Olga Ļubina
Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, sertificētā uztura speciāliste

Piena vai skābpiena produkti bērnu ēdienkartē – ko izvēlēties?

Uzturs • 29. Jūnijs, 2021
Piens un piena produkti jau kopš senseniem laikiem cilvēkiem ir kalpojuši kā neatņemama uztura pamatsastāvdaļa. Dažādās valstīs, dažādos kontinentos cilvēki savā ikdienas uzturā jau vairākus gadsimtus iekļauj govs, kazas vai pat kamieļu pienu un no tā pagatavotus produktus.
 

Lai pienu uzturā varētu lietot ilgāk, cilvēce ir izdomājusi dažādus piena pārstrādes mehānismus, piemēram, piena produktu raudzēšanu. Šajā procesā izmanto pienskābes baktērijas. Tradicionāli vispopulārākie skābpiena produkti Latvijā ir biezpiens, siers, rūgušpiens un skābais krējums.

Ko satur piens

Piens ir labs enerģijas avots, 100 mililitros ir vidēji 60–70 kilokalorijas. Tātad, izdzerot vienu glāzi piena, var uzņemt 150 kcal vienā reizē, līdzīgi ir arī ar šķidrajiem skābpiena produktiem, piemēram, kefīru. Protams, atšķirsies kaloriju daudzums produktiem ar augstāku vai zemāku tauku saturu tajos, piemēram, kefīram var būt arī 60–70 kcal, savukārt paniņām 30–40 kcal uz 100 ml. Bērniem līdz divu gadu vecumam rekomendē uzturā lietot pilnpiena produktus, taču jau pēc divu gadu vecuma ieteicami piena produkti ar samazinātu tauku saturu.

Skābpiena produktu pozitīvās iezīmes

Piens ir arī burvīgs olbaltumvielu avots, piens un skābpiena produkti kalpo kā neaizvietojamo aminoskābju, kalcija un fosfora avots. Runājot par skābpiena produktiem, tad papildus labi zināmajiem mikroelementiem tie satur oligosaharīdus, prebiotiskās vielas, kas atstāj pozitīvu efektu uz cilvēku organismu. Bērniem, sākot no 8–10 mēnešiem, rekomendē uzturā pakāpeniski iekļaut skābpiena produktus. Tie ir fermentēti un vieglāk padodas gremošanai, mazāk noslogo gremošanas trakta darbību organismā. Skābpiena produktiem ir zemāka laktozes (piena cukura) koncentrācija. Cilvēkiem, kam ir problemātiski sašķelt pienā esošo cukuru, uzturā ieteicams lietot skābpiena produktus.

Cilvēkiem, kam ir problemātiski sašķelt pienā esošo cukuru, uzturā ieteicams lietot skābpiena produktus.

Kā lietot skābpiena produktus

Skābpiena produkti ir rekomendēti lietošanai bērnu uzturā, taču vēlami tikai nesaldināti skābpiena produkti. Pievienotais cukurs veicinās zobu emaljas bojāšanos, pārmērīgu kaloriju uzņemšanu, var veicināt gremošanas trakta darbības traucējumus, svara pieaugumu, ādas problēmas – acni, izsitumus. Garšīgs un vērtīgs būs bezpiedevu jogurts vai kefīrs ar blendētām zemenēm vai citām ogām. Taču, ja gribas panašķēties ar kādu biezpiena sieriņu, pagatavojiet to paši – samaisiet biezpienu ar grieķu jogurtu un pievienojiet kakao vai zemesriekstu sviestu ar kakao.


Populārākie raksti