Idejas Lieldienu galdam. Receptes un dekori
Svētku noskaņu rada ne tikai lieliski ēdieni, bet arī skaisti dekori. Izmanto to, ka šogad daba ir modusies agrāk, un dodies uz mežu, lai salasītu sūnas, nokritušos zarus, pērnā gada pļavas puķes, mellenājus un citu dabas skaistumu.
Svaigus, košus pavasara dārzeņus kārto stikla glāzēs, kurām piestiprināti dabas dekori – smalki zari vai ziedi. Īpaši labi izskatīsies sarkanie redīsi, sparģeļi, mini kukurūza, ķiršu tomātiņi dažādās krāsās, sagriezta paprika, burkāni.
Lieldienas bez olām nav iespējamas! Izmanto arī paipalu oliņas – tās ir krāšņas arī bez krāsošanas. Olas grezni izskatīsies stikla traukā vai groziņā.
Ko likt Lieldienu svētku galdā
Kad svētki tiek svinēti ārā, sasildīties palīdzēs silta zāļu tēja. Tagad var ievākt svaigas māllēpes, kas īpaši vērtīgas elpceļu veselībai. Starp citu, tās šobrīd vari sarūpēt arī ziemas sezonai.
Plānās pankūkas ar olu pildījumu
Plānās pankūkas cep pēc ierastās receptes, tikai nepievieno cukuru. Iekšā tin ceptu vēršaci vai olu kulteni, tvaicētas vai svaigas spinātu lapas, kā arī kūpināta laša šķēles.
Sāļie groziņi ar dažādiem pildījumiem
Izvēlies dažādu formu sāļos groziņus, pildi ar majonēzi vai krēmsieru, pievieno konservēta tunča gabaliņus, paipalu olu un rotā ar kaperiem, ķiršu tomātiņiem vai dillēm.
Mandeļu saldā Lieldienu maize
Pagatavošanas laiks: 2 stundas un 35 minūtes.
Nepieciešams:
300 g kviešu miltu
200 g mandeļu miltu
180 ml piena
120 g sviesta
3 olas
150 g cukura
1,5 tējk. sāls
8 g sausā rauga
Pūdercukurs – pārkaisīšanai
Pagatavošana:
Sajauc mandeļu miltus ar kviešu miltiem, pievieno sauso raugu. Uzkarsē pienu ar sviestu un atdzesē līdz istabas temperatūrai. Saputo olas ar cukuru, pievieno pienu un miltus, līdz veidojas nedaudz ķepīga masa. Apkaisi ar miltiem un liec bļodā uzrūgt 1 stundu.
Pēc stundas mīklu liec ietaukotā kēksa formā. Sakarsē cepeškrāsni un cep kēksu aptuveni 35 minūtes 180 grādos. Kad tas atdzisis, pārkaisi ar pūdercukuru.
Desertā dzeltenais mango ar biezpiena krēmu
Pagatavošanas laiks: 15 minūtes.
Nepieciešams:
1 iepakojums saldētu mango
300 g biezpiena
200 g saldā krējuma
5 ēdamk. cukura
Pagatavošana:
Saldētos mango liec katliņā, pievieno nedaudz ūdens un karsē uz mērenas uguns. Maisi, lai nekas nepiedeg un viss atkūst vienmērīgi. Pievieno 3 ēdamkarotes cukura un turpini karsēt, līdz cukurs ir izkusis.
Gatavo krēmu. Biezpienu saputo kopā ar saldo krējumu un 2 ēdamkarotēm cukura. Pasniedz bļodiņās vai stikla glāzēs. Vispirms lej mango mērci un tad liec biezpiena krēmu.
Foto: Artūrs Ķipsts, Mammamuntetiem.lv