Pirms sapako ēdienu kārbiņā, noskaidro bērna viedokli - kas viņam no piedāvātā garšo un kas nē, kādus jaunus produktus viņš būtu ar mieru nogaršot, lai līdzņemtais ēdiens allaž nebūtu vienāds. Tāpat aicini bērnu iesaistīties maltītes pagatavošanā - parasti tas, kas paša rokām gatavots, garšo labāk!
Atceries arī, ka, ja bērnam izpaliek kāda maltīte, viņš parasti sliecas pievērsties ātriem enerģijas avotiem – bulciņām, šokolādei, čipsiem, gāzētiem dzērieniem un citiem našķiem. Tāpēc ir būtiski, lai līdzpaņemtais ēdiens bērna acīm būtu baudāms. Nav vērts līdzi likt tādu ēdienu, kas labi garšo tad, ja ir silts. Tāpat nevajag pārspīlēt ar ēdiena daudzumu, jo skolēnu somas dažkārt tāpat jau ļoti smagas.
Maizītē vari likt dažāda veida gaļu, kas labi iztur temperatūras maiņas, piemēram, vārītu vistas fileju, vītinātu gaļu. Neliec tādu dārzeņu šķēles, kas maizi var pārlieku samitrināt, piemēram, tomātus. Labāk ir ielikt līdzi nelielu gurķi. Garduma funkciju vienmēr pildīs kāds auglis, kā arī - pašu gatavoti dārzeņu čipsi.
Kad izvēlies maizi, atceries - jo tumšāka maize, jo vērtīgāka! Ja veido to kā sendviču, tajā vari likt arī siera salātus vai krēmsieru. Tāpat lieliski, ja gardumos līdzi ir dažādu veidu rieksti, žāvēti augļi.
Variē ar maizi! Kādu reizi izmanto arī kebaba maizi. Tajā vari kārtot salātlapas, siera šķēles un kā saistvielu var izmantot, piemēram, humusu - turku zirņu pastu. To var iegādāties "Rimi" vai arī pagatavot pats - vārītus turku zirņus sablenē ar sezama eļļu un garšai pievieno citrona sulu vai nedaudz ķiploka, vai citas garšvielas.
Foto: Artūrs Martinovs