Auzu pārslu putra
Vienkāršajai auzu pārslu putrai var būt dažādas variācijas. “Iesaku to pagatavot nevis ar govs pienu, bet ar kokospienu, mandeļu vai auzu piena dzērienu. Bieži vien no tiem vecākiem, kuru bērniem ir govs piena alerģija, dzirdu, ka putra tiek vārīta uz ūdens bāzes. Bet šādi mazinās uzņemto uzturvielu daudzums. Piena aizvietotājiem pievieno D un B12 vitamīnus, līdz ar to auzu pārslu putra kļūst vērtīgāka. Arī tiem, kas var lietot govs pienu, iesaku putru gatavot arī uz citu pienu bāzes, jo tie ēdienam piešķirs jaunu, neikdienišķu piegaršu,” stāsta uztura speciāliste Olga Ļubina. Papildus putrai der pievienot kanēli, mandeļu skaidiņas, svaigas vai žāvētas ogas vai augļus.
Nepieciešams:
100 ml kokospiena
150 ml ūdens
2–3 ēdamk. pilngraudu auzu pārslu
1 sauja žāvētu dzērveņu
1 sauja krūmmelleņu
1 tējk. malta kanēļa
Pagatavošana
Karsē kokosa pienu ar ūdeni un pievieno auzu pārslas. Vāri 3 minūtes un vēl 2 minūtes ļauj ievilkties.
Pasniedz ar saldām dzērvenēm, svaigām krūmmellenēm un kanēli.
Banānu pankūkas
Šī recepte noder, ja bērnam ir alerģija pret kviešiem vai arī vienkārši gribas dažādot ēdienkarti. Sastāvs ir ļoti vienkāršs: banāns, olas un kanēlis. Rezultāts būs ļoti garšīgs! Klāt der pielikt svaigas ogas, krējumu vai bezpiedevu jogurtu. Ja gribas, lai pankūkas būtu saldākas, var pievienot kļavu sīrupu vai medu.
Nepieciešams:
1 banāns
1 ola
100 ml auzu miltu
Šķipsniņa kanēļa
Pagatavošana
Miltus izmanto tikai tad, ja gribi, lai pankūkas garšotu līdzīgi kā klasiskās. No šādas mīklas var cept jebkuras formas pankūkas. Ja vēlies, lai pankūkas ir pufīgākas, pievieno 1 tējkaroti cepamā pulvera.
Brokastis ceļā
Steidzīgiem rītiem, kad brokastis tiek ēstas ceļā, noderēs lavaša ruletītes ar augļiem. Lavašu pilda ar svaigo mājas sieru vai zemesriekstu sviestu (ja bērniem nav novērota alerģiska reakcija pret riekstiem), klāt pievieno banānu šķēles, zemenes vai ābolu šķēles.
Olu kēksiņi
Pagatavo omleti nedaudz citā veidā! Sagriez tomātu, papriku un spinātus. Iesmērē kēksa formu ar sviestu vai eļļu, apakšā liec sagrieztus dārzeņus. Virsū lej sakultu olu, savukārt tai pa virsu uzber rīvētu cieto sieru. Liec cepties cepeškrāsnī 5–10 minūtes.
Biezpiens un ogas
Biezpienu kārtīgi samaisi ar krējumu vai grieķu jogurtu. Ja bērnam nepatīk kunkuļi, visu vari sablendēt. Biezpienam pievieno atsaldētas vai svaigas ogas un augļus. Mainot biezpiena un ogu/augļu daudzumu, iespējams pagatavot dažādus ēdienus. Piemēram, smūtijam vajadzēs daudz ogu un tikai 1–2 karotes biezpiena. Ja biezpiens ir galvenais brokastu ēdienreizes produkts, to var papildināt ne tikai ar ogām un augļiem, bet arī ar sasmalcinātiem riekstiem, grauzdētām auzu pārslām.
Nepieciešams:
100 g saldētu smiltsērkšķu
1 banāns
50 ml ūdens
Nedaudz biezpiena
Medus pēc garšas
Pagatavošana
Samal biezpienu, lai tas kļūst viendabīgs.
Sakul smiltsērkšķus un izberz caur sietu, lai atbrīvotos no kauliņiem. Pievieno banānu un ūdeni, un visu sakul.
Sakultajā ogu un augļu masā liec biezpienu.
Sausās brokastis, kas vienmēr pa rokai
Alternatīva brokastu pārslām ir musli. “Es silti iesaku nevis pirkt jau gatavus maisījumus, bet pagatavot tos pašiem,” uzsver Olga Ļubina. Tam nepieciešams uzgrauzdēt auzu pārslas un sasmalcinātus riekstus (mandeles, valriekstus vai citus riekstus pēc izvēles), pievienot tiem svaigus vai žāvētus augļus un pasniegt ar pienu, bezpiedevu jogurtu vai arī piena aizvietotāju.
Nepieciešams:
200 g pilngraudu auzu vai citu pārslu
50–100 g dažādu riekstu
50–100 g godži ogu, sukāžu un žāvētu ogu
20–50 g sēklu (ķirbja, sezama u.c.)
Pagatavošana
Sajauc visas sausās sastāvdaļas un liec tās glabāt burkā. Brokastīs pasniedz ik dienas citu versiju ar pienu, jogurtu vai citu dzērienu. Pievieno svaigas vai saldētas ogas un augļus.
Tortilja
Ja bērnam patīk eksperimentēt, iesaku brokastīs pagatavot tortiljas ar dažādiem pildījumiem: ar omleti vai avokado un tomātiem, ar biezpienu un zaļumiem. Ideju ir daudz!
Nepieciešams:
Pilngraudu vai kukurūzas tortiljas
1 avokado
2 olas
1 tējk. krēmsiera
1 tējk. laima sulas
Sauja pupiņu
Sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana
Samal avokado un tam pievieno 1 tējkaroti krēmsiera un 1 tējkaroti laima sulas. Ar to apsmērē tortiljas vienu pusi. Uz pannas sacep olu kulteni, kurā iejauc pupiņas, pievieno sāli un piparus. Masu liec uz tortiljas plāksnes un visu satin. Ēdiens gatavs baudīšanai!
Foto: Normunds Baranovskis