Kā uzklāt galdu Latvijas dabas krāsās un akcentēt to ar sarkanbaltsarkano, rāda “Rimi Bērniem” bērnu lietu eksperti – brālis Klāvs Smildziņš ar māsām Lību un Sāru.
Sarkanbaltsarkanā kūka
“Ļoti garšīga! Līdz šim īpašo, tumši sarkanās kūkas maisījumu “Herkuless Sarkanā samta kūka” nebijām izmēģinājuši. Kūku pagatavot ir viegli. Iesakām to kārtot stikla traukā tā, lai pēc iespējas labāk redzama tumši sarkanā nokrāsa,” iesaka Lība Smildziņa.
Vajadzēs:
- 1 iepakojumu “Herkuless Sarkanā samta kūka”
- Stikla trauku
- 500 g krēmsiera
- 200 ml saldā krējuma
- 160 g cukura
- 1 ēdamk. laima vai citrona sulas
- Ķiršu mērci.
Gatavošana:
- Uzcep kūku saskaņā ar norādēm uz iepakojuma.
- Kūku sagriež četrstūrainos vienādos gabalos
- Kārto stikla traukā, veidojot apli no stateniski saliktiem gabaliem.
- Gatavo krēmu, kopā saputojot saldo krējumu, krēmsieru, cukuru un citrusaugļa sulu.
- Krēmu kārto uz kūkas, pārlej ar ķiršu mērci.
Sarkanbaltsarkanais “svečturis”
“Šo skaisto svečturi-kompozīciju es uztaisīju trīs minūtēs!” gandarīta ar paveikto ir Sāra Smildziņa.
Vajadzēs:
- Tumši sarkanus ābolus
- Baltas sveces
- Džutas audumu
- Paliktni
- Dabas materiālus, piemēram, herbāriju, čiekurus, zarus.
Darba gaita:
- Uz galda noklāj džutas audumu
- Virsū liek paliktni un no āboliem un svecēm, tos kārtojot pamīšus, veido karogu.
- Kompozīciju rotā ar dabas materiāliem.
Uzmanību! Aizdedz sveces, ievērojot ugunsdrošību!
Sarkanbaltsarkanie virši
“Izrādās, ka džutas adums jeb maisaudums dekoros izskatās ļoti grezni,” secina Lība.
Vajadzēs:
- Viršus podiņos
- Džutas audumu un tam pieskaņotu striķi vai prievīti
- Sarkanas un baltas gaismiņu virtenes
- Miniatūrus Latvijas karodziņus uz koka irbulīšiem.
Darba gaita:
- Katram viršu podiņam apliek džutas audumu, nostiprina to ar striķi.
- Viršus izgaismo ar lampiņu virtenēm, podiņos iesprauž karodziņus.
Sarkanbaltsarkanie ziedi sūnās
“Šāda vāze ar ziediem var kļūt arī par dāvanu, svētku laikā ejot ciemos,” uzskata Klāvs.
Vajadzēs:
- Sūnas
- Stikla vāzi
- Koka ripu
- Ziedus vai augus Latvijas karoga krāsās.
Darba gaita:
- Trauka apakšā kārto sūnas, ko var rotāt ar zīlēm, kastaņiem vai maziem čiekuriņiem.
- Vāzē liek ziedus, vāzi novieto uz koka ripas.
Sarkanbaltsarkanā zupa
“Latvijas dzimšanas diena ir laiks, kad mūsu ģimenē ikdienā iemīļotā zupa kļūst par svētku ēdienu. Tās krāsa ir tiešām skaista! Zupu iesakām papildināt ar pelmeņiem – tas ir ļoti garšīgi un arī izskatās labi!” uzskata Lība.
Vajadzēs:
- Biešu zupu (var izmantot burciņās nopērkamo)
- Novārītus pelmeņus un krējumu, ja vēlas.
Gatavošana:
- Uzvāra biešu zupu
- Pievieno pelmeņus un krējumu – šādā veidā šajā dienā biešu zupa kļūst par svētku ēdienu.
Sarkanbaltsarkanie salāti
“Es nezināju, ka čipsus taisa arī no bietēm! Šie čipsi ir garšīgi un ar tiem var dekorēt ēdienus,” saka Sāra.
Vajadzēs:
- Neliela izmēra tortiljas
- Dārzeņu salātus
- Vistas fileju
- Biešu čipsus.
Gatavošana:
- Traukā vienu pie otras kārto tortiljas, veidojot no tām laivas formu (kā tako).
- Katru tortilju pilda ar salātiem, kam virsū liek vistas filejas šķēles (tās nodrošinās balto krāsu) un sadrupinātus biešu čipsus (tie nodrošinās sarkano krāsu).
- Vistas filejas vietā baltajam akcentam var izmantot arī mocarellas siera bumbiņas.