“Esmu nedaudz uzlabojis šo desertu klasiskās receptes. Gogelmogelim pievienoju sulu, jo ierasti tam ir tikai divas sastāvdaļas, savukārt sambukam klāt pieliku piparmētru. Zinu, ka šīs receptes ceļo no mutes mutē, tāpēc katrā ģimenē nedaudz atšķiras,” atklāj Normunds.
Gogelmogelis
Nepieciešams:
5 olu dzeltenumi
45 g cukura
1 apelsīna miza un sula
Pagatavošana:
Olu dzeltenumus puto ar cukuru, līdz masa kļūst bieza un krēmīga. Pievieno apelsīna miziņu un sulu.
Pasniedz ar svaigām ogām (visgardāk, ja tās ir nedaudz skābenas).
Aveņu un piparmētru sambuks
Nepieciešams:
200 g aveņu
100 g cukura
10 piparmētras lapu
4–5 olu baltumi
Pagatavošana:
Samal avenes ar cukuru un piparmētru un izspied caur sietu. Iegūto masu sajauc ar olu baltumiem un puto, līdz saputojas biezā un rozā krēmā. Pasniedz ar pienu.
Buberts
Nepieciešams:
500 ml piena
50 g mannas
2 olas
70 g cukura
½ tējk. sāls
Zemeņu mērcei:
400 g zemeņu (saldētu)
40 g cukura
Pagatavošana:
Karsē pienu. Kad tas sāk vārīties, lēnām pievieno mannu. Saputo olu dzeltenumus ar cukuru, baltumus – ar sāli.
Kad katliņā putra sāk biezēt, samazini karstumu uz pusi un maisot pievieno dzeltenumus. Tad iecilā olu baltumus un liec katlu aukstā ūdenī dzesēties.
Novāri vai samal mērci un pasniedz ar bubertu.
Foto: Normunds Baranovskis