Augu valsts burgeru kotletes
Porcijas: 4
Gatavošana: 1 stunda
Sastāvdaļas:
170 g sojas granulu
4 burgermaizes
1 ēdamk. kūpinātas paprikas
1½ ēdamk. garšvielu maisījuma maltajai gaļai
4 ēdamk. turku zirņu
Glāze vārīta ūdens
Nedaudz biešu sulas krāsai
Kotlešu pagatavošana:
Sojas granulas, kūpinātu papriku, garšvielu maisījumu, turku zirņus, ūdeni un biešu sulu liek blenderī. Sojas granulām dažas minūtes ļauj piebriest, tad visu sablendē. Veido lielas, apaļas formas burgeru kotletes. Visātrāk veiksies ar apaļu formiņu, kurā var ielikt un izlīdzināt masu. Kad kotletes izveidotas, tām atļauj “savilkties” vismaz pusstundu, lai cepot nejūk ārā. Tās uz pannas apcep no abām pusēm viegli brūnas.
Piebilde: biešu sulas vietā var izmantot arī nelielu, vārītu bieti, kas papildinās gan garšu, gan arī krāsu.
Veido burgeri: maizītes apcep no abām pusēm (var arī apcept tikai iekšpusi), iekšā smērē vegānisko majonēzi, pēc tam liek sojas kotleti, sieru, marinētu gurķi vai tomātu. Tad burgeri nogrilē no apakšas un pasniedz.
Sojšliks jeb sojas sašliks
Porcijas: 3 (ja tos kārto tortiljās, sanāks vairāk porciju)
Gatavošana: 30 minūtes
Sastāvdaļas:
1 l buljona vai maltās gaļas garšviela
1 ēdamk. biešu sulas
Kūpināta paprika pēc garšas
120 g lielo sojas gabaliņu
Marinādei:
200 g kečupa
2 ēdamk. adžikas
1 tējk. medus vai barbekjū mērces
1 ēdamk. kūpinātas paprikas
1 sagriezts sīpols
Puse laima sulas
Pagatavošana:
Sojas gabaliņus uzbriedina karstā buljonā, kam pievienota biešu sula, kūpināta paprika. Otrs variants: sajauc biešu sulu, kūpinātu papriku un maltās gaļas garšvielu ar karstu ūdeni un tajā uzbriedina sojas gabaliņus. Kad tie uzbrieduši, nospiež lieko ūdeni un gabaliņus liek marinādē, kur kečups sajaukts ar adžiku, medu, kūpinātu papriku, sīpolu un laima sulu.
Sojas gabaliņi var marinēties pavisam neilgi: 5–10 minūtes.
Tos apcep uz pannas, cepeškrāsnī vai uz grila.
Ar sojšliku var papildināt arī klasiski gatavotās, pildītās tortiljas. Sagatavo dārzeņu salātus ar gurķi, salātlapām, avokado, tomātiem un eļļu, kārto tortiljās un pievieno plucinātu, apceptu sojšliku.