Ja bērnam ir kādas specifiskas veselības problēmas, gaļas iekļaušanu ēdienkartē var uzsākt arī vēlāk, bet šis lēmums noteikti ir jāapspriež ar bērnu ārstējošo ārstu. Kopumā gaļu zīdainim iesaka piedāvāt ne agrāk kā sešu mēnešu vecumā, bet ne vēlāk kā 8-9 mēnešu vecumā. Savukārt, ja bērns tiek barots ekskluzīvi līdz 6 mēnešu vecumam (saņem tikai mātes pienu), tad piebarošanu ar gaļu jāsāk ap 7-8 mēnešu vecumu. Pirmajā reizē piedāvājiet bērnam apēst burtiski pustējkaroti gaļas, ko kombinējiet ar jau zināmiem dārzeņu biezeņiem, kas mazajam garšo. Sasniedzot gada vecumu, bērnam domātā gaļas deva ir apmēram 50–60 gramu dienā.
Vienmēr ir aktuāls jautājums, ar kādu gaļu sākt piebarošanu. Izvēle jāizdara, ņemot vērā to, vai bērnam ir kāda pārtikas alerģija. Ja mazulim ir govs piena olbaltuma alerģija, tad piebarošanu nevajadzētu sākt ar liellopa vai teļa gaļu. Tad ar kādu gaļu sākt piebarošanu?
Vienmēr ir aktuāls jautājums, ar kādu gaļu sākt piebarošanu. Izvēle jāizdara, ņemot vērā to, vai bērnam ir kāda pārtikas alerģija.
Truša un tītara gaļa
Abas pēc uzturvērtības ir ļoti līdzīgas, tāpēc bieži ieteiktas kā labas pirmajam mēģinājumam bērnam dot gaļu. Gan truša, gan tītara gaļa ir hipoalerģiska, proti, reti izraisa alerģisku reakciju, abas ir viegli sagremojamas, tajās ir neliels tauku saturs, tāpēc netiek nevajadzīgi noslogots gremošanas trakts. Gan truša, gan tītara gaļa satur daudz mikroelementu un vitamīnu, piemēram, dzelzi, fosforu un B grupas vitamīnus – B6, B12.
Teļa gaļa
Ja bērns nav alerģisks pret govs pienu, tad vienlīdz piemērota izvēle starp teļa un truša gaļu ir maigā teļa gaļa.
Liellopa gaļa
Ja bērnam nav alerģiskas reakcijas pret govs pienu, tad pirmajai piebarošanai lieliski der liellopa gaļa un no tās pagatavots biezenis. Liellopa gaļa ir diētiska, liesa, turklāt tirdzniecībā daudz pieejamāka nekā truša vai tītara gaļa.
Cūkgaļa
Cūkgaļa ir treknāka gaļa, bet, ja bērnam ir alerģija pret govs pienu un liellopu ikdienā ēst neiesaka, tad piebarošana jāuzsāk ar cūkgaļu. Ieteikums ir izvēlēties pēc iespējas liesāku gaļas gabaliņu, piemēram, cūkgaļas fileju. Gatavojot cūkgaļu, īpaša uzmanība ir jāpievērš gaļas kvalitātei un pagatavošanai, jo cūkgaļai ir lielāks bioloģiskā piesārņojuma ar parazītiem risks.
Vistas gaļa
Vistas gaļu parasti rekomendē ieviest ēdienkartē pēc iespējas vēlāk, jo tajā esošās olbaltumvielas var būt alerģiskas reakcijas iemesls. Īpaši piesardzīgiem jābūt, ja bērnam jau ir konstatēta alerģija pret olām. Iekļaujot vistas gaļu zīdaiņu uzturā, ieteicams izvēlēties bioloģiski audzētas vistas gaļu.
Jēra gaļa
Jēra gaļu neiesaka iekļaut bērna ēdienkartē līdz gada vecumam, bet pīles gaļu – līdz pat trīs gadu vecumam. Abi šie produkti satur lielu tauku daudzumu un ir grūti pārstrādājami.
Medījuma gaļa
Līdz 3 gadu vecumam bērnu gremošanas trakts nav pielāgots medījuma gaļas pārstrādāšanai, tāpēc iekļaut to bērnu ēdienkartē nav rekomendēts. Jāatceras, ka medījuma gaļai ir augsts bioloģiskā piesārņojuma ar parazītiem risks, tāpēc vienmēr jāpārliecinās par gaļas kvalitāti pirms lietošanas uzturā.