Laiks baudīt plūmes!
“Man ļoti garšo svaigas plūmes! Un mamma ir stāstījusi, ka plūmes satur dažādus vitamīnus,” teic “Rimi bērniem” eksperte Lība Smildziņa. Jā, vērts zināt, ka plūmes satur arī minerālvielas un antioksidantus. Tajās lielā daudzumā ir C un K vitamīns, kā arī kālijs. Starp citu, uzturvērtība atkarībā no plūmju šķirnes būtiski nemainās.
Ko gatavot no plūmēm
Plūmes lieliski iederas kūkās, pīrāgos, saldēdienos, saldējuma un citos kokteiļos. Tāpat sanāk aromātisks ievārījums, kas aukstajā sezonā lieliski garšos kopā arī ar sieru un gaļas ēdieniem.
No plūmēm ir vērts gatavot kompotu ziemai (ja pieliksi klāt kabačus, tie rezultātā garšos kā ananasi!).
“Kad omīte mums ziemā iedod pašas gatavotu plūmju kompotu, mēs no tā taisām saldējuma kokteili – blenderī liekam plombīra saldējumu, kam pievienojam kompotu, pirms tam no plūmēm izņemot kauliņus,” savā iecienītajā receptē dalās Lība.
Krāsnī ceptas pankūkas ar plūmju mērci
Daudzums: 12 mazas vai 4 lielas pankūkas
Gatavošanas laiks: 40 min.
Nepieciešams:
Pankūkām:
4 olas
100 g cukura
1/2 tējk. sāls
240 ml pilnpiena
120 g miltu
2 ēdamk. sviesta
Plūmju mērcei:
10 plūmes
3 ēdamk. cukura
1 tējk. vaniļas cukura
1 ēdamk. citrona sulas vai sarkanvīna etiķa
100 ml ūdens
Gatavošana:
Blenderī samaļ olas, cukuru, sāli, pienu un miltus. Atstāj uz 15 minūtēm. Cepeškrāsnī liek karsēties trauciņus, kuros ceps pankūkas. Karsē 220 grādos vismaz 15 minūtes. Trauciņos ieliek piciņu sviesta un lej pankūku masu 1/3–1/2 trauciņa. Cep 15–20 minūtes.
Paralēli katlā liek vārīties plūmju mērci. Izņem kauliņus, pievieno visas sastāvdaļas un novāra.
Pasniedz pankūkas kopā ar mērci.