Lai arī olbaltumvielas var uzņemt arī no augu valsts izcelsmes produktiem, (par to var izlasīt šajā rakstā Cik svarīgas mūsu organismam ir olbaltumvielas ), tomēr dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas cilvēka organisms uzsūc labāk.
Olbaltumvielas vērtību nosaka neaizstājamo aminoskābju attiecība. Salīdzinot ar augu valsts produktiem – pākšaugiem, riekstiem un sēklām, kas arī satur olbaltumvielas, cilvēka organismam pieejamākie ir tieši dzīvnieku izcelsmes produkti.
Kuri produkti ir visbagātākie olbaltumvielu avoti
Par produktu ar visaugstāko bioloģisko pieejamību tiek uzskatīts olas baltums. Apēdot to, mūsu organisms var izmantot visus 100% no uzņemtajām olbaltumvielām. Olas baltums lielākoties sastāv no ūdens - 89% no olas baltuma ir ūdens, 11% ir olbaltumvielas. Olas baltumā nav ne grama tauku vai ogļhidrātu. Olas dzeltenumā ir gan olbaltumvielas, gan tauki, gan arī ogļhidrāti. Kādus produktu vēl iekļaut ēdienkartē, lai pilnvērtīgi uzņemtu olbaltumvielas? Tā ir gaļa, zivis un piena produkti. Ikdienā ēdot šos produktus, cilvēks saņem visas nepieciešamās neaizvietojamās aminoskābes.
Produkts |
Olbaltumvielu dauduzms uz 100 g produkta |
Vistas gaļa | 27 |
Cūkgaļa | 27 |
Liellops | 25 |
Lasis | 20 |
Siļķe | 19 |
Garneles | 14 |
Vistu olas | 13 |
Biezpiens 9% | 16 |
Biezpiens 0,5% | 18 |
Siers | 24 |
Kā plānot bērna ēdienkarti
No olbaltumu daudzuma uzturā ir atkarīga dzelzs un vara uzsūkšanās. Ja organismā ir olbaltumu deficīts, minerālvielu uzsūkšanās samazinās. Bērniem olbaltumvielām un minerālvielām bagāts uzturs ir īpaši svarīgs. Kā to pareizi izveidot?
Piemēram, 8 gadus vecam bērnam, kura svars ir aptuveni 25 kilogrami, pietiek ar 100g kvalitatīvas gaļas dienā. Šo pašu olbaltumvielu daudzumu var uzņemt, kombinējot 90g biezpiena no rīta (14,4g olbaltumvielas) un 50g vistas gaļas dienas laikā.
Nav nepieciešams piespiest bērnam ēst gaļu katru dienu, tomēr uzņemt neaizvietojamās aminoskābes, kombinējot pareizos produktus, vajadzētu katru dienu.
RAKSTU SĒRIJĀ PAR UZTURVIELĀM LASI ARĪ:
Tauki - pareiza uztura pamats. Kā tos visveselīgāk apēst
Cik svarīgas mūsu organismam ir olbaltumvielas
Ogļhidrāti - oganisma enerģijas avots. Cik daudz saldumu drīkst apēst?
Foto: Shutterstock