Olga Ļubina
Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, sertificētā uztura speciāliste

Dzīvnieku olbaltumvielas – vērtīgākās un pieejamākās cilvēka organismam

Uzturs • 29. Jūnijs, 2017
Olbaltumvielas ir neatņemama veselīga un pilnvērtīga uztura sastāvdaļa. Olbaltumi organismā tiek izmantoti enerģijas iegūšanai un tie ietekmē arī minerālvielu uzsūkšanās efektivitāti. Vairāk stāsta Rimi bērniem eksperte, uztura speciāliste Olga Ļubina.

gaļa uzturā olbaltumvielas

Lai arī olbaltumvielas var uzņemt arī no augu valsts izcelsmes produktiem, (par to var izlasīt šajā rakstā Cik svarīgas mūsu organismam ir olbaltumvielas ), tomēr dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas cilvēka organisms uzsūc labāk.

Olbaltumvielas vērtību nosaka neaizstājamo aminoskābju attiecība. Salīdzinot ar augu valsts produktiem – pākšaugiem, riekstiem un sēklām, kas arī satur olbaltumvielas, cilvēka organismam pieejamākie ir tieši dzīvnieku izcelsmes produkti.


Kuri produkti ir visbagātākie olbaltumvielu avoti

Par produktu ar visaugstāko bioloģisko pieejamību tiek uzskatīts olas baltums. Apēdot to, mūsu organisms var izmantot visus 100% no uzņemtajām olbaltumvielām. Olas baltums lielākoties sastāv no ūdens - 89% no olas baltuma ir ūdens, 11% ir olbaltumvielas. Olas baltumā nav ne grama tauku vai ogļhidrātu. Olas dzeltenumā ir gan olbaltumvielas, gan tauki, gan arī ogļhidrāti. Kādus produktu vēl iekļaut ēdienkartē, lai pilnvērtīgi uzņemtu olbaltumvielas? Tā ir gaļa, zivis un piena produkti. Ikdienā ēdot šos produktus, cilvēks saņem visas nepieciešamās neaizvietojamās aminoskābes.

Produkts

Olbaltumvielu dauduzms uz 100 g produkta

Vistas gaļa 27
Cūkgaļa 27
Liellops 25
Lasis 20
Siļķe 19
Garneles 14
Vistu olas 13
Biezpiens 9% 16
Biezpiens 0,5% 18
Siers 24

Kā plānot bērna ēdienkarti
No olbaltumu daudzuma uzturā ir atkarīga dzelzs un vara uzsūkšanās. Ja organismā ir olbaltumu deficīts, minerālvielu uzsūkšanās samazinās. Bērniem olbaltumvielām un minerālvielām bagāts uzturs ir īpaši svarīgs. Kā to pareizi izveidot?
Piemēram, 8 gadus vecam bērnam, kura svars ir aptuveni 25 kilogrami, pietiek ar 100g kvalitatīvas gaļas dienā. Šo pašu olbaltumvielu daudzumu var uzņemt, kombinējot 90g biezpiena no rīta (14,4g olbaltumvielas) un 50g vistas gaļas dienas laikā.

Nav nepieciešams piespiest bērnam ēst gaļu katru dienu, tomēr uzņemt neaizvietojamās aminoskābes, kombinējot pareizos produktus, vajadzētu katru dienu.

RAKSTU SĒRIJĀ PAR UZTURVIELĀM LASI ARĪ:

Tauki - pareiza uztura pamats. Kā tos visveselīgāk apēst

Cik svarīgas mūsu organismam ir olbaltumvielas

Ogļhidrāti - oganisma enerģijas avots. Cik daudz saldumu drīkst apēst?

Foto: Shutterstock


Populārākie raksti