Olga Ļubina
Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, sertificētā uztura speciāliste

Pavasara garšas un veselīgākas izvēles: ko iekļaut uzturā?

Padomi • 25. Marts, 2025
Pavasarī daba mostas pēc ziemas miega, un arī cilvēki to uztver kā jaunu sākumu. Tas ir lielisks laiks ieviest veselīgus paradumus! Sāciet ar nelielām izmaiņām, lai tās vieglāk iekļautos ikdienā. Piemēram, palieliniet izdzertā ūdens daudzumu no divām glāzēm dienā uz trim vai četrām un pakāpeniski turpiniet šo ieradumu attīstīt. Līdzīgi ar fiziskajām aktivitātēm – ja iepriekš pastaigas nebija jūsu ikdienas sastāvdaļa, sāciet ar īsām, patīkamām pastaigām, lai tās kļūtu par dabisku dienas daļ

Svaigi dārzeņi un zaļumi - neatņemama uztura sastāvdaļa

Pavasarī organisms tiecas pēc svaiguma un viegluma, tāpēc uzturā ieteicams iekļaut zaļumus un svaigus dārzeņus, kas ir bagāti ar vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem. Lociņos, dillēs un mikrosalātos ir daudz C vitamīna, kas palīdz stiprināt imunitāti. Šos zaļumus var audzēt mājās uz palodzes. Tāpat pavasara ēdienkartē var iekļaut spinātus, rukolu, lapu kāpostus un pavasara sīpolus, kas ne tikai bagātina ēdiena garšu, bet arī nodrošina šķiedrvielas gremošanas uzlabošanai un vielmaiņas veicināšanai.

Pavasaris daudziem saistās ar svaigiem salātiem un redīsiem, kas ir kraukšķīgi un uzturvielām bagāti – tie satur folskābi, C vitamīnu un kāliju. Lai padarītu salātus veselīgākus, krējuma vietā var izvēlēties jogurtu vai kefīru, kas ir labs prebiotiku un probiotisko vielu avots. Tas palīdz gremošanas sistēmai, veicina labvēlīgas mikrofloras attīstību un vienlaikus samazina piesātināto tauku daudzumu uzturā.

Augļi un ogas uzturā

Lai gan pavasarī vietējo augļu un ogu vēl nav, uzturā tos iekļaut vajadzētu. Veikalos jau no pavasara var iegādāties zemenes, kas ir bagātas ar C vitamīnu un citiem antioksidantiem, kuri palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem un uzlabo ādas veselību. Lielisks C vitamīna avots ir arī kivi. Turklāt pavasaris ir pēdējais brīdis izlietot saldētās ogas un augļus – tās var pievienot smūtijiem, putrām un desertiem, lai maksimāli izmantotu to uzturvērtību.

Olbaltumvielas saturoši produkti

Arī olbaltumvielas ir būtiska veselīga uztura sastāvdaļa. Priekšroku ieteicams dot liesajiem olbaltumvielu avotiem, piemēram, putnu gaļai, zivīm un jūras veltēm, kā arī piena produktiem, piemēram, biezpienam un jogurtam. Pākšaugi – lēcas, pupiņas, zirņi – ir lielisks augu valsts olbaltumvielu un šķiedrvielu avots, kas palīdz uzturēt ilgstošu sāta sajūtu un veicina gremošanu.

Veselīgie tauki uzturā

Neaizmirstiet arī par veselīgiem taukiem! Uzturā iekļaujot treknās zivis, piemēram, lasi un skumbriju, kas ir bagātas ar omega-3 taukskābēm, jūs nodrošināsiet normālu sirds un asinsvadu darbību. Tāpat rieksti un sēklas - valrieksti, mandeles, čia, linsēklas - ir lieliski mono- un polinepiesātināto taukskābju avoti, kas uzlabo smadzeņu darbību un veicina sirds veselību.

Pavasaris ir ideāls laiks, lai pievērstos veselīgākai ēdienkartei, baudīto sezonālos produktus un ieviestu jaunus ieradumus, kas palīdzēs justies enerģiskāk un labāk ikdienā!


Populārākie raksti