Mango un smiltsērkšķu limonāde
Nepieciešams:
Garšvielu sīrupam
100 ml ūdens
100 ml cukura sīrupa
3 gab. kardamona
10 smaržīgie pipari
1 citrona miza
Sulu spiedei
250–300 g mango mīkstuma
300 g smiltsērkšķu
1 citrons (nomizots)
Pagatavošana
Liek vārīties garšvielu sīrupu. To vāra 10 minūtes. Garšvielas un miziņu iesaku likt marlē, lai pēcāk vienkāršāk izņemt no sīrupa.
Sīrupam pievieno izspiesto sulu un vāra vēl 5 minūtes. Atdzesē un pilda pudelē. Gatavojot limonādes, sīrupu jauc ar ūdeni (gāzētu vai negāzētu) 1:5 vai pēc garšas.
Apelsīnu un krustnagliņu sīrups
Nepieciešams:
Apelsīnu sula (no 6 apelsīniem)
1 apelsīna miza
10 dzeltenās rozīnes
5–10 krustnagliņas
2–4 smaržīgie pipari
2–3 laima lapas
1 citronzāle
1 tējk. kaltētu saldo apelsīnu ziedlapiņu (ja nevar atrast, var nelikt)
Pagatavošana
Izspiež sulu un liek karsēties uz mērenas uguns kopā ar visām garšvielām. Sautē vismaz 15 minūtes, ļauj atdzist un nokāš caur smalku sietu. Lej pudelē. Kad gatavo limonādi, atšķaida to ar ūdeni sev tīkamās proporcijās. Pievieno svaigo apelsīnu un ledu.
Kivi, laima un piparmētru tējas limonāde
Nepieciešams:
Tējas sīrupam
150 ml piparmētru tējas (1 tējk. piparmētru + karsts ūdens)
150 g brūnā cukura
2–3 šķēles žāvētu ābolu (sagriezti mazākos gabalos)
Sulas spiedei
10 kivi (nomizoti)
2 laimi (nomizoti)
Pagatavošana
Vāra piparmētru tēju ar cukuru un āboliem vismaz 15 minūtes uz lēnas uguns. Pa to laiku izspiež sulu no laima un kivi. Pievieno sīrupam un savāra kopā, nokāš sīrupu caur sietu un pilda pudelē. Sajauc ar gāzētu vai negāzētu ūdeni pēc garšas. Ja vēlies skābāku, pievieno vēl svaiga laima un kivi šķēlītes.
Aveņu un vaniļas limonāde
Nepieciešams:
400 g saldētu aveņu
1 vaniļas pāksts
200 g cukura
200 ml ūdens
Pagatavošana
Vaniļas pāksti pārgriež uz pusēm un liek vārīties ar ūdeni un cukuru, vāra uz lēnas uguns 10 minūtes, izņem vaniļas pāksti. To var izkaltēt un likt cukura traukā ar cukuru, lai tas uzņem vaniļas garšu. Tad sīrupam pievieno avenes un vāra vēl 5 minūtes, nokāš un atdzesē. Gatavojot limonādi, šķaidi sīrupu ar ūdeni.
Kumelīšu, liepziedu un citrona limonāde
Nepieciešams:
Citronu sula (no 2–3 citroniem)
100 ml ūdens
150 g cukura
1 sauja kumelīšu
1 sauja liepziedu
Pagatavošana
Vāra sīrupu no citrona sulas, ūdens miziņas un cukura. Vāra 10 minūtes, tad noņem no plīts un pievieno liepziedus un kumelītes, ļauj ievilkties 10 minūtes, nokāš un pilda traukā. Gatavojot limonādi, to atšķaida ar ūdeni sev tīkamās proporcijās.
Dzērveņu un kanēļa limonāde
Nepieciešams:
300 g saldētu dzērveņu
3 kanēļa mizas (standziņas)
150 ml cukura sīrupa
150 ml ūdens
Pagatavošana
Vāra ūdeni ar kanēli un cukura sīrupu vismaz 10 minūtes, pievieno dzērvenes un turpina vārīt vēl 10 minūtes. Atdzesē un nokāš. Pilda uzglabāšanas traukā. Gatavojot limonādi, to atšķaida ar ūdeni.
Receptes un foto: Normunds Baranovskis