Normunds Baranovskis

Grilē garšīgi kopā ar Rimi: jūras veltes

Padomi • 19. Jūnijs, 2020
GRILĒŠANAS SEZONA IR SĀKUSIES! LAIKS IEPRIECINĀT ĢIMENI UN DRAUGUS AR GARDĀM GRILA PUSDIENĀM VAI VAKARIŅĀM. ŠOREIZ PASTĀSTĪŠU PAR ZIVJU UN JŪRAS PRODUKTU GRILĒŠANU. LAI ARĪ TIE ŠĶIET GRŪTI PAGATAVOJAMI, PATIESĪBĀ TĀ NAV. ĪPAŠI ZIVIS, IEVĒROJOT DAŽUS IETEIKUMUS, VAR PAGATAVOT TIK GARDI, IT KĀ JŪS VISU DZĪVI TO VIEN BŪTU DARĪJUŠI.

Pirmais un svarīgākais ieteikums: oglēm jābūt karstām, restei – tīrai un uzkarsētai. Protams, var izmantot papildu restes, kurās var saspiest zivi. To parasti iesaku darīt, ja gatavojat veselu, ar garšaugiem pildītu zivi.

Veselu zivju grilēšana. Rimi sortimentā ir daudz svaigo zivju. Populārākās no tām ir dorada (jūras karūsa), asaris un varavīksnes forele. Doradas un asarus lielākoties pārdod neķidātus, tāpēc, kad atnesat to mājās, izņemiet iekšas un žaunas. Noskalojiet aukstā tekošā ūdenī un nosusiniet ar sausu, tīru virtuves dvielīti. Gatavojot veselu zivi, atcerieties, ka visvairāk garšas tā iegūs no pildījuma. Iesaku šīs zivis pildīt ar garšaugu sviestu, izmantojot dilles, pētersīļus, timiānu, raudeni vai baziliku un pievienojot ķiploku un sāli. Zivs āda pirms cepšanas jāierīvē ar sviestu vai eļļu. Šī ir lieliska maltīte visai ģimenei, ko pasniegt ar salātiem, grila dārzeņiem vai kuskusu.

Zivs fileja, īpaši menca un lasis, nav jāmarinē ilgi. Pietiek ar stundu vai nakti, ja marināde ir viegla. Man patīk šīs zivis marinēt paša gatavotā zaļumu pesto. Baltajām zivīm, kas nav taukainas, ideāla marināde būs uz eļļas bāzes. Sagrieziet mencu kubiņos un lieciet marinādē, kas pagatavota no 1 citrona sulas un miziņas, 1 tējkarotes fenheļa sēklu, 50 ml eļļas un sāls. Eļļa palīdzēs pastiprināt grila karstumu, un šašliks izdosies no ārpuses zeltains, iekšpusē saglabājoties sulīgs.

GRILĒJOT ZIVIS, IR SVARĪGI TĀS NEPĀRCEPT. ŠO BRĪDI IR VIEGLI NOĶERT LASIM UN FORELEI: JA REDZAT, KA NO FILEJAS ŠĶIEDRĀM SĀK IZDALĪTIES BALTI BURBUĻI – OLBALTUMVIELAS, FILEJA JAU IR SILTA ARĪ IEKŠPUSĒ UN IR PASNIEDZAMA.

Vislabāk zivs fileja garšos, ja tā pēc grilēšanas nedaudz atpūtīsies. Ļaujiet tai pastāvēt vismaz 3 minūtes, uzklājiet galdu un tikai tad grieziet fileju šķēlēs.

Viena no manām iecienītākajām zivs grilēšanas receptēm ir fileja ar ādu citrusaugļos. Ņemiet laša vai citas zivs fileju ar ādu un iemasējiet to ar jebkuru neitrālas garšas eļļu. Zivs jācep uz karstām restēm ar ādu uz leju, virsū liekot citrusaugu maisījumu. Šai receptei nepieciešami apelsīni, citroni un laims. Daudzums atkarīgs no izvēlētās filejas lieluma. Norīvējiet miziņas, sajauciet ar sāli, brūno cukuru, ingveru, timiānu un ķiploku. To visu liek uz filejas kā cepurīti un lēnām cep uz grila ar vāku. Ja vāka nav, to var izveidot no folijas.

JA ESAT NOBRIEDUŠI GATAVOT JŪRAS VELTES UZ GRILA, ATCERIETIES, KA TĀM JĀBŪT SVAIGĀM, NEVĀRĪTĀM UN ATKAUSĒTĀM.

Garneles ir visiecienītākā uzkoda uz grila. Tās vislabāk iemarinēt pesto, saldskābā vai saldā čili mērcē. Lai arī cukurotās marinādes nav labākās gatavošanai uz grila, jo tās mēdz piedegt, garnelēm vai citām jūras veltēm tās būs ideālas. Garneles gatavojas aptuveni 3 minūtes. Tāpat arī kalmāru ir viegli pagatavojams. Ņemiet kalmāra filejas, sagrieziet gabalos, kas atgādina šašliku, un iemarinējiet terijaki mērcē. Tad spraudiet uz izmērcētiem bambusa iesmiņiem un lieciet grilēties. Uz grila var pagatavot arī mīdijas vai jūras kokteili: tos liek folijā, pievieno nedaudz baltvīna, garšvielu un sviesta, aiztin foliju un liek uz grila. Nepilnās 10 minūtēs viss būs gatavs, atliks tikai uzgrilēt maizes šķēli un sagriezt salātus.

Iespēju un variāciju, kā gatavot jūras veltes uz grila, ir ļoti daudz. Lai visiem saulaini un gardi grilēšanas svētki!


Populārākie raksti