Signe Meirāne

Riekstu un sēklu eļļas

Padomi • 02. Marts, 2022
Kādreiz zinājām, ka ir saulespuķu un rapšu eļļa, kurā ome apcepa skaisti zeltainus kartupeļus vai pagatavoja sulīgas kotletes. Tas bija viss, un ar to pietika. Dzīve bija viegla. Bet tad nemanot viena pēc otras parādījās riekstu un sēklu eļļas – maigas, ļoti aromātiskas, caurspīdīgas vai smaragdzaļā krāsā. Nezinājām, kā tās lietot, bet zinājām, ka tās nevar cept, taču citādi tās ir ļoti labas veselībai.

Laiks ir pagājis, un veikalu plauktus kā tornado pārskrējušas daudzas eļļas – no tālām zemēm vestas un mūsu pašu Latvijā spiestas. No tā, ka ir labi necept un ļoti veselīgas, lēnām esam tikuši līdz izmantošanai salātos vai pievienošanai ēdienam, bet vēl arvien nedaudz baidāmies. Iepazīt eļļu pasauli var, tikai un vienīgi mēģinot un neklausot, kas patīk mammai, meitai, sievai un kaimiņienei. Es, piemēram, zinu, ka kokosriekstu eļļa ir garšīga, laba utt., bet to neizvēlos. Ārā nespļaušu, gatavošu svaigēdāju kūkas un izbaudīšu tās, bet kopumā šī eļļa nav mana, lai cik veselīga tā būtu. Man vienkārši negaršo “rafaello” visos manos ēdienos. Taču es nesaku “nē” tam, ko nezinu, – esmu pataustījusi, izcepusi, vārījusi, ēdusi un tad izdarījusi savai gaumei atbilstošus secinājumus. Un tas ir labākais ceļš, kā sadraudzēties ar eļļām – nebaidīties pagaršot, eksperimentēt un izzināt, jo lielākoties visas eļļas ir garšīgas, un tas, vai tev garšos, ir atkarīgs tikai no tā, kāds tev garastāvoklis vai ķermeņa īpatnības.

Visbiežāk eļļas iesaka izmantot salātos, bet es tam nepiekrītu. Riekstu un sēklu eļļas ir burvīgas, lai no tām gatavotu pesto, ieceptu konditorejas izstrādājumos vai granolā, liktu uz putras un gatavotu vēl citos veidos. Reti kurš vēlēsies putrai pieliet olīveļļu, bet varu apgalvot, ka lielākā daļa, kas pamēģinās putru ar grauzdētu lazdu riekstu eļlu, to no sirds izbaudīs!

Linsēklu eļļa ar patiesi maigu, pat samtaini zīdainu tekstūru un maigi riekstainu garšu ir izmantojama tikai svaigā veidā kā garšviela vai mērcēs. Ideāla ar tvaicētiem kartupeļiem un krēmsieru.

Makadamijas riekstu eļļa no visām riekstu eļļām ir vismaigākā, samtainākā un neitrālākā. Vislabāk to izmantot svaigā veidā mērcēs vai lai burvīgi papildinātu riekstu granolu.

Avokado eļļai ir ļoti maiga avokado garša un pasakaina zaļgana krāsa. Izmanto tikai svaigā veidā pie visa, kur pievienotu avokado.

Ķirbju sēklu eļlai ir izteikti tumša krāsa, trekna un piesātināta garša. Izmanto tikai svaigā veidā mērcēs, uzlej uz ceptiem ķirbjiem, pasniedz ar risoto vai gruboto, pievieno putrai un daudz kam citam.

Lazdu riekstu eļļa negrauzdēta un grauzdēta. Pirmā būs izteikti maiga, pat neitrāli riekstaina, bet otrā garšo pēc grauzdētiem riekstiem. Izmanto svaigā veidā pie putras, pankūku mīklā, uz zupas, salātos, pie pesto utt. Pamēģini kopā ar šitake, Parmas sieru un lapu salātiem.

Valriekstu eļļa. Aromātiska un skaisti augļaina garša. Izmanto tikai svaigā veidā. Pamēģini ar humosu, balto pupiņu salātiem vai salātiem, kuros ir zilais siers.

Sezama eļļai piemīt unikāla garša ar lazdu riekstu niansēm. Izmanto svaigā veidā – kā garšvielu vai mērcēs. Karstiem ēdieniem – gatavošanas beigās. Ideāla Āzijas ēdienos. Turklāt tā uzlabo ādas elastību, tāpēc to izmanto masažās.

Saulespuķu eļļas mēdz būt dažādas – gan maigas, gan ar izteiktu saulespuķu un riekstu garšu. Pirmajām aromāts un garšas tiek noņemtas. Izmanto svaigā veidā kā garšvielu un mērcēs. Ja vēlies mērcei saulespuķu garšu, pievieno tādu, kurai aromāts jūtams.

Neitrālā saulespuķu eļļa bez aromāta ir ideāla majonēzes pagatavošanai, kā arī gatavojot mafinus un dažādus konditorejas izstrādājumus.

Saulespuķu eļļa ir lieliska cepšanai – augstā degšanas punkta dēļ tā ir droša un reti kad pārkāpj šo temperatūru, kurā no labas pārvēršas par sliktu.

Kokosriekstu eļļa ir krēmīgi patīkama un izteikti aromātiska. Tā kā eļļas degšanas punkts ir ļoti augsts, tā ir īpaši piemērota cepšanai un fritēšanai. Aukstāka par 24 grādiem, tā uzglabājas baltas pastas veidā. Sasniedzot par 24 grādiem augstāku temperatūru, tā kūst un kļūst caurspīdīga.

Kā uzglabāt
Filtrētas dažādu veidu eļļas droši glabājas divus gadus, ja vien nav atvērtas vai uz iepakojuma nav norādīts citādi. Nefiltrēta olīveļļa glabājas 1 gadu. Uzglabā vēsā, tumšā vietā. Atvērta jāizlieto pēc iespējas ātrāk un arī jāuzglabā tumšā vietā istabas temperatūrā. Tāpēc nav ieteicams vienlaicīgi atvērt vairākas eļļas, ja esi gauss to izmantotājs. Labāk iegādājies mazas pudelītes. Ja eļļu uzglabā ledusskapī, pirms lietošanas to izņem ārā, lai sasilst līdz istabas temperatūrai.


Populārākie raksti