Olga Ļubina
Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, sertificētā uztura speciāliste

Medus. Kas par to jāzina, un kurās receptēs cukuru varam aizstāt ar medu?

Uzturs • 27. Augusts, 2018
Medum piemīt daudz vērtīgu īpašību. Taču, no kāda vecuma to var piedāvāt bērniem un ar ko jābūt uzmanīgiem, par to stāsta “Rimi bērniem” eksperte, uztura speciāliste Olga Ļubina.

Neiekļaut uzturā agrāk par gada vecumu
Medus ir bišu produkts – dabīga saldviela, kam piemīt pretiekaisuma, antiseptiska un imunitāti stiprinoša iedarbība. Tā sastāvā ir ne tikai cukuri, bet arī aminoskābes, vitamīni, minerālvielas un antioksidanti.
Viens gan jāpatur prātā – medu nedrīkst dot bērniem, kuri nav sasnieguši gada vecumu, jo pastāv risks, ka medus var saturēt “Clostridium botulinum” baktēriju vai sporu piesārņojumu. Tas gadās reti, taču šī infekcija ir ļoti bīstama zīdaiņu vecumā. Šīs sporas un baktērijas izdala spēcīgus neirotoksīnus, kā dēļ cieš cilvēka nervu sistēma: tiek radīti smagi centrālās nervu sistēmas bojājumi, kā rezultātā var iestāties nāve.
Īpaši liels risks ir zīdaiņiem, kuri nav sasnieguši sešu mēnešu vecumu, jo viņu gremošanas trakts nav spējīgs pārstrādāt šīs baktērijas, tās sāk vairoties un izdalīt neirotoksīnus. Vecākiem bērniem, kas sasnieguši jau gadu un vairāk, kā arī pieaugušo gremošanas traktā šīs baktērijas vairoties vairs nespēj un iet bojā.

Medu nedrīkst dot bērniem, kuri nav sasnieguši gada vecumu, jo pastāv risks, ka medus var saturēt “Clostridium botulinum” baktēriju vai sporu piesārņojumu.

Alerģiju risks
Vēl viens iemesls, kāpēc nav jāsteidzas zīdaiņu uzturā iekļaut medu, ir augstais alerģiju risks. Tā kā medu vāc bites un ražo to no ziedu nektāra, bērniem var rasties alerģiskas reakcijas pret konkrētajiem ziedputekšņiem.
Alerģiskās reakcijas var mazināt medus karsēšana, taču jāņem vērā, ka termiskā apstrāde neietekmē “Clostridium botulinum” baktēriju vai sporu aktivitāti.


Medus veidi
* Latvijā nopērkams griķu, viršu, liepu, rapšu, āboliņa medus. Tomēr Latvijas medus lielākoties sastāvēs no dažādiem augiem, jo ziedēšanas laiks mūsu platuma grādos ir diezgan īss, līdz ar to daudzi augi zied vienlaikus un ir grūti atrast tādu medu, kas būtu tikai no griķu vai rapšu nektāra.

* Tumšo šķirņu medus tiek uzskatīts par vērtīgāku nekā gaišo šķirņu medus, jo tajā ir augstāka minerālvielu un bioloģiski aktīvo vielu koncentrācija. Tā, piemēram, ļoti vērtīgs ir griķu medus, jo tas satur antioksidantus – polifenolus. Griķu medū ir arī ļoti augsta dzelzs koncentrācija.

* Vēl pastāv tāds jēdziens kā “invertcukurs” jeb glikozes un fruktozes sīrups. Tautā to bieži sauc par mākslīgo medu, taču šādu vārdu salikumu izmantot nedrīkst, jo medus definīcija ir atrunāta Ministru kabineta noteikumos: “Medus ir dabīga viela, ko bite ražo no augu nektāra vai augu dzīvo daļu sekrēta, vai sūcējinsektu izdalījumiem uz auga dzīvām daļām, kurus tās vāc, pārveido, papildinot ar savām īpašām vielām, nogulsnē, dehidrē, uzglabā un atstāj medus šūnās nobriest un nogatavoties.”

Tumšo šķirņu medus tiek uzskatīts par vērtīgāku nekā gaišo šķirņu medus, jo tajā ir augstāka minerālvielu un bioloģiski aktīvo vielu koncentrācija.



Receptes, kurās cukuru aizstāt ar medu

Citronu un medus dzēriens


Pusotra litra ūdenī (gāzēta vai negāzēta) izšķīdina 3 ēdamkarotes medus un pievieno sulu, kas izspiesta no trim citroniem.


Medū ceptas plūmes

Pārgriež uz pusēm 6 plūmes, izņem kauliņus. Plūmes apcep eļļā vai sviestā, pievieno medu un nedaudz apcep, līdz medus karamelizējas. Pasniedz ar grieķu jogurtu un pāri pārlietu medu. Var rotāt arī ar pistācijām, pārslām.



Receptes sagatavoja pavārs, “Rimi bērniem” eksperts Normunds Baranovskis.
Foto: Artūrs Martinovs.


Populārākie raksti