Sarkanbaltsarkanas un greznas svētku kūkas. Dekoru idejas
“Bērniem ir labas idejas, tāpēc, kad kaut kas ir jārotā, vajag saukt palīgā bērnus,” iesaka eksperte Sāra. Lība papildina: “Valsts svētku noskaņas rotājumos der jebkas sarkans un balts: svaigas vai kaltētas dzērvenes un citas sārtās ogas, dažādas konfektes – arī riekstiņi – baltajā šokolādē, cepumi, piemēram, makarūni, un citas ēdamās lietas.”
Dekoru idejas vari likt lietā uz jebkuras savas mīļākās kūkas vai izvēlies kādu no “Rimi Bērniem” šefpavāra Normunda Baranovska piedāvāto kūku receptēm. Kūku receptes skati zemāk.
Dzērvenes sniegā
“Eleganti un latviski uz sarkanās želejkūkas izskatās dzērvenes, kas it kā nupat salasītas piesnigušā purvā,” stāsta “Rimi Bērniem” eksperts Klāvs. Šādam kūkas dekoram nepieciešams: timiāna zariņi vai citi zaļumi un lielogu dzērvenes, kas mitras apviļātas cukurā.
Šokolādes mežs
Sarkans un balts grezni izskatīsies uz ikvienas šokolādes kūkas vai kēksiņa. “Latvisku noskaņu noteikti rada arī zaļie augi, piemēram, egļu vai priežu zari,” iesaka Lība, norādot, ka viņi izvēlējušies laukos gādātos egļu zarus kārtot zem kūkas trauka, savukārt uz kūkas – sarkanbaltsarkanas trifeles.
Ja ģimenē ir bērni, viņiem varētu patikt, ja kūka kļūst par šokolādes mežu – tajā iesprausti kociņi, zemes imitācijai nobērtas šokolādes skaidiņas un pa kūku pastaigājas kāds zvērs no bērna mantu kastes – briedis, lapsa, zirgs vai kāds cits.
Aveņu birums
Lai arī avenēm nav Latvijas karoga sarkanā tonis, tās vienalga ir svētku izjūtu raisoša izvēle, iesaka Smildziņu ģimenes bērni. Īpaši, ja tiek liktas uz šokolādes kūkas vai baltas biskvītkūkas, kuras kārtās smērēts sarkans ievārījumus. Dekoram nepieciešama vafeļu tūtiņa un svaigas ogas. Tūtiņa svinīgāk izskatīsies, ja tās galu nedaudz samitrinās ar ūdeni un iemērks krāsainos cukura graudiņos.
KŪKU RECEPTES
Trīs krāsu želejkūka
Sastāvdaļas norādītas 16–19 cm diametra kūkas formai, 6 personām.
Sastāvdaļas
Biskvītam
- 2 olas
- 2 ēdamk. cukura
- 1 ēdamk. kviešu miltu
- 2 ēdamk. ķirbju sēklu miltu (piešķirs zaļu nokrāsu)
- Baltajai želejkārtai
- 400 g jogurta bez piedevām
- 2,5 ēdamk. pūdercukura
- 1 laims
- 12 g želatīna
Sarkanajai želejkārtai
- 200 g saldētu ogu
- 300 ml ūdens
- 2,5 ēdamk. cukura
- 1 laims
- 12 g želatīna
Gatavošana
Biskvīts:
1) uzkarsē cepeškrāsni līdz 170 grādiem;
2) uzputo olas ar cukuru gaisīgā masā (ja putošana notiek ar roku vai rokas mikseri, ieteicams olas baltumus un dzeltenumus putot atsevišķi);
3) sajauc kopā abus miltus, iecilā olu masā;
4) ieklāj pannā cepampapīru, ielej mīklu un arī pa virsu uzklāj cepampapīru, lai biskvīts nezaudē zaļo krāsu;
5) biskvītu cep 15–20 minūtes, atkarībā no formas izmēra (jo mazāka forma, jo ilgāk jācep);
6) biskvītu atdzesē.
Baltās želejas kārta:
1) izspiež laima sula un sulā ieliek želatīnu, ļauj uzbriest 3 minūtes;
2) jogurtā iemaisa pūdercukuru;
3) sakarsē želatīnu ūdens peldē vai uzmanīgi uz plīts, pievieno jogurta masai;
4) uzlej balto masu biskvītam – līdz sarkanās kārtas uzliešanai vajadzīgas vismaz 20 minūtes.
