Ēdiena noformējuma idejas Lieldienām. Sāļie burkāni, saldās oliņas un citi kārumi
Lieldienu zaķa kēkss
“Izskatās, ka pa šo kēksu pastaigājies Lieldienu zaķis un viņam saplīsis grozs – izbiruši gan viņa pusdienu burkāni, gan bērniem nestās raibās olas,” kopā ar māsu Lību un mammu Ingu izrotāto kēksu komentē “Rimi bērniem” bērnu lietu eksperte Sāra.
Rotāt var jebkādu kūku vai kēksu, bet “Rimi bērniem” ekspertes piedāvā klasiska šokolādes kēksa recepti.
Kēksam nepieciešams:
- 2 olas;
- 250 ml piena;
- 120 g kausēta sviesta;
- 250 g cukura;
- 2 šķipsniņas sāls;
- 400 g pašbriestošo miltu;
- 100 g kakao pulvera.
Gatavošana
Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Puto olas ar elektrisko mikseri aptuveni 2–3 minūtes. Pievieno pienu un kausētu sviestu. Lēnām pieber cukuru un sāli. Puto, līdz masa kļūst viendabīga. Pievieno miltus, kā arī kakao pulveri, rūpīgi samaisa. Liek cepties 200 grādu temperatūrā 20–25 minūtes.
Atdzesē un izdekorē svētku noskaņās.
Dekorēšana
1. Lai rotājumi uz kēksa labi turētos, vispirms izveido glazūru: 100 g baltās šokolādes un 50 g sviesta izkausē ūdens peldē. Pārlej kēksam.
2. Rotāšanai var lietot krāsainu marcipāna masu, no tās pagatavojot mini burkāniņus un Lieldienu olas.
3. Kā oliņas var izmantot arī ovālas formas konfektes, piemēram, mandeles, pupas šokolādē vai želejkonfektes.
Sāļie burkāni
“Paprika ar “lakstiem”, šķiet, ir visātrākais veids, kā uzklātajam galdam piešķirt tematisku svētku noskaņu. Turklāt garšo teicami!” vērtē Inga Akmentiņa-Smildziņa.
Nepieciešams:
- mini paprikas (vēlams, oranžas);
- krēmsiers;
- zaļumi – pēc izvēles.
Gatavošana
Mini paprikas sagriež uz pusēm. Pusītēs liek pildījumu: krēmsieru, kas sajaukts kopā ar zaļumiem. Katrā pildītās paprikas pusītes galā ieliek zaļumu saišķi, piemēram, dilles vai zirņu dīgstus, lai izskatās pēc burkāniem.
Zvēri sūnās
“Mafini ir laba izvēle svētkiem. Katru no tiem var izdekorēt pilnīgi citā noskaņā,” uzskata “Rimi bērniem” garšas eksperte Lība. “Lieldienu mafiniem es uzlikšu “sūnu” cepurītes, un tajās tupēs dažādi ēdamie zvēriņi.”
Nepieciešams:
- mafini;
- saldais krējums;
- cukurs;
- ķirbju sēklu zaļie milti;
- želejkonfektes;
- cepumi.
Gatavošana
Saldo krējumu saputo ar cukuru, pievieno pāris karotes ķirbju sēklu zaļos miltus.
Ar krēmu nosmērē mafinu virsmu. Ja mafinus vēlas košāk zaļus, uzkaisa vēl nedaudz ķirbju sēklu miltu. Tās būs “sūnas”.
“Sūnās” iesēdina želejkonfekšu vai cepumu zaķēnus vai citus zvērus un krāsainas konfekšu oliņas.
Saldās olu pusītes
Uz Lieldienu galda ļoti skaisti, garšīgi un līksmi izskatīsies saldas oliņas, domā Sāra un Lība. Viņas iesaka divus veidus, kā tādas pagatavot, un trīs veidus, kā šādus dekorus izmantot.
Nepieciešams:
- cepumu “Riekstiņi” sagataves vai šokolādes olas;
- 100 g krēmsiera;
- 50 g saldā krējuma;
- 1 ēdamk. cukura;
- 2 ēdamk. citrona sulas;
- 1 tējk. želatīna;
- 1 ēdamk. ūdens;
- mango vai konservēti persiki, vai dzeltens džems.
Gatavošana
“Olu” pildījumam pagatavo baltu krēmu. Vispirms krēmsieru saputo ar saldo krējumu, cukuru un 1 ēdamkaroti citrona sulas.
Ja vēlas, krēmam var pievienot želatīnu – tad pildījums būs stingrs. Šādā gadījumā želatīnu aplej ar ūdeni un 1 ēdamkaroti citrona sulas. Atstāj uz 5 minūtēm uzbriest. Tad to uzsilda, līdz kļūst šķidrs, un pievieno krēmsiera saldajai masai.
Krēmu pilda šokolādes olu vai cepumu “Riekstiņi” pusītēs. Ja tam pievienots želatīns – ļauj sastingt.
Lai imitētu olu dzeltenumu, var lietot mango krēmu. To gatavo, sablendējot svaigu vai saldētu mango. Tāpat var izmantot arī konservētus persikus vai citu dzelteno augļu vai ogu džemu. Tikpat labi noderēs dzeltenas konfektes.
Variācijas dekora izmantošanai
1. Pildītās olas var “iesēdināt” šokolādes brokastu pārslu traukā – it kā olas atrastos uz melnzemes.
2. Olas var salikt dīgstu traukā. Tad tās izskatīsies kā ligzdiņa zālē.
3. Ar saldajām oliņām var rotāt arī Lieldienu kūku.