Olga Ļubina
Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, sertificētā uztura speciāliste

Neveselīgie našķi. Kādas ir veselīgas alternatīvas?

Uzturs • 26. Septembris, 2019
“Gan bērni, gan pieaugušie labprāt našķējas. Mums visiem gribas sevi palutināt un apēst ko garšīgu un kalorijām bagātu. Šeit jāmāk atrast līdzsvaru, jo gan saldie, gan sāļie našķi var būt veselīgi,” vairāk stāsta sertificēta uztura speciāliste, Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina.

Ir bērni saldummīļi un tie, kam daudz labāk par konfektēm garšo gaļas vai siera šķēle vai arī kādas citas sāļās uzkodas. “Ja runājam par saldumiem un cukuru saturošiem našķiem, tad jāatgādina, ka pārmērīga cukura lietošana var novest pie zobu kariesa, hiperaktivitātes, uzmanības trūkuma, ādas izsitumiem, aknes, liekā svara un aptaukošanās, glikozes tolerances traucējumiem un var provocēt cukura diabēta attīstību,” skaidro uztura speciāliste Ļubina.

Diennakts cukura deva
Bērniem vecumā no 1 līdz 6 gadiem dienā nevajadzētu apēst vairāk par trim četrām tējkarotēm cukura jeb 15–20 gramiem. Šajās tējkarotēs ietilpst arī cukurs pie tējas, cukurs, kas jau ir pievienots bulciņām, jogurtiem, brokastu pārslām, šokolādei utt. Skolas vecuma bērniem līdz pubertātei pietiek ar 5 tējkarotēm cukura dienā, pusaudžu gados maksimāli atļautais cukura daudzums dienā būtu 7 tējkarotes.

Saldo neveselīgo našķu vietā labāk izvēlēties tādus saldumus, kas satur tikai dabīgo cukuru

Līdz 2 gadu vecumam bērniem jāizvairās uzturā lietot produktus ar pievienotu cukuru. Nesteidzoties ar cukura ieviešanu atvases ēdienkartē, vecāki veicina to, ka bērns saldo garšu izjutīs intensīvāk, līdz ar to viņam kārosies mazāk cukura nekā tiem bērniem, kas jau kopš mazotnes ir pieraduši pie cukurotas tējas, biezpiena sieriņiem un saldinātiem jogurtiem.

Sāļās uzkodas
Sāls nesatur kalorijas, taču tas noslogo nieru darbību, veicina šķidruma aizturi organismā, kā arī provocē asinsspiediena paaugstināšanos. Rimi Bērniem eksperte stāsta par kādu sakarību: “Sāļo uzkodu ēšana provocē saldinātu dzērienu pārmērīgu lietošanu, jo, kad ēdam ko sāļu, organisms vēlas kompensēt to ar saldumiem. Sāls dienas deva bērniem vecumā no 1 līdz 3 gadiem ir 2 grami dienā, no 4 līdz 6 gadiem – 3 grami, bet no 7 gadu vecuma diennakts sāls deva ir 5 grami.”

Sāls daudzums dažādos produktos:

  • 100 grami maizes – vidēji 1,25 grami sāls;
  • 100 grami siera – vidēji 2 grami sāls;
  • 100 grami sāļo krekeru – vidēji 4 grami sāls;
  • 100 grami čipsu – vidēji 4 grami sāls;
  • 100 grami sāļo standziņu – vidēji 5 grami.

Veselīgās alternatīvas
“Saldo neveselīgo našķu vietā labāk izvēlēties tādus saldumus, kas satur tikai dabīgo cukuru (no augļiem), piemēram, dažādus riekstu maisījumus, žāvētu augļu batoniņus vai konfektes. Mans nesenais atklājums ir Rimi konfektes, kas gatavotas no žāvētiem augļiem, kam nav pievienots cukurs. Tāpat labs našķis ir “Veri Beri” konfektes, “Nakd” batoniņi, kā arī “The Beginning” cepumi un konfektes. Šie ir arī našķi, kas derēs tiem, kas uzturā nedrīkst lietot glutēnu vai piena produktus. Ja bērnam gribas ko pagrauzt, var piedāvāt ābolu čipsus – tie būs kraukšķīgi un gardi,” aicina uztura speciāliste Ļubina.

Sāļo uzkodu ēšana provocē saldinātu dzērienu pārmērīgu lietošanu, jo, kad ēdam ko sāļu, organisms vēlas kompensēt to ar saldumiem

Ne tik veselīgajām sāļajām uzkodām ir dažādas dārzeņu čipsu alternatīvas, kuru sastāvā ir zemāka sāls koncentrācija. Dārzeņu čipsus var pagatavot arī pats. Sagriez plānās šķēlēs bietes, burkānus un kartupeļus, uz pannas liec arī lapu kāpostu un sāls vietā vari izmantot citas garšvielas, piemēram, kaltētu ķiploku, olīveļļu, Vidusjūras garšvielas. Šādi uzkodas būs ne tikai veselīgas, bet arī garšīgas.
Sāļos krekerus mājas apstākļos var pagatavot no lavaša, uzpilinot olīveļļu, pievienojot timiānu vai rozmarīnu un pierīvējot klāt nedaudz cietā siera, – garšīgi, kraukšķīgi un atkal mazāk sāls. Kā našķis var kalpot arī popkorns. Ņem parastos kukurūzas graudus un cept kvalitatīvā eļļā.


Populārākie raksti