Inga Akmentiņa-Smildziņa
Rimi Bērniem ģimenes lietu eksperte,"Mammamuntetiem.lv" vadītāja

Meža melleņu zupas divas variācijas – ar klimpām vai putukrējumu

Uzturs • 05. Augusts, 2024
“Braucam mellenēs! Jūlijā parasti mūs, trīs māsas, uz mežu aicināja vecmāmiņa. Ņēmām savus spainīšus, ceļamaizes un ar velosipēdiem devāmies uz vecomammai vien zināmajām melleņu vietām. Un pēc tam kā likums – baudījām melleņu zupu ar klimpām,” atmiņās un receptēs ar bērnības garšu dalās vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja, Rimi Bērniem eksperte Inga Akmentiņa-Smildziņa.

“Tagad man pašai ir trīs bērni, bet mellenēs uz mežu tik bieži, cik gribētos, diemžēl aizbraukt nesanāk. Tāpat arī melleņu zupu šovasar pati uzvārīju vien otro reizi dzīvē… Lai gan man tā ļoti garšo un šo savas bērnības garšu vēlos parādīt arī saviem bērniem,” teic Inga Akmentiņa-Smildziņa. Rimi Bērniem eksperte rāda melleņu zupas recepti un piedāvā to pasniegt vai nu ar klimpām vai putukrējumu, kam pievienotas grauzdētas auzu pārslas.

Meža melleņu zupa

Sastāvdaļas ķīselim:

  • 400 g melleņu
  • 200 ml ūdens
  • 1,5 ēdamk. kartupeļu cietes
  • Cukurs pēc garšas

Melleņu ķīseļa gatavošana:

  1. Mellenes apber ar cukuru un pievieno pusi no norādītā ūdens daudzuma.
  2. Vāra, līdz ogas izjūk.
  3. Otru pusi ūdens sajauc ar kartupeļu cieti un lēnām pievieno ķīselim; vāra, līdz sabiezē.

Klimpas

Sastāvdaļas klimpām:

  • 1 ola
  • 200 ml piena
  • Cukurs pēc garšas
  • 1/2 tējk. malta kanēļa
  • 1 šķipsna sāls
  • 110 g (vai pēc vajadzības) kviešu miltu

Klimpu gatavošana:

  1. Olu sakuļ ar cukuru un šķipsnu sāls.
  2. Pievieno pienu un miltus – miltus pieber tik daudz, lai mīklas konsistence atgādina biezo pankūku masu.
  3. Klimpas pa tējkarotei peldina verdošā ūdenī.
  4. Kad tās uzpeld uz augšu, klimpas ir gatavas.

Pasniedz kopā ar melleņu ķīseli.

Sastāvdaļas putukrējumam ar auzu pārslām:

  • 200 ml saldā krējuma
  • 2 ēdamk. auzu pārslu
  • 1,5 ēdamk. cukura

Putukrējuma un auzu pārslu gatavošana:

  1. Uz karstas pannas apgrauzdē auzu pārslas kopā ar cukuru, līdz cukurs ir karamelizējies.
  2. Auzu pārslas atstāj atdzesēties.
  3. Saldo krējumu sakuļ biezās putās, pievieno auzu pārslas un pasniedz ar melleņu ķīseli.


Populārākie raksti