Katram ceturtajam jaunietim Latvijā nav iemaņu ēst gatavošanā

21. Februāris, 2013

Rimi atklāj Aikāgaršo pavārskolu un veidos jauniešu iecienītāko ēdienu pavārgrāmatu

Jauniešiem Latvijā ir visai vājas prasmes ēst gatavošanā – katram ceturtajam jeb 25% jauniešu trūkst iemaņu gatavošanā, savukārt aptuveni trešā daļa jauniešu maltīti sev varētu sarūpēt tikai ar kāda pieaugušā palīdzību, secināts Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo veiktajā pētījumā. Lai bērniem un jauniešiem palīdzētu apgūt ēst gatavošanas iemaņas, Rimi izveidojis Aikāgaršo pavārskolu. Tās ietvaros tiks organizētas bezmaksas ēst gatavošanas nodarbības 3. līdz 8. klašu skolēniem visā Latvijā. Savukārt jauniešu iecienītāko ēdienu receptes tiks apkopotas Aikāgaršo pavārgrāmatā.

Kā liecina Aikāgaršo aptaujas rezultāti, jaunieši neievēro veselīgas un sabalansētas maltītes pamatprincipus – pārāk bieži uzturā tiek lietoti našķi, ātrās uzkodas, kā arī maltītes tiek ieturētas neregulāri. Piemēram, katrs ceturtais aptaujātais jaunietis brokastis ēd tikai tad, ja ir laiks, savukārt katrs desmitais tās neietur vispār. Lielākā daļa jauniešu par savu iecienītāko maltīti atzīst dažādus saldos ēdienus, turklāt 30% aptaujāto jauniešu maltītes izvēlē priekšroku dod kartupeļiem frī un ceptiem cīsiņiem, veselīgāko izvēli – no dārzeņiem gatavotu maltīti – ierindojot pēdējā vietā.

“Gada laikā Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavāra vadībā mēs esam ne vien pētījuši sabiedrības uztura paradumus, , kopā ar uztura speciālistiem analizējuši pircēju pārtikas grozu saturu, izstrādājuši virkni izglītojošu materiālu, bet arī organizējuši degustācijas un ēst gatavošanas meistarklases, kā arī izstrādājuši simtiem ēdienu recepšu. Turpinot aizsākto iniciatīvu, šogad lielāko uzmanību veltīsim tieši skolēnu un jauniešu izglītošanai un ēst gatavošanas prasmju apmācībai gan Rīgā, gan reģionos. Tieši ar šādu mērķi Rimi atver Aikāgaršo pavārskolu un strādās pie pirmās Aikāgaršo pavārgrāmatas izveides,” stāsta Karīna Jermušs, Rimi Latvia mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja.

Aikāgaršo pavārskolas nodarbībām līdz par 21. martam aicināti pieteikties 3. – 8. klašu skolēni no visas Latvijas, aizpildot anketu (www.rimi.lv/aikagarso) un norādot savas klases iecienītāko brokastu, pusdienu vai vakariņu recepti. Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis dosies pie tiem skolēniem, kuri būs iesūtījuši visinteresantākās receptes, lai palīdzētu apgūt jaunas iemaņas ēdienu gatavošanā, dažādot maltīti un ēst veselīgāk.

Turklāt visi skolēnu iecienītākie ēdieni tiks apkopoti Aikāgaršo pavārgrāmatā – to iecerēts veidot no teju 50 brokastu, pusdienu un vakariņu receptēm, kas iedvesmos jauniešus visā Latvijā vienkāršu un veselīgu maltīšu pagatavošanai. Ikvienam būs iespēja sekot līdzi pavārgrāmatas tapšanas gaitai un aizpildīto lapaspušu skaitam mājaslapā www.rimi.lv/aikagarso, savukārt skolotāji aicināti grāmatā apkopotās ātri pagatavojamās, vienkāršās un veselīgās receptes kopā ar Aikāgaršo šefpavāra padomiem sabalansētam uzturam izmantot kā mācību līdzekli mājturības stundām.

Kā pirmie Aikāgaršo pavārskolas nodarbībā piedalījās un ēst gatavošanas prasmes Aikāgaršo šefpavāra vadībā apguva Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas 7. b klases skolēni. Viņi kopā ar šefpavāru gatavoja veselīgas pusdienas, ko ņemt līdzi uz skolu.

Aptauja par jauniešu uztura paradumiem tika veikta februāra sākumā, un tajā piedalījās vairāk nekā 1000 respondentu vecumā no 9 līdz 15 gadiem.



Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis aicina skolēnus pieteikties pavārskolai


Pirmie pavārskolas dalībnieki Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas 7. b klases skolēni aktīvi darbojas Aikāgaršo virtuvē, gatavojot veselīgās pusdienas


Aikāgaršo pavārskolas nodarbībām līdz 21. martam aicināti pieteikties 3. – 8. klašu skolēni no visas Latvijas, aizpildot anketu
 


Populārākie raksti