“Pirkstiņuzkodas var veidot dažnedažādās kombinācijās – spēlēties ar garšām, kādas atrodamas dārzā, un pievienot to, kas vislabāk garšo pašiem,” pamāca “Rimi bērniem” garšas eksperts Normunds Baranovskis.
Viņš iesaka: nogaršo sava dārza veltes, izvērtējot, kāda katra ir – salda, skābena, varbūt rūgtena? Uzdevums ir šai garšai atrast pretējo un izveidot savu kombināciju. Piemēram, zemeni var kombinēt ar žāvētas vistas gabaliņu.
Tāpat pirkstiņuzkodas ir iespējams veidot, savienojot kraukšķīgo ar krēmīgo. “Piemēram, kraukšķīgu čipsi pasniedz ar svaigu, nupat spaidītu aveņu ievārījumu, garneli un salātlapu,” uz gardiem eksperimentiem ar vasaras veltēm rosina pavārs.
Bet “Rimi bērniem” garšas eksperte Lība Smildziņa vecākus iedrošina: “Lieliski, ja ballītes pirkstiņuzkodu veidošanā tiek iesaistīti arī ģimenes bērni. Tādi eksperimenti bērniem ļoti patīk!”
Siera un desas tornīši
Nepieciešams:
- 100 g Holandes tipa siera
- 50 g sagrieztas fuet desas
- 50 g sagrieztas salami desas
- 8 gab. kornišonu jeb mazo gurķīšu
Gatavošana
Sagriež sieru nelielos kubos. Pa virsu liek desu un pusi kornišona. Visu caurdur ar mazu koka vai bambusa iesmiņu.
Tomātu laiviņas
Nepieciešams:
- 2 tomāti
- 200 g sāļā krēmsiera
- 1/2 gab. laima sulas
- 1 sauja mikrozaļumu
- 1 sauja riekstu
- 1 tējk. kaltētu rudzupuķu
Gatavošana
Tomātu sagriež četrās daivās. Ar karoti izgrebj mīkstumu un sēklas. Saputo krēmsieru ar laima miziņu un sulu. Tomātu pusītēs liek mikrozaļumus, sieru, pārkaisa ar drupinātiem, grauzdētiem riekstiem un rudzu ziedlapiņām.
Arbūzs ar sieru
Nepieciešams:
- 200 g arbūza
- 12 gab. ķirštomātu
- 12 mocarellas siera bumbiņu vai 6 gab. siera bumbu garšvielās
Gatavošana
Sagriež arbūzu mazos kubiņos. Pa virsu liek tomātu un sieru, caurdur ar koka vai bambusa iesmiņu.