Ciemos Talsu Štābiņā
Otrdien, 11. jūnijā, pie Talsu novada fonda biedriem, kuri ir arī Rimi un Ziedot.lv brīvā laikā programmas bērniem Štābiņš dalībnieki, viesojās Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis. Teju 50 bērniem no maznodošinātām ģimenēm šefpavārs mācīja veselīga, vienkārša un garšīga ēdiena gatavošanas prasmes, kā arī mudināja gūt pirmās iemaņas pavāra profesijā. Aikāgaršo pavārskolas nodarbībā jaunieši iemācījās pagatavot gan vistas iesmiņus ar graudainā biezpiena salātiem un tatziki mērci, gan maltās gaļas kebaba iesmiņus ar svaigu dārzeņu salātiem.
Turklāt pavārskolas nodarbībā bērni ne tikai apguva ēst gatavošanas iemaņas, bet arī uzzināja par veselīga uztura priekšrocībām, kā arī mācījās darboties komandā – gan gatavojot maltīti, gan sarūpējot visu nepieciešamo maltītes baudīšanai. Kā pēc nodarbības atzina paši jaunieši, dalība Aikāgaršo meistarklasē būs pamudinājums arī turpmāk vairāk gatavot pašiem, jo līdz šim tas darīts diezgan reti.
„Bērnu gatavošanas prasmes ir ļoti atšķirīgas. Tiem, kam iemaņas ir lielākas, Aikāgaršo nodarbība bija lieliska iespēja tās papildināt. Taču, manuprāt, šefpavāra padomi un rekomendācijas visvairāk noderēs tieši tiem bērniem, kas ikdienā negatavo, jo domā, ka tas ir sarežģīti vai arī, ir pārliecināti, ka gatavošana viņiem vienkārši nepadodas. Piemēram, kāds no bērniem atklāja, ka pavārskolas nodarbība devusi viņam ierosmi jau tajā pat dienā pagatavot vakariņas mazajam brālītim”, pēc nodarbības atklāj Talsu novada fonda pārstāve, skolotāja Ilona Zitmane.
Talsu novada fonda jaunieši visatzinīgāk novērtēja nodarbības laikā gatavotos gaļas ēdienus un jo īpaši vistas gaļas iesmiņus. Taču arī salāti tika atzīti par gardu un veselīgu piedevu, kas ikdienā tiekot lietoti salīdzinoši reti. Tā kā bērni kopā ar šefpavāru pagatavoja piknika un grilēšanas sezonai atbilstošus ēdienus, maltīte, spītējot mainīgajiem laika apstākļiem, tika baudīta brīvā dabā - Talsu valsts ģimnāzijas parkā.
Nodarbības laikā bērni arī uzzināja daudz jauna par dažādiem produktiem un to pagatavošanas iespējām
Bērni uzmanīgi seko pavāra norādījumiem
Arī daļa no gatavošanas procesa notika dārzā
Prieks par Aikāgaršo nodarbību un pašu gatavoto maltīti