Olga Ļubina
Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, sertificētā uztura speciāliste

Piens un piena produkti bērnu uzturā. Kurus ieteicams lietot biežāk un kurus retāk?

Uzturs • 11. Jūnijs, 2024
“Piens un piena produkti ir viena no svarīgākajām produktu grupām, ko, pēc Veselības ministrijas rekomendācijām, katru dienu būtu jāiekļauj bērnu un pieaugušo uzturā,” norāda sertificēta uztura speciāliste, “Rimi bērniem” eksperte Olga Ļubina.

 

Piens un piena produkti organismu nodrošina ar tādām uzturvielām kā olbaltumvielas, piesātinātie tauki, kālijs, kalcijs, fosfors, D un A vitamīns, B grupas vitamīni. Tiesa, pēdējos gados sāk parādīties daudz viedokļu par piena produktu negatīvu ietekmi uz cilvēku, tostarp bērnu veselību. Bet vai tā tiešām ir patiesība?

Piena diētas riski

“Pēdējos gados būtiski palielinājies to cilvēku skaits, kuri uzskata, ka viņi nevar lietot piena produktus. Taču ne vienmēr govs piena produktu izslēgšanas diētas ir pamatotas!” uzsver Olga Ļubina, “savukārt nepārdomātas diētas var atstāt negatīvas sekas uz veselību.” Piemēram, ir pierādīts, ka:

* bērniem, no kuru uztura ir izslēgti piena produkti, augums ir par 0,2–0,3 standarta vērtību mazāks nekā tiem bērniem, kuri piena produktus ikdienā lieto,

* bērniem, kuriem četrus gadus ēdienkartē bijis ierobežots piens un piena produkti, ir samazināta kaulu mineralizācija, salīdzinot ar bērniem, kuri piena produktus lieto regulāri. Tāpat pirmajiem kaulu vecums atpaliek vidēji par 1,4 gadiem.

Kaulu blīvums samazinās govs piena eliminācijas (ierobežošanas) gadījumā, bet šis ir atgriezenisks process, ja diēta tiek atcelta. Tāpēc, ja vecāki lemj par labu piena produktu izslēgšanai no bērna ikdienas uztura, tad obligāti jākonsultējas ar ārstu un uztura speciālistu, lai pārskatītu ikdienas uzturu un nodrošinātu organismu ar visām bērna augšanai nepieciešamajām uzturvielām.

Kuri piena produkti ir vērtīgāki?

Ja piena produktus vērtē pēc tā, kurš ir uzturvielām bagātāks un vērtīgāks, tad priekšroka ir skābpiena produktiem – kefīram, jogurtam bez piedevām, biezpienam. Skābpiena produkti satur pienskābes baktērijas, kas ir probiotiķi – tie veicina labvēlīgas mikrofloras attīstību, tostarp palīdz atjaunoties mikroflorai pēc ārstēšanās ar antibiotikām.

Probiotikas palīdz sagremot laktozi, kas ir īpaši izdevīgi cilvēkiem ar laktozes nepanesamību, kā arī veicina uzturvielu, piemēram, vitamīnu un minerālvielu, uzsūkšanos. “Taču vēlreiz uzsveru – jāizvēlas nesaldināti piena produkti, tas ir, bez rūpnieciski pievienota cukura. Saldināti piena produkti un to pārmērīga lietošana atstāj negatīvas sekas uz zobu veselību, veicina straujāku svara pieaugumu, kā arī pasliktina ādas veselību, jo ir zināma cukura negatīva iedarbība uz ādas veselību,” akcentē uztura speciāliste.


Populārākie raksti