Olga Ļubina
Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, sertificētā uztura speciāliste

Kādai jābūt mazuļa ēdienkartei gada vecumā?

Uzturs • 23. Februāris, 2023
Viena gada vecums ir svarīgs periods bērna attīstībā. Tas ir brīdis, kad pakāpeniski sāk samazināties augšanas temps, mainās ēšanas uzvedība un turpinās aktīva garīgā un fiziskā attīstība. Vai gada vecumā mazulis jau var ēst visu to pašu, ko pieaugušie, skaidro “Rimi bērniem” eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.

“Uzlabojoties košļāšanas prasmēm un koordinācijas spējām, mazulis ir spējīgs pats uzņemt ēdienu,” stāsta Olga Ļubina. “Attiecīgi – viena gada vecums ir brīdis, kad bērns var pāriet pie kopējā galda, ēdot to, ko visa ģimene. Ar nosacījumu, ka ģimene ēd veselīgi.”

Ko tieši mazulis jau var ēst?

Gada vecumā bērns var turpināt saņemt mātes pienu vai piena maisījumu. Tomēr tas vairs nespēj nodrošināt mazuļa organismu ar visām nepieciešamajām uzturvielām. Tāpēc ēdienkartē jau būtu jābūt ieviestām praktiski visām pārtikas produktu grupām. Tās ir:

  • dārzeņi,
  • augļi,
  • graudaugi (gan glutēna, gan bez glutēna),
  • gaļa,
  • zivis,
  • olas,
  • piena produkti,
  • pākšaugi,
  • rieksti un sēklas.

Protams, visiem šiem produktiem jābūt pagatavotiem atbilstoši bērna oromotorajām spējām un organisma vajadzībām, norāda “Rimi bērniem” eksperte.

Tas nozīmē, ka ap gada vecumu mazajam jau būtu jāspēj sakošļāt gabaliņus, nokost kumosu, jāmācās turēt rokās dakšiņu vai karoti un ēst pašam.

Kā pareizi pagatavot ēdienu

Lai arī bērnam pēc gada vecuma ieteicams sēsties pie kopējā galda ar pārējo ģimeni, vērts atcerēties, ka mazulim pieaugušo ēdiens tomēr var būt par smagu. “Vispirms pagatavojiet zupu vai sautējumu tā, lai tas būtu atbilstošs bērna vajadzībām, un tad jau paši pievienojiet sev garšvielas pēc savas gaumes!” iesaka Olga Ļubina.

Gatavojot maltīti gadu vecam bērnam, jācenšas iztikt bez sāls un cukura vai citām saldvielām, tostarp agaves un kļavu sīrupa, medus.

Garšu dažādībai var pievienot sasmalcinātus svaigus vai kaltētus garšaugus, piemēram, dilles vai pētersīļus.

Pievienot ēdienam cukuru nav ieteicams līdz pat bērna divu gadu vecumam. Ja gribas mazuli pacienāt ar ko saldu, tā vietā labāk dot augļus. Piemēram, gatavojot putru vai cepot biezpiena plācenīšus, var pievienot banānu vai dateli.

Ko gada vecumā vēl nedrīkst ēst?

Arī gada vecumā mazulim vēl nedrīkst dot sālītus, kūpinātus gaļas izstrādājumus, to skaitā cīsiņus, pat ja uz iepakojuma rakstīts, ka tie paredzēti bērniem. Tāpat nevajadzētu ēdienkartē iekļaut pusfabrikātus, piemēram, nagetus, pelmeņus un sāļās uzkodas, kā čipsus un krekerus, jo tie var saturēt daudz sāls.

100 grami šādu produktu parasti satur vairāk nekā 1 gramu sāls. Atļautais sāls daudzums dienā vienu gadu vecam bērnam ir ne vairāk kā 2 grami. Tā pārmērīga lietošana paaugstina asinsspiedienu un noslogo nieres, īpaši maziem bērniem.

Jāņem vērā, ka, piemēram, apēdot siermaizi, sāls var būt gan siera, gan maizes sastāvā, tāpēc pievienot to papildus nav nekādas vajadzības.

Izvairieties no saldinātiem piena produktiem!

“Īpašu uzmanību gribētu pievērst saldinātiem piena produktiem,” uzsver “Rimi bērniem” eksperte un lūdz vecākus un arī vecvecākus tos nedot saviem bērniem un mazbērniem.

Saldināti piena produkti ir, piemēram, jogurti, biezpiena sieriņi, kondensētais piens.

Tie veicina pārmērīgu cukura uzņemšanu, kas var provocēt liekā svara pieaugumu, zobu emaljas bojājumus un arī izvēlīgu ēšanu.

Apēdot jogurtu, bērns uzņem daudz ātrās enerģijas, jo tajā ir augsta cukura koncentrācija. Līdz ar to ātri iestājas sāta sajūta un viņš atteiksies no siltiem, “kārtīgiem” ēdieniem, kā zupas un pamatēdieni.


Populārākie raksti