“Būtiski mājās atstāt ne tikai tādus produktus, kas bērnam garšo. Ledusskapī jābūt arī kam tādam, kas ir veselīgs un nodrošina bērna organismu ar visām nepieciešamajām uzturvielām un vitamīniem,” stāsta sertificēta uztura speciāliste, Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina.
Uztura speciāliste vecākus aicina jau laikus uztaisīt nelielas sagataves, lai bērns varētu vieglāk un ātrāk pagatavot maltīti. Tāpat bērniem var stāstīt par dažādiem knifiņiem, kā ēdienu pagatavot ne tikai veselīgu, bet arī garšīgu.
Bērniem patīk, ka viņi paši var noteikt, kā rīkoties. Vecākiem jāļauj atvasei pašai izlemt, ko gribētu ēst. Bet tas, protams, nenozīmē, ka jāakceptē nekontrolēta saldumu un pusfabrikātu ēšana. Bērns ir “jāievirza”, piedāvājot izvēlēties no diviem vai trim veselīgiem pusdienu variantiem.
Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis ir sagatavojis 5 gardu un viegli pagatavojamu pusdienu receptes. Iedvesmojies!
Vistas siera zupa
Nepieciešams:
200 g vistas filejas
1/2 pac. “Ramen” nūdeļu
1 pac. “Rimi” mazo brokoļu (saldēti)
180 g “Dzintara” klasiskā kausētā siera
1 buntīte diļļu
Buljonam:
1 vistas buljona kubiņš
1,5 l ūdens
Pagatavošana:
Uzvāri ūdeni ar buljona kubiņu. Sagriez vistas fileju un brokoļus gabaliņos, liec vārīties 15 minūtes, pievieno nūdeles ar kausēto sieru un vāri vēl 5 minūtes. Pasniedzot dekorē ar svaigiem zaļumiem.
Plātsmaize “Vēršacs”
Nepieciešams:
400 g kārtainā sviesta mīklas “Selection by Rimi”
6 olas
200 g kūpināta bekona
1 sauja pākšu zirņu
4 zariņi timiāna
Sāls, pipari – pēc garšas
Pagatavošana:
Sakarsē cepeškrāsni līdz 220 °C. Atkausē mīklu. Mīklas plāksnes savieno kopā un izrullē vienā garā mīklas plātī. Izrullēto mīklu liec formā un cep cepeškrāsnī 10 minūtes. Uz pannas apcep bekonu ar timiānu. Izceptās mīklas formā liec bekona šķēlītes, pākšu zirņus, pievieno olas. Cepeškrāsnī samazini temperatūru līdz 160 °C un cep plātsmaizi, kamēr tā gatava (aptuveni 7 minūtes).
Pirms pasniegšanas plātsmaizi apkaisi ar sāli un pipariem.
Padoms!
Mīklas cepšanai vari izmantot folija veidni – saliec foliju vairākās kārtās, uzloki maliņas uz augšu, cik vien lielas un platas vēlies, un liec tajā cepties mīklu.
Sendviči ar desu
Nepieciešams:
4 mazās burgermaizītes
1 tomāts
4 šķēles desas “Servelāde” vai kūpinātas gaļas
75 g baltā siera “Fetahi”
1 avokado
1 tējk. citrona sulas
Sāls
Pipari
Pagatavošana:
Atsevišķā traukā notīri un saspied avokado viendabīgā masā, pievieno 1 tējk. citrona sulas un sāli, piparus pēc garšas.
Burgermaizītes pārgriez uz pusēm, šķēlēm pa vidu kārto desu, tomāta šķēli, balto “Fetahi” sieru, avokado masu.
Lieliski garšos ar krāsnī ceptiem kartupeļiem, pārkaisītiem ar rozmarīnu.
Pasta ar gailenēm
Nepieciešams:
200 g “tagliatelle” pastas
1 daiva ķiploka (izspiesta caur spiedi)
1 šalotes sīpols
2 ēdamk. sviesta
2 saujas gaileņu
1/4 gab. cukīni
200 ml saldā krējuma
1 sauja cietā siera (rīvēta)
Sāls – pēc garšas
Pagatavošana:
Novāri pastu, kā norādīts uz iepakojuma. Karsē pannu ar sviestu un pievieno smalki sagrieztu sīpolu ar ķiploku. Lēnām cep maisot.
Pievieno gailenes un cukīni gabaliņus (šķēlītes), apcep 1–2 minūtes. Pielej saldo krējumu un pievieno sāli pēc garšas. Pievieno novārīto pastu un pieber sieru.
Salāti ar grieķu jogurtu un vistu karijā
Nepieciešams:
1 pac. salātu “Roman Rimi”
1 avokado
1/2 sīpola (sarkana)
4 paipalu olas
1 vistas fileja
1 ēdamk. karija pulvera
Eļļa apcepšanai
Mērcei:
3 ēdamk. grieķu jogurta “Rimi”
1/2 daivas ķiploka
1/2 laima sula
20 g cietā siera (plus apkaisīšanai)
Pagatavošana:
Sajauc jogurtu ar smalki rīvētu ķiploku, laima sulu un rīvētu sieru. Vistas fileju sagriez mazākos gabalos, apviļā karija maisījumā. Apcep uz pannas līdz gatavībai. Novāri paipalu olas (precīzi 3 minūtes). Nomizo. Saplūkā salātu lapas un sajauc ar mērci. Salātiem pievieno attīrītas avokado šķēles un uz pusi sagrieztas paipalu olas. Pievieno strēmelēs sagrieztu sarkano sīpolu un vistas filejas gabalus. Pārkaisi ar papildus rīvētu sieru.