Ziemassvētku vakariņu galds. Foto idejas!
Veidojot galda dekorus, izmanto dabas materiālus - koka ripas, tāss gabaliņus, čiekurus, lazdu riekstus, valrieksta čaulas, no jūras izskalotus zarus un akmeņus. Tiem būs zemas izmaksas, bet ļoti skaists un grezns rezultāts! Ko celt Ziemassvētku vakariņu galdā, ir vērtīgi apspriest ar visu ģimeni – lai ikvienam ir kas tāds, kas ļoti, ļoti garšo. Un šo galdu var papildināt ar vairākiem tradicionāliem Ziemassvētku ēdieniem. Mēs šoreiz galdā ceļam zirņus ar speķi, biešu salātus, siļķes uzkodas, cepeti, cepeškrāsnī ceptu stori un kartupeļu daiviņas un grilētus dārzeņus. Lai dažādotu svētku maltīti, pagatavojiet ko tādu, kas jūsu virtuvē ir jaunums! Piemēram, saldais kartupelis mundierī, kas pildīts ar sāļo biezpienu. Desertā pasniedzām augļu salātus ar jogurtu un kūciņu izlasi.
Mīļus vārdus ir prieks ne vien saņemt, bet arī dot! Uz mazas, garenas lapiņas uzraksti vēlējumu, aptin papīra gabaliņu ap čiekuru un pasniedz blakus sēdošajam. Šādu aktivitāti ir skaisti ieviest par savas ģimenes svētku tradīciju!
Variācija – šāds čiekurs var kalpot arī kā galda karte.
Skaists un bērniem prieku nesošs galda dekors būs tornīšos sasietas piparkūkas!
Sveces ir neatņemama Ziemassvētku vakariņu galda sastāvdaļa. Šoreiz ap tām kārtojām kanēļa standziņas. Lai standziņas labāk turētos, neizmanto karsto līmi, bet gan kancelejas gumiju, ko pēc tam nosedz, pārsienot ar atlasa lentu.
Īpaši sakārtoti galda piederumi rada svētku sajūtu. Kā dekoru tiem vari izmantot salveti, lentu un kādu mūžzaļo augu.
Ziemassvētku eglīte var atrasties ne tikai viesistabā, bet arī uz galda! Liec egļu vai priežu zarus vāzē, dekorē ar svētku rotājumiem. Šobrīd „Mans Rimi” veikalos iespējams atrast arī maza izmēra dekoratīvās eglītes.
Variācija - eglīšu bumbas vari likt ne tikai eglītē, bet, iesienot diegos, karini gar aizkara stangu, virtuves lampu vai plaukta malu.
Kartupeli mundierī pagatavot ir ļoti vienkārši! Nomazgātus, lielus kartupeļus (attēlā redzamie ir saldie kartupeļi) apslaki ar eļļu un liec cepties krāsnī 180-200 grādu temperatūrā apmēram uz stundu. Kad kartupelis gatavs, to iegriež, viegli paver un pilda ar ko gardu, piemēram, sāļo biezpienu, kas bagātināts ar lociņiem.
Šo varētu dēvēt arī par latviešu suši! :) Šķēle kartupeļa, ripiņa vārītas olas, visgardākā siļķe, krējums vai majonēze un lociņi.
Biešu un svaigo lapu salāti ir lieliska piedeva vakariņu galdam! Gatavošana: vārītas sarkanās bietes un kādu mīksto sieru, piemēram, kazas sieru, sagriež lielos gabalos, pievieno saplucinātus zaļumus (rukolu un, piemēram, Rimi nopērkamo salātu miksli) un sauju Indijas riekstu. Salātus sajauc ar citrona un eļļas mērci (svaigi spiesta citrona vai laima sula ar eļļu, pipariem un sāli).
Savukārt zivi viegli ir pagatavot, ietinot folijā un cepot cepeškrāsnī – izvēlēto zivi ierīvē ar sāli un pipariem, ietin folijā un cep 200 grādu temperatūrā apmēram, 40 minūtes.
- Foto autors: Artūrs Martinovs