Gatavošanas paradumi, ko aizvietot vai aizmirst! Iesaka "Rimi Bērniem" gardēdis Normunds Baranovskis:
* Nomaini dažas sastāvdaļas rasolā, un tas kļūs veselīgāks! Marinētus gurķus un konservētos zirnīšus nomaini pret svaigiem - šādi samazināsi sāls daudzumu. Majonēzi aizstāj ar krējumu vai vismaz liec pusi uz pusi.
* Cepot kotletes, neliec klāt pienā mērcētu baltmaizi! Izmanto tikai maltu gaļu un sāli.
* Karbonādes apviļā miltos tikai tik daudz, lai tās kļūst sausas, tad apmērcē olā un cep. Nav javadzības veidot garozu no vairākām miltu un olas kārtām.
* Kartupeļus labāk vārīt vai cept cepeškrāsnī. Retāk gatavot biezeņus vai vārīt eļļā.
* Pelēkos zirņus ēd ar mēru un to speķīti arī labāk pa dienu nevis vakarpusē.
* Mazāk krēmīgo kūku! Labāk jogurta tortes, piparkūkas, mandarīnus, augļus un ogas.
Pelēkos zirņus ēd ar mēru un to speķīti arī labāk pa dienu nevis vakarpusē.
Veselīgas ēšanas principi un gudrības. Iesaka "Rimi Bērniem" uztura speciāliste Olga Ļubina:
* Izvēlies ūdeni! Ja ikdienā esi pieradis dzert sulas, limonādes vai citus saldos ūdeņus ar garšām, aizvieto tos ar parasto ūdeni. Garšai pievieno citrona šķēli, piparmētru lapas vai apelsīna šķēli. Ja garšo gāzēts ūdens un nav problēmu ar vēdera pūšanos, tad laba alternatīva saldinātiem ūdeņiem ir gāzēts minerālūdens ar citronskābi. Jāatceras, ka pārmērīga gāzēto dzērienu lietošana var veicināt kuņģa zarnu trakta darbības traucējumus.
* Izmanto cepeškrāsni vai cep produktus cepamajā maisiņā, tad tev vajadzēs izmantot mazāk tauku, nekā, cepot ēdienu pannā.
* Izvēlies bezpiedevu jogurtus un atsakies no saldajiem jogurtiem ar garšām. Saldie jogurti patiesībā ir īstas cukura bumbas. Piemēram, vienā 250ml zemeņu jogurta kārbiņā ir aptuveni 5 tējkarotītes cukura. Labāk bezpiedevu jogurtam pievieno 1-2 tējkarotes zemeņu ievārījuma. Cukura krietni mazāk, bet garša fantastiska!
* Tur, kur iespējams, aizvieto krējumu ar bezpiedevu jogurtu. 100g skābā krējuma ar 25% tauku satur 260kcal, bet 100 g bezpiedevu jogurta tikai 60kcal.
* Ēd tumšo šokolādi. Ja nevari atturēties no saldumiem, īpaši šokolādes, tad piena šokolādes vietā izvēlies tumšo šokolādi. Ja arī, ēdot tumšo šokolādi, nejūti mēru, tad izvēlies tās, kuru saldināšanai izmantoti dabīgie saldinātāji, piemēram, stēvija.
* Ikdienā izmanto eļļu, kas ir nopērkama pudelītē ar speciālo izsmidzināmo uzgalīti. Tā samazināsi eļļas patēriņu. Atceries, ka vienai porcijai nav jāpievieno vairāk par vienu ēdamkaroti eļļas. Vienā eļļas tējkarotē ir 45kcal, bet vienā ēdamkarotē 180kcal.
* Lielisks un efektīvs veids, ka turēt sevi formā, ir ievērot “modeļu” šķīvja principu. Proti, porcijā, ko liek šķīvī, puse ir svaigi vai termiski apstrādāti dārzeņi un zaļumi.
"Rimi Bērniem" eksperts Normunds Baranovskis dalās arī lieliskās receptēs, ar kurām aizvietot tās, kas tavā ēdienkartē šobrīd nav tās veselīgākās.
IDEĀLAS BROKASTIS - Jogurts ar ogām un bezglutēna kraukšķi
Ēdiena gatavošana neaizņem daudz laika, šo recepti var kombinēt dažnedažādos variantos, garšās un krāsās. Bezglutēna musli ar medu un riekstiem 340g iepakojums pietiks 2 nedēļām, atliek tik parūpēties par jogurtu, ievārījumu un kādu svaigu augli.
2 porcijas
2 minūtes
Sastāvdaļas:
Jogurts bez piedevām Eco 300 ml
Bezglutēna musli ar medu un riekstiem 2 ēdamk. ar kaudzi
Ievārījums 2 ēdamk.
Saldētas vai svaigas ogas (bez cukura) 2 ēdamk. ar kaudzi
Mango nogatavināts ½ gab
Gatavošana:
Jogurtam bez garšas pievieno ievārījumu, bet nesajauc pilnībā, citādi tas kļūs salds, zudīs patīkmais skābums - ievārījumu liec centrā un viegli apmaisi, lai ar katru karoti ir jūtama salda un skāba garša.
Pievieno musli, ogas un mango šķēlītes.
Tā katru rītu vari sastāvdaļas mainīt un papildināt, par pamatu liekot jogurtu un dažādus ievārījumus.
IDEĀLAS VAKARIŅAS - Lasis maisā
Manuprāt, šī ir vienkāršākā un līdz ar to arī garšīgākā recepte, kuru iesaku iekļaut savā jaunajā ēdienkartē. Šādā veidā vari gatavot gan vistu, gan citas zivis, izmantojot dārzeņus un cepamos salātus, kā arī novārītas pupiņas un dārzeņus.
Sastāvdaļas
Cepampapīrs – 2 loksnes
Laša fileja, bez ādas, asakām – 2 gab pa 150 g
Karija garšviela – pēc garšas
Sviests – 2 tējkarotes
Zaļie zirnīši Rimi 400 g
Cepampapīros pa vidu ber atsaldētus zaļos zirnīšus.
Kārto pa virsu laša filejas. Apkaisi ar kariju un uzliec pa vienai sviesta piciņai.
Aizloki cepampapīru ciešā tūtiņā, lai gaiss neizkļūtu ārā.
Liec cept iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 12 minūtes 180 grādos.
Pasniedz uz šķīvjiem ar visu “maisiņu”.
Pavārs Normunds Baranovskis iesaka arī atcerēties par porciju lielumu un ēdienreižu skaitu, viņš piebilst: "Lai kāda būtuJaungada apņemšanās, es turēšu īkšķus, lai tā šogad Tev izdotos!".