“Domāju, daudzi piekritīs, ka viņiem bijušas situācijas, kad ir apmeklēti vairāki ādas speciālisti, ir izmēģinātas dažādas skaistumkopšanas procedūras un līdzekļi, bet ādas stāvoklis krietni labāks nekļūst,” uzsākot sarunu par ādas veselību, saka Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina.
Izrādās, ādu būtiski ietekmē uzturs, kuru lietojam ikdienā. Produkti ar augstu cukura līmeni, piesātināto tauku saturu, krāsvielām un pārtikas piedevām veicina ādas veselības stāvokļa pasliktināšanos.
Pētot cukura ietekmi uz ādas stāvokli, tika atklāts, ka pārmērīga cukura lietošana ikdienā veicina insulīna sintēzi, provocējot insulīna rezistenci nākotnē. Kā arī organismā izraisa iekaisīgas reakcijas un novecošanas procesus – lietojot uzturā daudz cukuru saturošu pārtikas produktu, organismā pastiprināti notiek glikolizācija, kā rezultātā āda kļūst mazāk tvirta un zaudē elasticitāti.
Lai uzlabotu ādas veselību, uzturā vairāk jāiekļauj zaļumi, dārzeņi, ar omega-3 bagāti produkti, piemēram, zivis, linsēklas, valrieksti
Ja novecošanas procesus uzreiz spogulī reti kad varam novērot, tad izsitumus uz sejas un pumpas gan var pamanīt daudz ātrāk. Vairākos pētījumos ir pierādīts, ka pārmērīga cukura lietošana provocē acne vulgaris (pinnes). Tā ir problēma, ar kuru mēdz saskarties pusaudži.
Pārmērīga cukura lietošana nenāk par labu ādas veselībai. Kādos produktos tas ir, un kā to atpazīt, lasot produktu etiķetes? Un ko īsti nozīmē pārmērīgi daudz cukura? Dienā ir rekomendēts uzņemt ne vairāk par 5 tējkarotēm cukura, tai skaitā arī augļos esošais cukurs (arī no augļu sulām). Cukurs jeb saharoze ir gan daudzos saldinātos dzērienos, gan cepumos un konfektēs.
Produktu aprakstos uz etiķetēm cukurs slēpjas ne tikai aiz tādiem nosaukumiem kā saharoze, bet arī glikoze, fruktoze, glikozes–fruktozes sīrups, dekstrīns, maltodekstroze, invertcukurs. Ja jums vai jūsu bērnam ir problēmas ar pinnēm, ļoti ieteicams izvairīties no tiem produktiem, kas satur šīs minētas vielas.
Dienā ir rekomendēts uzņemt ne vairāk par 5 tējkarotēm cukura, tai skaitā arī augļos esošais cukurs
Augsta cukura koncentrācija ir šādos produktos:
- saldinātos dzērienos – limonādēs, enerģētiskajos dzērienos, 500 ml sulas – 10–12 tējkarotes cukura;
- šokolādes tāfelītē (100 g) – 9–11 tējkarotes cukura;
- želejkonfektēs (100 g) – 10–11 tējkarotes cukura;
- jogurtā (500 ml) – 8–10 tējkarotes cukura;
- dažu veidu cepumos (100 g) – 5–7 tējkarotes cukura;
- šokolādes batoniņos (50 g) – 5–6 tējkarotes cukura;
- ūdenī ar garšu (500 ml) – 4 tējkarotes cukura.
Uztura speciāliste rekomendē cilvēkiem, kuri cieš no ādas izsitumiem un kuri vēlas aizkavēt ādas un visa organisma novecošanas procesus, maksimāli izvairīties no visiem minētajiem produktiem. Arī pārmērīgi daudz lietojot augļus un uzņemot augļu cukuru, var rasties tāda pati negatīva ietekme uz ādas stāvokli.
Lai uzlabotu ādas veselību, uzturā vairāk jāiekļauj zaļumi, dārzeņi, ar omega-3 bagāti produkti, piemēram, zivis, linsēklas, valrieksti. Un ik dienas jādzer 1,5–2 litri tīra ūdens.