Ko celt galdā, un kā pavadīt “Baltā galdauta svētkus”
Kā svētkus pavadīt
4. maijs ir īstais laiks nelielai vēstures stundai. Kopā ar vecākiem varat pārrunāt vēstures notikumus, lai labāk izprastu agrākos laikus. Šogad ir Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas 30. gadadiena; 1990. gadā Latvijas PSR Augstākā Padome pieņēma “Deklarāciju par Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanu”. Vai zināji, ka tikai kopš 2002. gada 4. maijs ir oficiāla brīvdiena?
Kopīga gatavošanās svētkiem ir ģimeni vienojošs brīdi. “Noteikti palīdzi vecākiem virtuvē sagatavot svētku mielastu, tāpat vari saklāt galdu un radīt elegantus dekorus,” aicina Rimi Bērniem eksperti Lība un Klāvs.
Baltais galdauts šajos svētkos ir neatņemama sastāvdaļa. Papildini to ar baltiem traukiem.
Vislabākie galda dekori nereti nāk no dabas. Vāzē vari likt gan tikko izplaukušus bērzu zarus, gan baltās hiacintes. Savukārt neliels bērza bluķis kalpos kā statīvs kūkai.
Uz galda vari likt īpaši izveidotas vārda kartes, kas taisītas no tumši sarkana papīra. Noskaņu papildinās iepriekš sagatavoti dzejoļi par Latviju. Pirms maltītes katrs aicināts nolasīt savu dzejoli.
Svētku noskaņu palīdzēs radīt arī sveces. Ja svinības paredzētas ārā, liec tās stikla traukos vai kādās laternās, kas uguns liesmu pasargās no vēja. Vēl balto galdautu vari rotāt ar sarkanbaltsarkano lenti, kā arī kādu tautisku jostu, kas vijas cauri galdam visā garumā.
Sarkanbaltsarkanais arī ēdienā
Šis ir laiks, kad Latvijas karoga krāsas var itin labi iekļaut arī dažādos ēdienos. Rimi Bērniem eksperti gatavo vaniļas biskvīta ogu torti, zefīra desertu, kā arī lapu salātus ar lasi un bietēm.
Vaniļas biskvīta ogu torte
Pagatavošanas laiks: 2 stundas.
Nepieciešams:
Biskvītam:
7 olas
7 ēdamk. miltu
7 ēdamk. cukura
Šķipsna sāls
Pildījumam:
500 g maskarpones siera
250 ml saldā krējuma
1 citrona sula
4 ēdamk. cukura
Ogu mērcei:
600 g svaigu ogu
4 ēdamk. cukura
Svaigas ogas dekorēšanai
Pagatavošana:
Sāc ar biskvīta pagatavošanu. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Atdali olu baltumus no dzeltenumiem. Olu dzeltenumus kārtīgi saputo ar cukuru. Atsevišķā traukā sakul olu baltumus. Lai veidotu gaisīgu biskvītu, abas olu masas iecilājot sajauc kopā. Miltus izsijā divas reizes un tad maigi iejauc olās, pievieno šķipsnu sāls.
Tortes formu izklāj ar cepamo papīru, lej visu masu un cep apmēram 45 minūtes. Vai arī biskvīta mīklu sadali 3 vienādās daļās un katru cep atsevišķi aptuveni 20 minūtes. Lai noskaidrotu, vai biskvīts ir gatavs, iedur kociņu pa vidu – ja tas ir sauss, tad gatavs, ja mitrs, vēl kādas minūtes jāpacep.
Ja cepi visu masu kopā, tad biskvītu izņem no cepamās formas, kad tas atdzisis, un sagriez 3 vienādās kārtās.
Gatavo ogu mērci. Ogas apkaisi ar cukuru un atstāj uz kādām 20 minūtēm. Saspaidi kārtīgi, veidojot neviendabīgu masu.
Gatavo krēmu. Sajauc maskarpones sieru ar saldo krējumu, citrona sulu, kā arī cukuru.
Uz atdzisušā biskvīta plātnes smērē krēmu, tad liec ogu mērci un atkal biskvītu. Turpini līdz augšai. Ja vēlies, lai torte īpaši savilktos, uz nakti to atstāj ledusskapī un ar svaigām ogām dekorē tikai no rīta.
Saldais zefīrs glāzē
Pagatavošanas laiks: 15 minūtes.
Porcija: 2 cilvēkiem.
Nepieciešams:
6 gab. (12 pusītes) baltā zefīra
3 ēdamk. skābā krējuma
2 saujas svaigu ogu
Svaigas piparmētru lapiņas dekorēšanai
Pagatavošana:
Zefīrus griež smalki, sajauc ar skābo krējumu un liek ledusskapī uz laiku, līdz būs izveidojusies viendabīga masa (apmēram 2 stundas). Tad zefīru masu kārto glāzēs, bagātīgi pārkaisi ar svaigām ogām un dekorē ar piparmētru lapiņām.
Svaigo lapu svētku salāti
Pagatavošanas laiks: 15 minūtes.
Porcija: 4 cilvēkiem.
Nepieciešams:
1 iepak. svaigu lapu salātu
100 g kūpināta laša
1 sauja svaigu dzērveņu
2 vārītas sarkanās bietes
Mērcei:
1 tējk. balzamiko etiķa
1/2 tējk. medus
1/2 tējk. graudaino sinepju
2 ēdamk. olīveļļas
Pagatavošana:
Kārtīgi sajauc visas mērces sastāvdaļas. Lapu salātus sajauc ar laša un biešu gabaliņiem, pārlej ar mērci un pārkaisi ar dzērvenēm.
Foto: Artūrs Ķipsts, Mammamuntetiem.lv