Svaigi dārzeņi un zaļumi - neatņemama uztura sastāvdaļa
Pavasarī organisms tiecas pēc svaiguma un viegluma, tāpēc uzturā ieteicams iekļaut zaļumus un svaigus dārzeņus, kas ir bagāti ar vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem. Lociņos, dillēs un mikrosalātos ir daudz C vitamīna, kas palīdz stiprināt imunitāti. Šos zaļumus var audzēt mājās uz palodzes. Tāpat pavasara ēdienkartē var iekļaut spinātus, rukolu, lapu kāpostus un pavasara sīpolus, kas ne tikai bagātina ēdiena garšu, bet arī nodrošina šķiedrvielas gremošanas uzlabošanai un vielmaiņas veicināšanai.
Pavasaris daudziem saistās ar svaigiem salātiem un redīsiem, kas ir kraukšķīgi un uzturvielām bagāti – tie satur folskābi, C vitamīnu un kāliju. Lai padarītu salātus veselīgākus, krējuma vietā var izvēlēties jogurtu vai kefīru, kas ir labs prebiotiku un probiotisko vielu avots. Tas palīdz gremošanas sistēmai, veicina labvēlīgas mikrofloras attīstību un vienlaikus samazina piesātināto tauku daudzumu uzturā.
Augļi un ogas uzturā
Lai gan pavasarī vietējo augļu un ogu vēl nav, uzturā tos iekļaut vajadzētu. Veikalos jau no pavasara var iegādāties zemenes, kas ir bagātas ar C vitamīnu un citiem antioksidantiem, kuri palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem un uzlabo ādas veselību. Lielisks C vitamīna avots ir arī kivi. Turklāt pavasaris ir pēdējais brīdis izlietot saldētās ogas un augļus – tās var pievienot smūtijiem, putrām un desertiem, lai maksimāli izmantotu to uzturvērtību.
Olbaltumvielas saturoši produkti
Arī olbaltumvielas ir būtiska veselīga uztura sastāvdaļa. Priekšroku ieteicams dot liesajiem olbaltumvielu avotiem, piemēram, putnu gaļai, zivīm un jūras veltēm, kā arī piena produktiem, piemēram, biezpienam un jogurtam. Pākšaugi – lēcas, pupiņas, zirņi – ir lielisks augu valsts olbaltumvielu un šķiedrvielu avots, kas palīdz uzturēt ilgstošu sāta sajūtu un veicina gremošanu.
Veselīgie tauki uzturā
Neaizmirstiet arī par veselīgiem taukiem! Uzturā iekļaujot treknās zivis, piemēram, lasi un skumbriju, kas ir bagātas ar omega-3 taukskābēm, jūs nodrošināsiet normālu sirds un asinsvadu darbību. Tāpat rieksti un sēklas - valrieksti, mandeles, čia, linsēklas - ir lieliski mono- un polinepiesātināto taukskābju avoti, kas uzlabo smadzeņu darbību un veicina sirds veselību.
Pavasaris ir ideāls laiks, lai pievērstos veselīgākai ēdienkartei, baudīto sezonālos produktus un ieviestu jaunus ieradumus, kas palīdzēs justies enerģiskāk un labāk ikdienā!