpavāru”, stāsta Marika no 8. klases.

Carnikavas pamatskolas 8. klases skolēni Aikāgaršo šefpavāra vadībā gatavoja sātīgu un veselīgu pusdienu ēdienu – vistas un kukurūzas kotletītes ar zaļo zirnīšu biezeni, savukārt 6. klase apguva ravioli ar malto gaļu un Mozzarella sieru. Dažāda veida pasta ir klases skolēnu iecienītāko ēdienu vidū, tādēļ viņi visvairāk vēlējās apgūt interesantas un veselīgas receptes tās pagatavošanai.

Carnikavas pamatskolas 5. klases skolēni kopā ar Aikāgaršo šefpavāru gatavoja veselīgu brokastu kulteni. Tā tapa pēc 5. klases skolnieces Helēnas iesūtītas receptes ar īpaši skanību nosaukumu “Superomlete jeb kā pielabināties vecākiem sestdienas rītā”.



Dārzeņus meitenes pievienos omletei – ēdiens būs ne tikai gardāks un krāsaināks, bet arī lielisks vitamīnu avots



Kultenis tika pasniegts ar svaigiem salātiem, mērcei izmantojot citrona sulu un citas piedevas



Gardās brokastu receptes autori – Carnikavas pamatskolas 5. klase



Lieliska ideja sātīgām un veselīgām brokastīm ne tikai sestdienu rītos, bet arī ikdienā

Carnikavas pamatskolas 8. klases vistas un kukurūzas kotletītes ar zaļo zirnīšu biezeni

„Piesakoties Aikāgaršo pavārskolas nodarbībām, pārrunājām klasesbiedru ēšanas paradumus un iecienītākos ēdienus. Diemžēl secinājām, ka pārāk bieži uzturā lietojam ātrās apkalpošanas restorānu produkciju. Šos ieradumus vēlamies mainīt, tādēļ mums bija liels prieks pavārskolas nodarbībā mācīties gatavot pašiem, turklāt veselīgi un daudzveidīgi. Tagad zinām, ka veselīgs ēdiens nav tikai salātu lapas. Turklāt daži skolēni no mūsu klases vēlētos apgūt pavāra profesiju, tādēļ bija interesanti to pārrunāt ar īstu šefpavāru”, stāsta Marika no 8. klases.



Kotlešu masai tiek pievienotas visas nepieciešamās piedevas un garšvielas



8. klases meitenes rūpīgi gatavo vistas kotletītes



Kotletīšu pagatavošana ir ātra un vienkārša – tās jācep vien 10-15 minūtes



8. klase kotletītes pasniedza ar zaļo zirnīšu biezeni, atsvaidzinot ar ķiršu tomātiem un zaļumiem



8. klases skolēni lepojas ar iegūtajiem pavārmeistara diplomiem

Carnikavas pamatskolas 6. klases ravioli ar malto gaļu un Mozzarella sieru

Dažāda veida pasta ir Carnikavas pamatskolas jauniešu iecienītāko ēdienu vidū, tādēļ kopā ar šefpavāru viņi visvairāk vēlējās apgūt jaunas, interesantas oriģinālas un, protams, veselīgas receptes tās pagatavošanai.



Carnikavas pamatskolas 6. klases meitenes gatavo gardo ravioli pildījumu ar saulē kaltētajiem tomātiem



Ravioli mīklas izrullēšanai skolēni izmantoja īpašu ierīci, kas pastas dzimtenē – Itālijā – ir ikvienas saimnieces virtuves neatņemama sastāvdaļa



Gardais rezultāts – 6. klases skolēnu meistarīgi pagatavotie ravioli



Pēc gardas, pašu gatavotas maltītes -  patiess prieks par padarīto



No pastas mīklas, kas ir šīs receptes pamatā, skolēni pagatavoja arī lielisku tagliatelle pastu, ko pasniedza ar ķiršu tomātiem, Mozzarella sieru un kresēm, pārlejot ar citrona sulas un olīveļļas maisījumu. Apgūtās iemaņas lieliski noderēs skolēnu iecienītāko ēdienu pagatavošanā arī turpmāk!
 


 


 


Populārākie raksti