Ziemassvētku vakariņu galds. Receptes un dekori
Ziemassvētku galds ir centrālā vieta mājās, kur ģimene pulcējas svētku vakarā. Tāpēc noteikti ir vērts piedomāt pie galda vizuālā noformējuma un ēdieniem, ko uz tā likt.
Izvēloties galda dekorus, nevajag baidīties no krāsām, kas kontrastē ar atturīgu toņu šķīvjiem un citiem neitrāliem priekšmetiem.
Galda noformēšanā var iesaistīt visu ģimeni. Var izvēlēties dekorus, uz kuriem var uzrakstīt novēlējumu. Tās var būt eglīšu bumbiņas vai kāds cits rotājums, piemēram, koka rūķis vai Ziemassvētku vecītis.
Novēlējumus var rakstīt pirms vakariņām vai vakariņu laikā un tad iekārt eglītē vai koka zarā, kas var būt arī kā papildinājums galda noformējumam.
Uzrakstītie vēlējumi noteikti būs kas īpašs ģimenei un arī tiem, kas svētku laikā ciemosies pie ģimenes galda.
Tumšajā ziemas periodā gribas vairāk gaismas, tādēļ sveces ir neatņemama sastāvdaļa uz svētku galda. Šoreiz sveci ievietojām stikla trauka kompozīcijā, kur izmantojām cukuru kā sniegu, čiekurus un košumam kādu lielogu dzērveni.
Ne tikai sveces var būt gaismas avots uz svētku galda, bet arī gaismu virtenes. Tās var izkārtot vienkārši uz galda vai izmantot kādu stikla trauku, burku, pudeli, kas pārtop gaismas lukturītī.
Galda piederumu izkārtojums uz galda noteikti var ienest savu daļu košuma. Var lietot jau speciāli tam domātus aksesuārus, piemēram, Ziemassvētku vecīša bikses. Bērni būs sajūsmā un pārsteigti par šādu galda piederumu izkārtojumu uz viņu šķīvjiem. Savukārt pieaugušajiem var izmantot nedaudz askētiskāku, bet tikpat košu variāciju. Sarkans kreppapīrs, neitrāla dzija, egļu zars un knaģītis ar Ziemassvētku dekoru.
Ziemassvētku galdam nenoliedzami piestāv greznas lietas. Tādas var pats pagatavot no pavisam vienkāršiem materiāliem. Nopūt ar zelta krāsu ābolus un izkārto dāvanu kastītē sev tīkamā kompozīcijā.
Savukārt Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis ir sagatavojis gardus ēdienus, kurus celt Ziemassvētku vakariņu galdā. Iedvesmojies!
Lasis ar tomātu pesto un tvaicētiem dārzeņiem
Pagatavošanas laiks: 35 min.
Porcijas: 4–6 cilvēkiem.
Nepieciešams:
- 250 ml saulē kaltētu tomātu pesto
- 1 kg laša filejas
- 500–600 g dārzeņu (pēc izvēles)
Pagatavošana:
Uz laša filejas smērē tomātu pesto un liec cepties 180 grādos 20 minūtes. Iztvaicē dārzeņus, līdz tie gatavi, un pievieno izceptajam lasim.
Krostini jeb mazo grauzdiņu uzkoda
Pagatavošanas laiks: 10 min.
Pirmais variants
Nepieciešams:
- 1 iepakojums krostini maizīšu
- 200 g ķiršu tomātu
- Citrona miziņa
- Sāls
Pagatavošana:
Nelielos gabaliņos sagriez tomātus, tos kārto uz maizītēm. Pievieno mazliet sarīvētu citrona miziņu un sāli.
Otrais variants
Nepieciešams:
- 1 iepakojums krostini maizīšu
- 1 iepakojums aknu pastētes “Mani gardumi”
- Sauja rukolas mikrosalātu
- Sauja valriekstu
Pagatavošana:
Uz maizītēm smērē aknu pastēti, virsū liec valriekstus un rukolas mikrosalātus dekoram.
Salāti ar bieti un kazas sieru
Pagatavošanas laiks: 15 min.
Porcijas: 4 cilvēkiem.
Nepieciešams:
- 3 vārītas bietes
- 120 g spinātu
- 1 nogatavināts mango
- 120 g kazas siera
- Sauja valriekstu
Mērcei:
- 4 ēdamk. olīveļļas
- 1 ēdamk. citrona sulas
- 1 tējk. medus
- Citrons, medus
Pagatavošana:
Bietes un kazas sieru sagriez ripiņās. Mango griez kubiņos. Visas sastāvdaļas kārto šķīvī. Izveido mērci, sajaucot mērcei paredzētās sastāvdaļas. Mērci lej pāri salātiem un pasniedz.
Selerijas uzkoda ar garnelēm
Pagatavošanas laiks: 10 min.
Nepieciešams:
- 1 paciņa sālīta krēmsiera
- 180 g sālītu garneļu
- 4 selerijas kāti
- Rīvēta citrona miza
Pagatavošana:
Selerijas kātu sagriez vairākās daļās, uz katras smērē krēmsieru, kas sajaukts ar rīvētu citrona miziņu, virsū kārto garneles.
Drupinātu cepumu deserts
Pagatavošana: 15 min.
Porcijas: 4 cilvēkiem.
Nepieciešams:
- 1 iepakojums “Rimi White Lemon” cepumu
- 4 saujas dažādu ogu (der gan saldētas, gan svaigas)
- 200 g vaniļas zefīra
- 150 g bezpiedevu jogurta
- Bezē cepumi un ogas dekoram
Pagatavošana:
Vispirms glāzē kārto sadrupinātus cepumus, tad liec ogas, nākamajā kārtā – jogurtu, kas sajaukts ar smalki sagrieztu zefīru. Kārtas atkārto, līdz glāze pilna.
Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis atklāj knifu: ja desertu uz vienu stundu atstāj ledusskapī, masa sasūcas un zefīrs izkūst.
Foto: Artūrs Ķipsts, Mammamuntetiem.lv