Cepti kartupeļu un siera “pirkstiņi”
Nepieciešams
1 kg kartupeļu
50 g cietā siera
40 g sviesta
1 ola
½ tējk. ķiploku pulvera
½ tējk. svaigi maltu piparu
Pagatavošana
Nomizo kartupeļus un novāri tos mīkstus, kā gatavojot biezeni.
Nokās ūdeni un ļauj tiem 3 minūtes padzist, iztvaikot mitrumam. Tad pievieno sviestu un sastampā. Nekādā gadījumā neblendē, tad kartupeļi pārvērtīsies par klīsteri.
Pievieno smalki rīvētu cieto sieru, olu un garšvielas.
Ar putojamo slotiņu sakul biezeni, lai tas kļūst krēmīgāks. Pildi biezeni konditorejas maisiņā un ņem uzgali ar tādu rakstu, kādu vēlies. Izspied kartupeļu biezeni garenās strēmelēs.
Sakarsē cepeškrāsni līdz 220 grādiem un liec cept “pirkstiņus”. Cep 8–14 minūtes vai – līdz tie kļuvuši zeltaini brūni.
Pasniedz ar iecienītāko mērci vai pievieno salātiem. Tie lieliski garšo arī jau padzisuši.
Krāsnī cepti kartupeļu spageti
Nepieciešams
3 lieli kartupeļi
2 ēdamk. olīveļļas
1 tējk. saldās paprikas pulvera
½ tējk. sezama sēklu
½ tējk. melno sezama sēklu
½ tējk. sāls
3 zari rozmarīna
Spirāļu veidošanas ierīce
Pagatavošana
Kartupeļus noskalo un ar visu mizu liec spirāļu veidošanas mašīnā, un izgriez no kartupeļiem spirāļu makaronus.
Liec tos bļodā un pievieno sāli, paprikas pulveri, sezama sēklas un eļļu. Sajauc, lai kartupeļi iepanētos garšvielās. Ņem rozmarīna zariņu un aptin ap to kartupeļu spageti. Liec uz cepamās pannas un cep cepeškrāsnī 200 grādos 15–20 minūtes.
Pasniedz ar gulaša vai Boloņas mērci vai kā uzkodu ar salātiem.
Timiāna un citrona kartupeļu šķēlītes
Nepieciešams
1,5 kg kartupeļu (ideāli piemērotas šķirnes: “Almera”, “Adelina” vai “King Edward”)
6 zari timiāna
1 galviņa ķiploka
½ tējk. sāls
2 ēdamk. olīveļļas “Rimi light”
Pagatavošana
Griez kartupeli plānās strēmelēs, tās nenogriežot līdz galam, bet gan atstājot vismaz divas trešdaļas kartupeļa nesagrieztas.
Kad kartupeļi iegriezti, liec tos cepamajā traukā. Sajauc ar eļļu, timiānu, ķiploku (saspiestu ar visu mizu) un sāli. Sakārto kartupeļus tā, lai iegrieztā daļa “skatītos” uz augšu. Liec cepeškrāsnī 200 grādos uz 25–40 minūtēm (jo lielāki kartupeļi, jo ilgāk jācep).
Pasniedzot pierīvē citrona miziņu un katram kartupelim iegrieztajās šķēlēs iepilini svaigo citrona sulu.
Kartupeļu kroketes
Nepieciešams
1 kg kartupeļu (miltainie: šķirnes “Laura”, “Vineta”)
80 g sviesta
½ tējk. sāls
3 olas dzeltenumi
Panēšanai:
3 olu baltumi
50 g kviešu miltu
180 g rīvmaizes
Fritēšanai (vārīšanai eļļā):
1,8 l rafinētas augu vai rapšu eļļas
Pagatavošana
Novāri vai notvaicē kartupeļus. Nokās lieko ūdeni. Pievieno tiem sviestu, sāli un olu dzeltenumus. Sastampā tos un tad ar putojamo slotiņu saputo. Neblendē.
Pildi konditorejas maisiņā, nogriez galu un izspied krokešu formas. Liec saldētavā uz stundu un 30 minūtēm, lai tās sacietē.
Tad sakul olu baltumus. No saldētavas izņemtās kroketes liec miltos, lai tie sausinātu kartupeļu masu. Tad panē olā un rīvmaizē. Vari pat panēt 2–3 reizes.
Kroketes vari likt gan ledusskapī un glabāt vēl 2–3 dienas, gan atpakaļ saldētavā un noslēgtā traukā glabāt mēnesi. Otrreiz gatavojot kroketes, uzsildi eļļu līdz 180 grādiem un uzmanīgi liec tās citu pēc citas eļļā vārīties. Vāri, līdz kroketes ir kraukšķīgas un zeltainas.
Protams, ir arī iespēja kroketes cept cepeškrāsnī, bet tad tās garšos citādi.
Kartupeļu klimpas
Nepieciešams
800 g kartupeļu
220 g miltu + tik, cik nepieciešams apkaisīšanai
1 ola
½ tējk. sāls
30 g rīvēta parmezāna
Pagatavošana
Vidēja lieluma kartupeļus ar visu mizu liek cepešpannā un stundu cep cepeškrāsnī. Tad tos izņem un pārgriež uz pusēm. Kad tie nedaudz padzisuši, attīra no mizas un sastampā. Atstāj uz cepamā papīra vai traukā atdzist.
Cepot cepeškrāsnī, tiem ir mazāk mitruma, kas arī vajadzīgs šajā receptē.
Kad tie atdzisuši, ņem aptuveni 450 g kartupeļu masas, kas ir uz pusi vairāk nekā milti, pievieno miltus, sāli, sarīvēto sieru un olu. Izmīci mīklu, līdz tā kļuvusi viendabīga, bez kunkuļiem. Liec ledusskapī uz 30 minūtēm.
Rullē no mīklas vairākas garas desas. Sagriez gabaliņus ar nazi, bet, lai iegūtu rieviņas, ieliec gabaliņu miltos un tad ar dakšiņu piespied kā zīmogu. Klimpas liec vārīties lielā daudzumā ūdens, lai, tās liekot katlā, vārīšanās process nepārtrauktos. Klimpas gatavas, kad tās uzpeld uz augšu.
Foto: Normunds Baranovskis