Kādi simptomi liecina par histaminozi?
“Pārtikas nepanesība var atstāt būtisku ietekmi uz cilvēka dzīvi – gan psihisko, gan fizisko veselību, būtiski samazinot dzīves kvalitāti,” norāda Olga Ļubina. To var radīt arī histamīna intolerance, ko vēl mēdz dēvēt par pārtikas histaminozi vai hipersensivitāti pret pārtikas histamīnu.
Biežākie histamīna nepanesības simptomi:
- meteorisms;
- caureja;
- pilnuma sajūta pēc ēšanas;
- sāpes vēderā;
- aizcietējumi;
- galvassāpes;
- reiboņi;
- paātrināta sirdsdarbība.
Kas palīdzēs novērst sūdzības?
Pārtikas histaminoze rodas, jo organismā trūkst fermenta – diamīna oksidāzes –, kas sašķeļ produktos esošo histamīnu. Diamīna oksidāzes deficīta gadījumā asinīs palielinās histamīna koncentrācija, kas arī izraisa iepriekš minētos simptomus.
Lai sūdzības mazinātu, patlaban visbiežāk rekomendētā stratēģija ir diēta ar zemu histamīna saturu, stāsta “Rimi bērniem” eksperte.
Viedokļi par to, kādu histamīna saturu uzskatīt par zemu, dalās. Dažos pētījumos norādītais daudzums ir 5–50 mg/kg, savukārt citos – 1 g/kg produkta.
No kuriem produktiem izvairīties
Produkti ar augstu histamīna saturu parasti ir fermentēti, skābēti un ilgstoši uzglabāti. To vidū ir:
- skābpiena produkti, kā kefīrs, jogurts;
- kombuča – audzēts dzēriens, kas rodas, izmantojot tējas sēni;
- kimči – ar piedevām skābēti Ķīnas kāposti vai baltie redīsi;
- “tempeh” – indonēziešu ēdiens, kas gatavots no raudzētām sojas pupiņām;
- gaļas izstrādājumi – cīsiņi, sardeles, desas, kūpinājumi;
- nogatavinātie sieri;
- žāvētie augļi, piemēram, rozīnes, ķirši, mango vai citi;
- nepareizi uzglabāta zivs.
Vēl augsts histamīna līmenis ir šādos produktos:
- zemenēs;
- avokado;
- baklažānos;
- citrusaugļos;
- pākšaugos;
- tomātos un to produktos, piemēram, kečupā, tomātu mērcē;
- spinātos;
- sojā un tās produktos.
Kurus produktus droši iekļaut ēdienkartē?
Zems histamīna saturs ir šādos produktos:
- svaigā gaļā, tajā skaitā – saldētā;
- svaigā zivī – hekā, forelē, butē;
- augļos, izņemot zemenes, avokado, citrusaugļus un baklažānus;
- dārzeņos, izņemot spinātus, tomātus, garšaugus;
- graudaugos – rīsos, kviešos, rudzos, auzās – un to produktos, tajā skaitā baltmaizē;
- svaigi pasterizētā govs pienā un tā produktos, kazas un aitas pienā;
- riekstu dzērienā;
- taukvielās.