Populārākā pasaules virtuve Latvijā - Itālijas ēdieni
Nekas nav tik mierinošs kā mīļākais bērnības ēdiens, ko gatavojusi mamma vai ome, tomēr Latvijas iedzīvotāji labprāt skatās arī pāri savas zemes robežām un apgūst dažādu pasaules reģionu virtuvēm raksturīgās garšas un receptes. Kā liecina Rimi Labākai dzīvei pētījums,* vislabprātāk latvieši ēd to, ko zina un pazīst, – 56% aptaujāto izvēlas Latvijas virtuvi, bet no eksotiskajām virtuvēm nepārspēti paliek Itālijas ēdieni (37%).
Pasta, pica, daudzveidīgas jūras veltes, saules piesātināti tomāti un garšaugi, zeltaina olīveļļa, mutē kūstoši sieri, svaigi cepta, kraukšķīga maize un, protams, izcils vīns un kafija – šos itāļu virtuves dārgumus iecienījuši gardu maltīšu mīļotāji visā pasaulē, arī Latvijā. Kā liecina aptauja, itāļu virtuve ir īpaši iecienīta dāmu vidū – tai priekšroku dod 42% aptaujāto sieviešu. Latvijas iedzīvotāji labprāt nobauda arī Kaukāza, Āzijas un Vidusjūras virtuvei raksturīgos ēdienus, salīdzinoši retāk – Meksikas, Francijas, Indijas un citu valstu receptes, turklāt lielākoties kulinārajiem eksperimentiem nododas paši savā virtuvē.
“Kā liecina Rimi pārdošanas dati, eksotisko ēdienu sastāvdaļas un dažādu reģionu virtuvēm raksturīgie produkti veikalos ir pastāvīgi pieprasīti. Lielākais popularitātes kāpums vērojams Japānas virtuves segmentā – iegādājoties suši pagatavošanai nepieciešamās sastāvdaļas, kā arī gatavos suši. Šobrīd, sekojot pieprasījuma tendencēm, Rimi veikalos piedāvājam Japānas produktu dienas, tādējādi arī aicinot izdevīgāk izbaudīt daļu šīs valsts kultūras, sekojot līdzi mūsu sportistu gaitām Olimpiskajās spēlēs Tokijā. Cilvēki labprāt iegādājas arī citu eksotisku virtuvju produktus vai to iedvesmotus gatavos ēdienus, piemēram meksikāņu un austrumu ēdienus vai poke bļodas. Tomēr vairums pircēju labprātāk izmēģina dažādas receptes pašu spēkiem,” novērojumos dalās Rimi Latvia kategoriju departaments direktors Milans Blūms.
To apliecina arī pētījuma rezultāti: lai gan visbiežāk Latvijas iedzīvotāji citu valstu virtuves izbauda ceļojumu laikā, apstākļos, kad pandēmijas ierobežojumu dēļ šāda iespēja ir krietni sarukusi, bet no iecienītajām garšām atteikties negribas, vienlīdz populāri ir gatavot iemīļotos ēdienus pašiem – to dara 41% iedzīvotāju. Lielākā daļa aptaujāto mājās gatavo itāļu ēdienus, bet katrs piektais izmēģina spēkus Kaukāza un Āzijas recepšu pagatavošanā. Šo ēdienu popularitāte, iespējams, saistīta ar faktu, ka par iecienītāko garšu latvieši atzinuši saldskābo, kas sevišķi harmoniski izpaužas tieši Āzijas virtuves ēdienos.
“Gatavošana mājās ļauj ne tikai izbaudīt procesu un atklāt jaunus aromātus un garšas, bet arī kontrolēt ēdienam pievienoto elementu daudzumu un kvalitāti. Turklāt, fonā atskaņojot attiecīgās valsts mūziku un noformējot galdu valstij raksturīgās krāsās, iespējams piedzīvot īstu gastronomisku ceļojumu, kas ir sevišķi svarīgi apstākļos, kad reāla ceļošana nav vienkārša,” skaidro Milans Blūms.
*Veselīga dzīvesveida programmas Rimi Labākai dzīvei ietvaros veikts pētījums par pārtikas iegādes un veselīga uztura paradumiem, aptaujājot 1000 Latvijas iedzīvotāju 18–65 gadu vecumā.