Sāļie vainagi un svētku kēksi. Ātrs veids, kā ēdienam piešķirt svinīgu noskaņu
“Klājot galdu decembrī, piestāvēs, ja ēdienu noformēs vainaga vai apļa formā. Kā vasaras tā ziemas saulgriežu laikā ne vien rotājumus, bet arī ēdienu pieņemts pasniegt, veidotu kā apli – kā saules un mūžības simbolu. Piemēram, jāņu sieram Līgo svētkos ir apaļa forma. Savukārt decembrī šādā veidā var pasniegt, piemēram, salātus un uzkodas,” iesaka Inga Akmentiņa-Smildziņa. Dekorējot saldos ēdienus, kēksus un kūkas, ziemā, protams, neiztrūkstošs ir pūdercukurs un no tā veidotas glazūras. Uz šī baltā fona skaisti izcelsies jebkādu augļu un ogu sukādes, rieksti griljāžā un citi ziemas sezonai raksturīgie kārumi.
Salāti kā adventes vainags
“Jebkurus salātus, kas veidoti ar krējuma vai majonēzes mērci, var pasniegt gluži kā Adventes vainagu,” iesaka Rimi Bērniem eksperte.
Šim nolūkam izmanto kūkas cepamās formas apli. To liek uz šķīvja un vidū ieliek mazu trauciņu. Apkārt izliek gatavos salātus.
“Skaisti izskatīsies arī, ja šādā formā kārtos nevis jau gatavus salātus, bet liks tos pa kārtām. Piemēram, ja gatavo siļķi kažokā, katru sastāvdaļu var likt kārtās. Noņemot apli, rezultāts būs efektīgs.”
Kēkss ar greznu glazūru
“Glazūru no pūdercukura var pagatavot ļoti vienkārši, ir tikai viens noteikums: šķidrumu pūdercukuram jāpievieno pa pilienam, vērojot, vai ir pareizā konsistence un glazūra nekļūst pārāk šķidra,” iesaka Inga Akmentiņa-Smildziņa. Pūdercukuram var pievienot mazliet piena, ūdens vai citrona sulas.
Kad glazūra gatava, to pārlej kēksam un rotā pēc saviem ieskatiem, piemēram, ar krāsainām sukādēm, bezē cepumiem, centrā liekot piparkūkas sirdi.
“Šādā veidā rotāt var ne vien paša ceptu, bet arī jau gatavu, veikalā iegādātu kēksu, un tas ātri vien kļūs par svētku galda galveno varoni!” tā Rimi Bērniem eksperte.
Svinīgās uzkodas
Siers, ķirštomāti, vīnogas, olīvas, mazie marinētie gurķīši, vītināta gaļa, salami desa – šīs un citas ierastas uzkodu galda sastāvdaļas svētku laikā vari pasniegt mazliet citādi un būs ļoti svinīgi! “Ja ģimene gatavo kopā, tad katrs var izveidot savu sāļo “kociņu”, uz tā sarindojot mīļāko uzkodu kombinācijas,” teic Inga Akmentiņa-Smildziņa.
Viņa iesaka uz liela šķīvja arī uzkodu iesmiņus kārtot vainaga formā, to papildinot ar svaiga rozmarīna zariņiem, tādējādi raisot asociācijas ar Ziemassvētku noskaņu.