“Aiz nosaukuma “lapu salāti” (Lactuca sativa) patiesībā slēpjas ap 140 lapu salātu veidu, kas pieder pie kurvjziežu dzimtas Lactuca ģints. Lactuca salāti ir viengadīgs dārzenis, un salātu lapas mēdz būt dažādas formas un krāsas – gan zaļas, gan sarkanīgas,” skaidro Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina.
Lapu salātus plaši izmanto ēdiena gatavošanā, tiem piemīt neitrāla, nedaudz saldena vai arī rūgtena garša. Lapu salātus var gan likt zupās, gan no tiem gatavot salātus, smūtijus, kā arī tos var pievienot citiem ēdieniem. Tie var kalpot gan kā pamats, gan arī kā papildinājums ēdienam.
Lapu salātos ir dažādi mikroelementi un vitamīni. Savā ikdienas uzturā iekļaujot vairāk zaļumu un dažāda veida lapu salātu, mēs bagātinām savu organismu ar magniju, kāliju, dzelzi, mangānu, cinku un vairākiem vitamīniem, piemēram, A, C, PP un B grupas vitamīniem.
Lai stiprinātu imunitāti, lapu salāti jāēd ikvienam. Tie arī samazina glikozes un holesterīna uzsūkšanos un iekaisīgas reakcijas. Lapu salāti palīdz uzturēt sevi labā fiziskā formā, jo satur ļoti maz kaloriju (enerģētiskā vērtība tiem svārstās no 15 līdz 25 kcal uz 100 gramiem, savukārt 100 grami lapu salātu dod ēdienam apjomu, veicinot arī ātrāku sāta sajūtas iestāšanos).
Izmēģiniet dažāda veida lapu salātu kombinācijas, nebaidieties kombinēt tos, pievienot jau labi zināmiem ēdieniem. Eksperimentējiet un atrodiet savu īsto salātu recepti!
Veģetārie pak čoi salāti ķīniešu gaumē
Porcijas lielums: 2 cilvēkiem.
Pagatavošanas laiks: 15–20 minūtes, ja buljons ir jau gatavs.
Nepieciešams:
2 sēnes (portobello)
5 sojas gabaliņi
10 zaļās pākšu pupiņas
100 g konservētas kukurūzas
1 ola
1 liela sauja stikla nūdeļu
2 pak čoi salāti
Buljonam:
0,5 l buljona (vistas, liellopa, dārzeņu)
3 ēdamk. sojas mērces
1 stiebrs citronzāles
2 šķēles ingvera
Laima sula (no 1/2 vai vesela laima)
Pagatavošana:
Lej katlā buljonu, pievieno sojas mērci, citronzāli, ingveru, kā arī laima sulu. Visu patvaicē 10 minūtes, lai iegūtu izteiktāku garšu. Nokās biezumus un buljonam pievieno sagrieztas sēnes, sagrieztus sojas gabaliņus, pākšu pupiņas, kukurūzu, salātus. Vāri aptuveni 5 minūtes. Liec klāt stikla nūdeles un vāri 1 minūti. Lej zupu šķīvī un pievieno pusi novārītas (vārīta 5 minūtes) olas.
Lapu salāti
Porcijas lielums: 4 cilvēkiem.
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes.
Nepieciešams:
Salātlapas (liela galviņa)
10 sarkanie redīsi
1 bunte diļļu, loku
600 ml kefīra
1 garais gurķis
1 ēdamk. dižonas graudaino sinepju
Sāls, pipari (pēc garšas)
Pagatavošana:
Sagriez salātlapas, redīsus un gurķi ripiņās, pārkaisi ar dillēm un lokiem. Atsevišķi sajauc kefīru ar sinepēm, sāli, pipariem un pārlej pāri salātiem. Rūpīgi sajauc un pasniedz ar grilētiem ēdieniem, gaļu, zivīm vai jaunajiem kartupeļiem.
Vasaras tunča salāti
Porcijas lielums: 2 cilvēkiem.
Pagatavošanas laiks: 20–25 minūtes.
Nepieciešams:
1 bundžiņa “Selection by Rimi” tunča savā sulā
4 vidēja lieluma jaunie kartupeļi
10 zaļās pākšu pupiņas
2 olas
1 galviņa frisē salātu (var izmantot arī jebkuras citas salātlapas)
Mērcei:
80 ml olīveļļas
1 tējk. graudaino sinepju
1/2 tējk. medus
1,5 tējk. citrona vai laima sulas
Pagatavošana:
Sajauc visas mērces sastāvdaļas, un mērce ir gatava. Novāri kartupeļus (ja gribi, lai tie izvārās ātrāk, sagriez uzreiz šķēlītēs un liec verdošā ūdenī). Vāra 8 minūtes, pievieno zaļās pupiņas. Pavāri vēl 2 minūtes, nokās un tad atstāj atdzesēties.
Olas vāri 8 minūtes, atdzesē un katru sagriez 4 daļās. Traukā liec saplucinātas frisē salātlapas, pievieno kartupeļu šķēles, olu, pākšu pupiņas, pārlej ar mērci, nedaudz apmaisi un pa virsu izkārto saplucināta tunča gabaliņus.
Aisberga ledus salāti ar bekonu
Porcijas lielums: 2 cilvēkiem.
Pagatavošanas laiks: 15 - 20 minūtes
Nepieciešams:
1 galviņa ledus salātu
100 g bekona
10 ķiršu tomātiņi
Mērcei:
150 g labas kvalitātes vai mājās gatavotas majonēzes
20 g rīvēta cietā siera
Citrona sula (pēc garšas)
1 smalki sakapāta salīta anšova fileja
1 tējk. sinepju
1 daiviņa ķiploka (sakapāta)
Pagatavošana:
Sajauc visas mērcei nepieciešamās sastāvdaļas. Ledus salātu galviņu pārgriez uz pusēm, izņem kacenu. Katrai porcijai sava puse, ko liec uz atsevišķiem šķīvjiem. Salātlapām pārlej pāri mērci.
Smalki sagriez bekonu un apcep uz pannas. Bekonam notecini liekos taukus, uzliekot uz papīra salvetes.
Uz salātiem kārto bekonu, uz pusēm sagrieztus tomātiņus, kā arī pēc vēlēšanās vari pārrīvēt parmezāna sieru.
Foto: Normunds Baranovskis