Olga Ļubina
Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, sertificētā uztura speciāliste

9 ieteikumi veselīgām bērna maltītēm ceļojumā un receptes uzkodām pa ceļam

Uzturs • 06. Augusts, 2024
Vasara ir īsts ceļojumu laiks, kad dodamies uz tuvākiem un tālākiem galamērķiem. Ja ģimenē ir mazs bērns, pilnvērtīga uztura nodrošināšana vecākiem var kļūt par izaicinājumu. Kā saplānot ceļojuma maltītes un ko pagatavot ēšanai pa ceļam, stāsta sertificēta uztura speciāliste, Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina.

Ja bērns ir izvēlīgs ēdājs vai bērna ēdienkartē ir specifiskas prasības, piemēram, bērnam ir diagnosticēta pārtikas alerģija, bērna barošana ceļojumā var sagādāt zināmas raizes. Tomēr no tām var un vajag izvairīties, par ēdienkarti padomājot jau iepriekš. Vai un cik reizes pa ceļam plānojat apstāties, lai ieturētu siltu maltīti kādā kafejnīcā? Kādas veselīgas uzkodas bērnam un arī sev varētu sarūpēt starp ēdienreizēm?

9 uztura speciālistes ieteikumi veselīgam uzturam ceļojumā

  1. Arī ceļojumā ēdienreizēm jābūt regulārām un bērnam jānodrošina pilnvērtīgu uzturu. Tāpat ir svarīgi pēc iespējas ievērot bērna ikdienas ritmu, piedomājot gan pie nomoda, gan miega laika.
  2. Ja plānojat iebraukt kādā ēstuvē, laicīgi izpēti, vai tādas pa ceļam vispār ir, un varbūt ir vērts apskatīt tās ēdienkarti internetā.
  3. Ceļojumos ieteicams priekšroku dot zināmiem produktiem, lai izvairītos no gremošanas trakta darbības traucējumiem, pārtikas alerģijām u.c. nepatīkamām situācijām.
  4. Ņemot ēdienu līdzi, sagādā ledussomu, lai produktus varētu uzglabāt vēsumā un svaigus, kā arī neņem līdzi produktus, kas ātri var sabojāties.
  5. Ja arī galamērķī plānots ēst iepriekš mājās sagatavoto maltīti, pārliecinies, vai ēdienu būs iespēja uzsildīt.
  6. Vienmēr jāņem līdzi svaigus augļus un dārzeņus! Tie kalpos kā brīnišķīga un veselīga uzkoda un palīdzēs arī ceļojumā uzņemt augļu un dārzeņu atbilstošo dienas devu.
  7. Kā uzkodas bērnam noderēs arī augļu biezeņi, sausiņi, galetes, rieksti (ja ir lielāka vecuma bērni), siera gabaliņi, žāvēti augļi, dažāda veida riekstu un žāvētu augļu batoniņi.
  8. Sātīgākām maltītēm iepriekš var pagatavot karstmaizes, vrapus, dārzeņu vai augļu pankūkas – minētie ēdieni lieliski garšos arī auksti.
  9. Atceries par pietiekamu šķidruma uzņemšanu! Viennozīmīgi priekšroka ir ūdenim.

Receptes uzkodām ceļojumā

“Labi un garšīgi paēduši cilvēki ir priecīgi cilvēki, un tas attiecas ne tikai uz pieaugušajiem, bet arī uz bērniem,” uzsver Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina, “Un noteikti labākā izvēle ir pašu gatavoti, nevis pa ceļam nopirkti batoniņi un citas uzkodas.”

Riekstu un dateļu batoniņi

Sastāvdaļas:

  • 150 g dateļu
  • 100 g mandeļu
  • 100 g Indijas riekstu
  • 3 ēdamk. linsēklu
  • 1 tējk. kanēļa
  • 3 ēdamk. ķirbja sēklu

Gatavošana:

  1. Blenderī sasmalcina riekstus, smalki sagriež dateles.
  2. Pievieno linsēklas, ķirbju sēklas un kanēli, masu rūpīgi samaisa.
  3. Masu klāt uz cepampapīra aptuveni 1,5cm biezumā un cep 160 grādu temperatūrā aptuveni 15 minūtes. Temperatūru samazina līdz 110 grādiem un cep vēl 10 minūtes.
  4. Batoniņus sagriež, kamēr silti. Atdzesē un iesaiņo līdzņemšanai.

Ābolu virtuļi

Sastāvdaļas

  • 1 liels, salds ābols
  • 2 olas
  • 100 gb auzu miltu
  • ½ tējk. cepamā pulvera
  • Kanēlis pēc garšas

Gatavošana:

  1. Ābolu nomizo un sarīvē vai sablendē.
  2. Pievieno olas, auzu miltus, cepamo pulveri un kanēli, masu kārtīgi samaisa.
  3. Mīklu liek ietaukotās virtuļu formiņās un cep 180 grādu temperatūrā aptuveni 15 minūtes.


Populārākie raksti