Pīrādziņu reanimācija un citi pasākumi svētku maltītes pārpalikumu glābšanai
“Kurš gan nav piedzīvojis to piesātināto pēcsvētku sajūtu, kad ne uz mandarīniem, ne piparkūkām vairs negribas ne paskatīties, bet ledusskapi aizbarikādējušas kastītes ar dažādiem ēdienu pārpalikumiem! Tomēr klasiskās Ziemassvētku mielasta atskaņas var lieliski integrēt jaunu ēdienu pagatavošanā, vajag tikai nedaudz radošuma,” saka Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.
Pīrādziņu reanimācija
Lai pēc svētkiem pīrādziņiem piešķirtu “svaigumu” un tie atkal būtu tikpat garšīgi kā tikko cepti, tos var ietīt samitrinātā lina dvielītī un ielikt cepeškrāsnī pacepties. Pīrāgi uzsūks mitrumu un atkal būs svaigi un mīksti. Bet var darīt arī gluži pretējo: pīrāgus var sagriezt mazākos gabaliņos un sakaltēt kā sausmaizītes vai grauzdiņus.
“Piemēram, pīrādziņus ar sieru var sakaltēt kā grauzdiņus, bet gaļas pīrādziņus – kā sausmaizītes, kas būs lieliska piedeva biezzupām. Pēc svētkiem pāri palikušos pīrāgus var arī ielikt šķīvī un apliet ar buljonu – ātrs, ērts un garšīgs veids, kā to apēst!” iesaka Normunds Baranovskis.
Otrās dienas pelēkie zirņi
Pelēkos zirņus droši var vēlreiz sildīt un ēst. Galvenais ir ļaut tiem uzsūkt mitrumu, lai tie nebūtu cieti un sausi. Taču no pāri palikušajiem zirņiem var pagatavot arī humosu vai citus smēriņus, pievienot tos zupām un sautējumiem. Lielisks veids, kā izmantot pāri palikušos pelēkos zirņus, ir gatavot no tiem bumbiņas, falafelus vai kotletes: zirņus iemērc uz laiku ūdenī un piebriedina, tad samaļ, ja gribas, samaisa ar apceptiem sīpoliem un dažādām garšvielām, veidot bumbiņas un tās fritē vai cep.
“Šādas zirņu bumbiņas vai kotletes var ēst gan atsevišķi ar majonēzi, pašgatavotu Indijas riekstu mērci vai kādu pikantu piedevu, bet var arī likt kārtās ar maizīti, salātlapām, dažādām mērcēm, tomātiem, sīpoliem un zaļumiem un pagatavot gardu burgeru,” idejās dalās Normunds Baranovskis.
Ar cepeša garšu bagātināti salāti
Cepetis ir tradicionāls svētku gardums, kas bieži vien netiek apēsts pirmajā dienā. “Cepeša atlikumus visvienkāršāk ir saplucināt vai sagriezt gabaliņos un pievienot salātiem, zupām, pat mērcēm, likt uz sviestmaizēm. Ja nu galīgi pēc svētkiem negribas ēst cepeti, to var sagriezt un noglabāt saldētavā,” stāsta Rimi šefpavārs.
Viņš iesaka nogaršot salātus, kas sastāv no otrās dienas cepeša, kartupeļiem, āboliem, sīpoliem, marinēta gurķa, zirnīšiem, kaperiem un sakapātiem pētersīļiem ar majonēzi, sinepēm un citrona sulu. Gardus salātus var pagatavot arī no cepeša, kartupeļiem, sīpollokiem, sarkanā sīpola, marinētiem gurķiem un atlaidinātiem zaļajiem zirnīšiem ar skābā krējuma, majonēzes, sinepju un ābolu etiķa mērci.
Piparkūku jaunā dzīve
“Laikam jau piparkūkas ir tas gardums, uz kuru pēc svētkiem nereti ir grūti pat paskatīties – esam tās ēduši veselu mēnesi. Tomēr piparkūkas var izmantot kā bāzi kūku pamatnēm un deserta kārtojumiem, piemēram, pagatavot ko līdzīgu rupjmaizes kārtojumam,” atklāj Normunds Baranovskis.
Tā kā piparkūkas lieliski sader ar mandarīniem, gardu tarti var pagatavot no pāri palikušās piparkūku mīklas: izrullē mīklu, ieklāj cepamajā formā un 7–10 minūtes cep, tad pamatni pieber pilnu ar nomizotām mandarīnu filejām, pārlej ar biezpiena, olu, cukura un mannas masu un pārkaisa ar sviesta, miltu un piparkūku garšvielu drumstalām un cep. Precīza recepte atrodama šeit.
Mandarīni – dzērienos un desertos
Mandarīni ir otrs svētku gardums, kura daudziem ir jau gana, vēl pirms svētki sākušies. Tos var pievienot dzērieniem, gatavot cukurotas miziņas kūkām un desertiem vai likt klāt cepešiem, īpaši tītaram un cūkgaļai. No mandarīniem var pagatavot arī ievārījumu vai gardu krēmu ar sviestu, olām un cukuru, kas rotās jebkuru vafeli, pankūku vai desertu.
Dārzeņi – gandrīz jebkāda ēdiena pagatavošanai
“Šķiet, dārzeņus, kas palikuši pāri pēc svētkiem, ir visvieglāk integrēt jaunos ēdienos. To daudzveidība ļauj pagatavot visdažādākās maltītes, turklāt tas ir viegli un ātri. Nu, piemēram, krāsnī ceptās saknes un dārzeņus var sagriezt vienādos gabalos, apliet ar mērci un pagatavot sacepumu. Tāpat var gatavot salātus. Saknes, līdzīgi kā zirņus, uz īsu brīdi vajag iegremdēt verdošā ūdenī, lai tās kļūst mīkstas un sulīgas,” iesaka Normunds Baranovskis.
Iepriekšējā dienā gatavotus dārzeņus var kombinēt ar svaigiem lapu salātiem, pākšaugiem, lēcām, sieru, cepeša atlikumiem, var pagatavot plācenīšus vai biezeņus.