Biezpiena pončiki
Gatavošanas ilgums 30min
700 grami biezpiena
Nepilna glāze miltu
1 liela ola
1/2 tējk.cepamā pulvera
Kanēlis pēc garšas
Cukurs pēc garšas
1 pudele eļļas (cepšanai)
Gatavošana: Sajauc visas sastāvdaļas, miltus pievienojot pamazām, lai to nav par daudz - mīklai jāveidojas stingrai, lai viegli veidojas bumbiņas. Uzkarsē eļļu un liek iekšā biezpiena bumbiņas, cep zeltaini brūnas. Lieliski garšo gan siltas, gan atdzesētas.
Žagariņi
Gatavošanas laiks 2 h
Skābais krējums - 350 ml
Ola – 1 gab
Dzeramā soda - pus tējkarote
Pūderukurs – 70 g + 50g apkaisīšanai pēc pagatavošanas
Kviešu milti - 550 + g
Augu vai vīnogu kauliņu eļļa – 1,5 – 2 l (cepšanai)
Gatavošana: Rūpīgi sajauc visas mīklai paredzētās sastāvdaļas tā, lai mīkla neliptu pie rokām un būtu rullējama. Ar mīklas rulli mīklu izrullē plānu un veido žagariņus - izgriež trīsstūra formu, tās vidū iegriež caurumu un vienu trīsstūra galu velk cauri iegriezumam, līdz izveidojas klasiskā "Žagariņa" forma. Cepumus liek cepties iepriekš uzkarstētā eļļā, līdz tie kļūst zeltaini brūni. Kad cepumi gatavi, tos liek caurdurī vai uz papīra dvieļa, lai notecinātu lieko eļļu. Atdzisušus apkaisa ar pūdercukuru.
Peldošās salas
4 personām, gatavošanas ilgums 30 min
Olas 6 gb
Piens – 800 ml (vislabāk pilnpiens)
Cukurs – 150 g
Vaniļas cukurs - 20 g
Gatavošana: Atdala olu baltumus no dzeltenumiem.
Uzkarsē pienu. Sakuļ olu dzeltenumus kopā ar 100 g cukura un 20 g vaniļas cukura.
Trauku ar sakulto olu liek ūdens peldē, un maisot, pārlej ar karstu pienu, tādējādi iebiezinot pienu krēmīgā olu mērcē.
Mērci atdzesē.
2-3 olu baltumus sakuļ ar 50 g cukura stingrās putās. Atlikušo baltumu izmanto citam ēdienam.
Uzvāri katlā ūdeni un liec karsēt olu baltumu salas. Olu baltums jāvāra dažas sekundes no katras puses, līdz tas nedaudz uzpūšas.
Pasniedz mērci ar vismaz divām vai vairākām olu baltuma salām.
Foto: Artūrs Martinovs