Sarkanās želejas kārta:
1) cukuru ar ūdeni nedaudz pavāra, līdz izkūst cukurs, un ar iegūto sīrupu aplej saldētās ogas. Ļauj ievilkties 5 minūtes;
2) otrā katlā iespiež laima sulu un pievieno želatīnu, ļauj uzbriest 3 minūtes;
3) nokāš ogas, lai iegūtu sārto sīrupu. Taču nokāšana nav obligāta! Šo želejas kārtu var veidot arī ar ogām;
4) sārto masu uzmanīgi, pa ēdamkarotei mēģina liet uz baltās masas (jāuzmanās, lai baltā un sarkanā krāsa nesajaucas!). Atstāj uz pusotru stundu saželēt.
Šokolādes kalns
Sastāvdaļas norādītas 16–19 cm diametra kūkas formai, 6 personām.
Sastāvdaļas
Biskvītam
- 140 g melnās, 70 % šokolādes
- 150 g sviesta (istabas temperatūrā)
- 100 g pūdercukura
- 6 vidēja izmēra olas
- 80 g cukura
- 140 g miltu
Pildījumam
- 200 g aprikožu ievārījuma
Šokolādes glazūrai
- 150 g melnās šokolādes
- 50 ml saldā krējuma
Gatavošana:
1) sakarsē krāsni līdz 170 grādiem;
2) kūkas formā ieklāj cepampapīru;
3) ar mikseri sakuļ sviestu ar pūdercukuru;
4) izkausē šokolādi ūdens peldē;
5) olām atdala dzeltenumu no baltuma;
6) dzeltenumu saputo ar sviestu, olu baltumu – ar cukuru (putas būs biezākas);
7) šokolādi pakāpeniski iemaisa sviesta masā, pievieno olbaltuma putas un miltus;
8) masu lej pannā un cep 40–45 minūtes;
9) biskvītu pilnībā atdzesē, sagriež 3 kārtās;
10) starp kārtām smērē ievārījumu.
Glazūra:
1) kausē šokolādi ūdens peldē, pievienojot saldo krējumu;
2) glazūru pārlej kūkai.
Biskvīta un aveņu krēmkūka (pēc vecmāmiņas receptes!)
Sastāvdaļas norādītas 16–19 cm diametra kūkas formai, 6 personām.
Sastāvdaļas:
Biskvītam
- 5 olas
- 5 ēdamk. cukura
- 5 ēdamk. ar kaudzi kviešu miltu
- Šķipsniņa sāls
Vārītajam krēmam
- 1 citrons
- 3 ēdamk. cukura
- 4 olas
- 150 g sviesta
- 2 ēdamk. kukurūzas vai kartupeļu cietes
- 250 ml lauku piena (treknāka)
- 200 g krēmsiera
Pildījumam
- 100 g aveņu ievārījuma vai džema
Gatavošana:
Biskvīts:
1) sakarsē krāsni līdz 180 grādiem;
2) saputo olas ar cukuru. Ja puto ar roku vai ar rokas mikseri, tad olām ieteicams baltumu atdalīt no dzeltenuma un cukuru pievienot dzeltenumam. Ja ar stāvošo mikseri – olas vienkārši saputo ar cukuru;
3) olu masā iesijā miltus;
4) lej mīklu ar cepampapīru izklātā kūkas veidnē;
5) cep 40–45 minūtes;
6) biskvītu atdzesē un sagriež trīs kārtās.
Krēms:
1) cukuram pierīvē citrona miziņu un masu ar rokām saberzē kopā;
2) pienu uzsilda (līdz 60 grādiem) un pievieno cukura masu; maisa, lai cukurs izkūst;
3) otrā traukā olas sakuļ ar cieti;
4) olu masai pievieno pienu un maisa, trauku liek ūdens peldē – krēmu karsē un maisa, līdz tas sāk biezēt;
5) kad krēms sabiezējis, to nedaudz padzesē un pievieno sviestu;
6) krēmu pilnībā atdzesē (stundu ledusskapī), pievieno krēmsieru, citrona sulu pēc garšas un masu sakuļ.
Kūkas pildīšana:
1) kad kārtas atdzisušas, kūku sasmērē ar krēmu un ievārījumu;
2) kūku liek ledusskapī. Lieliski, ja kūku dekorē tikai nākamajā dienā vai vismaz pēc 4 stundām.
Jaukus svētkus!
Foto: Artūrs Ķipsts, Mammamuntetiem.lv