Vai bezglutēna pārtikai ir kāda priekšrocība, stāsta “Rimi Bērniem” eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.
Pēdējos gados pieaug bezglutēna produktu pieejamība pārtikas veikalos. Agrāk bezglutēna produktus lietoja cilvēki ar celiakiju, autoimūno saslimšanu – šajos gadījumos ir nepieciešams ievērot glutēna diētu mūža garumā. Agrāk šādus produktus varēja iegādāties tikai aptiekās vai specializētos veikalos, bet tagad var ieiet praktiski jebkurā veikalā un tos nopirkt. Tāpat ir kafejnīcas un restorāni, kur var pasūtīt ēdienus, konditorejas izstrādājumus bez glutēna. Bet kādi ir šādu produktu plusi un mīnusi?
Kas ir glutēns
Glutēns jeb lipeklis ir rezerves proteīnu grupa, kas sastāv no prolamīniem un gluteīniem. Glutēns kopā ar cieti ietilpst grauda endospermas sastāvā un kalpo kā barība grauda dīgšanas procesā.
Glutēns ir sastopams kviešos un tā paveidos, piemēram, speltas kviešos (kamut – angļu val.) vai tritikāles (kviešu un rudzu krustojums) graudos un produktos, kas ir pagatavoti no šiem graudiem.
Katram graudam ir sava veida prolamīns: kviešiem – gliadīns, miežiem – prolamīns, rudziem – sekalīns un auzām – avenīns.
Visas šīs vielas tiek apvienotas vienā jēdzienā – glutēns. Tātad glutēnu saturēs tādi produkti kā kvieši un kviešu dažādi paveidi, rudzi, mieži un auzas. Auzās esošā glutēna toksicitāte atšķiras no kviešos esošās, tāpēc veikalos var iegādāties auzu pārslas, kas nesatur glutēnu, bet tad ir jābūt speciālam apzīmējumam – gluten free. Pārtikas produktu par bezglutēna (gluten free) var nosaukt, ja tas satur ne vairāk par 20 mg glutēna uz 1 kg produkta.
Plašākas iespējas tiem, kas nepanes glutēnu
Tātad labums bezglutēna produktiem ir tāds, ka cilvēki, kas šo vielu nepanes, var šos produktus lietot uzturā, tādējādi uzlabojot savas dzīves kvalitāti, mazinot sociālo atstumtību, kā tas ir bijis agrāk. Iepriekš celiakijas pacientiem bija ierobežotas iespējas paēst ārpus mājas, viņi bija spiesti izvairīties no saviesīgiem pasākumiem, jo viņiem vienkārši nebija lielas izvēles, ko tur ēst.
Kas bezglutēna produktam “vēderā”
Vēl viens bezglutēna produktu labums ir tāds, ka mūsdienās tos ražo ne tikai no rīsu vai kukurūzas miltiem kā agrāk, bet arī no griķiem, kvinojas, pākšaugiem, riekstiem un sēklām, tādā veidā paaugstinot produkta bioloģisko vērtību. Šādiem produktiem ir augstāks šķiedrvielu, labo tauku, olbaltumvielu un citu uzturvielu saturs nekā glutēnu saturošiem produktiem.
Taču jāsaka godīgi, tā nav bijis vienmēr un joprojām ir daudz produktu ar apzīmējumu “bez glutēna”, kuros ir pievienots milzīgi daudz cukura un piesātināto tauku, kuru pagatavošanā izmanto rīsu, kukurūzas miltus vai cieti.
Tādējādi šāds produkts satur mazāk šķiedrvielu, praktiski nesatur B grupas vitamīnus, cinku, magniju, tāpēc, sakot “bezglutēna produkti”, ne vienmēr var likt vienādojuma zīmi ar kvalitāti un veselīgumu. Arī šeit jāpievērš uzmanība un jāizvērtē sastāvs, ko no tā mēs kā patērētāji varam iegūt.
Vai tos var ēst visi, kas vēlas
Mūsdienās bezglutēna produktus labprāt lieto uzturā ne tikai tie, kam ir medicīniskās indikācijas, bet arī cilvēki, kuri vēlas dažādot savu ikdienas uzturu. “Tādā gadījumā es ļoti aicinātu patērētājus rūpīgi izvērtēt bezglutēna produktu sastāvu un iegādāties tikai tos, kas tiešām ir kvalitatīvi un bagātīgi ar uzturvielām,” aicina Olga Ļubina.