‘’Šo zupu receptes var gatavot dažādās variācijās, vadoties pēc tā, kas pašam visvairāk garšo,’’ teic “Rimi Bērniem” garšas eksperts Normunds Baranovskis.
Jūras velšu zupa
Porcijas: 10
Sastāvdaļas:
- 4 nelieli burkāni
- 2 selerijas kāti
- 100 g fenheļa saknes
- 250 g zivs filejas
- 500 g jūras veltes pēc izvēles (šajā zupā tika izmantotas garneles un mīdijas)
- 400 g saldētu zirnīšu
- 2 litri ūdens
- 400 ml kokospiena
- 400 ml “Ajvar” mērces
- 2 kubiņi vistas buljona (var izmantot jau gatavu ICA vistas buljonu)
- puse apelsīna miziņas
- vesela apelsīna sula
- pētersīļi
- taukviela cepšanai
- sāls pēc garšas
Pagatavošana:
- Sagrieztos dārzeņus apcep eļļā, tad pievieno “Ajvar” mērci, vistas buljonu un ūdeni.
- Tad zupai pievieno apelsīna sulu un miziņu.
- Kad zupa mazliet pavārījusies, pievieno kokospienu un saldētos zirnīšus, vēl mazliet pavāra, vadoties pēc tā, cik karstas ogles, uz kurām zupa tiek vārīta.
- Pievieno sakapātus pētersīļus.
- Kad uzvārās ūdens, pievieno jūras veltes.
- Kad jūras veltes ir gatavas, zupu var noņemt no oglēm.
Precīzu zupas pagatavošanas laiku nav iespējams noteikt, jo tas ir atkarīgs no tā, cik karstas būs ugunskura ogles, tāpēc gatavošana dabā izvēršas par aizraujošu kopīgā laika pavadīšanu.
Sēņu miso zupa
Porcijas: 4
Sastāvdaļas:
- divas buntes sīpolloku
- 500 g sēņu (šajā receptē tika izmantotas eringi sēnes un portobello sēnes)
- 100 g “Ramen” nūdeļu
- 250 g “Pak Choi” Āzijas kāpostu
- 2 ēdamkarotes miso pastas
- 1,5 l ūdens
- laima sula pēc garšas
- taukviela cepšanai
Pagatavošana:
- Mazākos gabalos sagriež sēnes un sīpollokus. Sēnes ber katliņā taukvielā apcepties.
- Tām pievieno miso pastu un pielej ūdeni, visu maisot.
- Zupu nedaudz pavāra, tad pievieno lociņus.
- Kad zupa vēl nedaudz pavārījusies, pievieno atdalītās “Pak Choi” salātlapas un “Ramen” nūdeles.
- Kad nūdeles piebriedušas, zupa ir gatava pasniegšanai.
Saldā aprikožu zupa
Porcijas: 4
Sastāvdaļas:
- 500 g uz pusēm sadalītu aprikožu
- 400 ml ūdens
- 3 ēdamkarotes cukura
- puse laima sulas
- maršmelovi
Pagatavošana:
- Pannā ber cukuru, pievieno aprikozes un izmaisa.
- Pievieno ūdeni un pusi laima sulas. Laima pusīti atstāj zupā.
- Virs oglēm apcep maršmelovus un pievieno aprikožu zupā, kura ir noņemta no oglēm.
- Pēc garšas var pievienot kādu garšaugu, piemēram, timiānu.
Ar cukura daudzumu variē pēc garšas, ņemot vērā, ka beigās tai tiks pievienoti saldie maršmelovi.
‘’Saldeno garšu var izbalansēt ar kaut ko skābu, piemēram, laima sulu,’’ iesaka “Rimi Bērniem” garšas eksperts Normunds Baranovskis.
Foto: Artūrs Ķipsts, Mammamuntetiem.lv