Kā tomātus audzē Getliņos?

05. Aprīlis, 2012

Kopš marta vidus vairākos Rimi veikalos ir pieejami pirmie Latvijā audzētie tomāti, kurus mūsu pircēji jau paguvuši novērtēt – no rīta tikko ievesti tie reti veikalu plauktos paliek līdz vakaram. Tiem, kas tos nogaršojuši, nekāda citāda pārliecināšana vairs nav nepieciešama. Citiem tomēr šķiet dīvaini – kā tas ir, ka tomāti tiek audzēti gluži blakus atkritumu poligonam?
Lai paši visu redzētu, uzzinātu un aprunātos ar tomātu audzētājiem, 4. aprīlī vairāki Rimi pārstāvji no kategoriju un mārketinga departamentiem viesojās Getliņu siltumnīcā.
Getliņos SIA Getliņi eko 3000m² platībā audzē 7400 dzelteno tomātu Beoragne stādus. Uzreiz jāteic, ka atkritumi no poligona tiek izmantoti siltumnīcu apkurināšanai, bet paši tomātu stādi aug speciāli šim nolūkam piemērotā akmens vatē.
Uzņēmuma agronoms Guntars Strauts stāsta, ka šogad tomāti iedēstīti jau janvārī, bet ražot turpinās līdz pat novembra beigām. Tātad, siltumnīcas darbiniekiem būs tikai viens mēnesis laika, lai novāktu vecos tomātu stādus un visu sagatavotu jaunajiem. Stādi tiek iepirkti Somijā. Agronoms šķirni Beorange izvēlējies labo garšas īpašību dēļ. „Vienīgi ar tiem jāapietas saudzīgi, jo, salīdzinājumā ar daudzām sarkano tomātu šķirnēm, šī galda tomātu šķirne ir ar mīkstāku mizu”, skaidro Guntars Strauts.
Lielo „Getliņi eko” siltumnīcu apkalpo 4 cilvēki, ieskaitot pašu agronomu. Ir domāts arī par darbinieku ērtībām. Lai, tomātus vācot, darbiniekiem nevajadzētu zemu liekties vai pat rāpot pa zemi, tomātu stādi atrodas aptuveni 60 cm augstumā no zemes.
Getliņu tomātiem nav ekoloģiskā sertifikāta, taču, kā sāsta G. Strauts, Getliņu siltumnīcās tos cenšas audzēt maksimāli bioloģiskām metodēm, miglojot tikai galējas nepieciešamības gadījumā. Piemēram, apputekstēšanai tiek izmantotas kamenes.


3000 m2 lielajā noliktavā tiek audzēti 7400 tomātu stādi


SIA Getliņi eko tiek audzēti Beorange šķirnes tomāti


Apputeksnēšanai tiek izmantotas kamenes


Uzņēmuma agronoms Guntars Strauts teic, ka šo šķirni izvēlējies labo garšas īpašību dēļ


Agronoms stāsta Rimi darbiniekiem par tomātu garšas īpatnībām


Lai darbiniekiem būtu vieglāk ražu novākt, stādi izvietoti uz paaugstinājuma


Nedēļas laikā šajā uzņēmumā tiekot novāktas 4 tonnas tomātu
 


Populārākie raksti