Jogurta tzatziki mērce
Gatavošanas laiks: 15 minūtes
Paredzēts 4–6 personām
Sastāvdaļas:
400 g “Rimi” grieķu jogurta
1 garais gurķis
Sauja piparmētru
1 ķiploka daiviņa
1 tējk. citrona vai laima sulas
Gurķi sarīvē un tam uzkaisa sāli. Kad sāls izvelk ūdeni, lieko šķidrumu nospiež. Gurķiem pievieno jogurtu, citrona sulu, smalki sakapātu piparmētru, ķiploku un visu samaisa. Pasniedz ar uzkodām – sieru, dārzeņiem, salātiem, žāvētu gaļu.
Jogurta saldējums
Gatavošanas laiks: 4 stundas
Paredzēts 1 litrs saldējuma
Sastāvdaļas:
800 g bezpiedevu jogurta
300 g glikozes sīrupa
2 vistu olas
Atdala olu dzeltenumus no baltumiem un abus saputo biezā krēmā. Saputotajiem olu dzeltenumiem piejauc glikozes sīrupu. Pievieno jogurtu. Iecilā stingrās putās saputoto olas baltumu. Garšu dažādībai var pievienot dažādas ogas. Masu iecilā formiņās un liek saldētavā. Ik pēc 30 minūtēm saputo, lai saldējums būtu gaisīgs. Jāputo vismaz 4–5 reizes. Ja mājās ir saldējuma gatavojamā iekārta, viss būs daudz ātrāk.
Jogurta “panna cotta”
Gatavošanas laiks: 30 minūtes
Paredzēts 2 personām
Sastāvdaļas:
350 g bezpiedevu jogurta
1 citrona sula
7–8 g želatīna
Kļavu sīrups pēc garšas
1/2 mango
Izspiež sulu no viena citrona, želatīnu karstā ūdens peldē izšķīdina, pievieno sulai un ļauj tam uzbriest. Tikmēr jogurtam pievieno nedaudz kļavu sīrupa (der arī medus, ievārījums, cukurs).
Jogurtu ielej bļodā, pievieno tam citrona sulu ar izšķīdušo želatīnu, samaisa. Pilda visu mazos trauciņos un liek uz stundu ledusskapī. Kad jogurts sacietējis, tam pa virsu kārto sarīvētu mango.
Foto: Artūrs Martinovs