Lai arī krēmzupas bērna ēdienkartē var ieviest agrīni, vēlams to darīt tad, kad mazais ir gatavs apēst vairāk par 100 gramiem ēdiena. Tas ir labs veids, kā uzņemt vairāk šķidruma ar uzturu, ja mazulis negribīgi dzer un nesaņem mātes pienu.
Gatavojot zupas, uzmanība jāpievērš buljona sastāvam, uz kā bāzes tiek vārīta zupa. Bērna pirmajai zupai jāizmanto tikai dārzeņu buljons, lai tas būtu viegli sagremojams, liess, saturētu daudz ūdenī šķīstošu vitamīnu un nenoslogotu mazuļa gremošanas traktu.
“Steigties ar gaļas vai zivs buljoniem nevajag. Pirmkārt, buljonā gatavošanas laikā izdalās visas ekstraktvielas, ko satur gaļas vai zivs produkti. Otrkārt, sagremot šādu buljonu zīdaiņa gremošanas traktam ir grūti, tas papildus stimulē kuņģa sulas izdali un var lieki kairināt zarnu traktu. Zupas, kuru pagatavošanā izmantots gaļas vai zivs buljons, iesaku ieviest tikai pēc tam, kad šie produkti ir jau iekļauti mazuļa uzturā. Priekšroku labāk dot liesākai – teļa, truša, vistas – gaļai, kura, vēlams, ir bioloģiski audzēta,” rekomendē uztura speciāliste Olga Ļubina.
Kā pirmo dārzeņu krēmzupu var gatavot no ķirbja, kartupeļiem, burkāniem un saldā kartupeļa, pievienojot brokoļus, ziedkāpostus un arī citas saknes, tā dažādojot ēdiena garšu un paplašinot bērna uzturu.
Pavārs un Rimi Bērniem eksperts Normunds Baranovskis ir sagatavojis trīs veselīgu zupu receptes pašiem mazākajiem. Iedvesmojies!
Ziedkāpostu krēmzupa
Nepieciešams:
100 g ziedkāposta
100 g saldo kartupeļu
50 g kartupeļu
250 ml dārzeņu buljona bez sāls
1 tējk. sviesta
Pagatavošana:
Sagriez dārzeņus mazākos gabalos un sautē sviestā. Pievieno buljonu un uz lēnas uguns vāri, līdz dārzeņi mīksti. Samal visu krēmīgā zupā. Atdzesē līdz istabas temperatūrai un pasniedz.
Aveņu un banānu zupa
Nepieciešams:
60 g aveņu
½ banāna (nogatavināta)
2 ēdamk. ūdens
1 tējk. jogurta bez piedevām
Pagatavošana:
Avenes vai citas ogas noskalo un liec blenderī kopā ar pusi banāna. Pievieno nedaudz dzeramo ūdeni un visu samal. Zupu izspied caur sietu un pasniedz ar jogurtu.
Truša frikadeļu zupa
Nepieciešams:
100 g truša gaļas
1 krāsainais burkāns
1 kartupelis
400 ml buljona bez sāls
1 diļļu zars
1 ēdamk. eļļas
Pagatavošana:
Truša gaļas mīkstumu, attīrītu no cīpslām, samal ar rokas blenderi krēmīgā gaļas masā. No tās veido mazas frikadelītes. Burkānu un kartupeli sagriez gabaliņos un viegli apcep, sautē eļļā. Pievieno buljonu un vāri 10 minūtes. Katlā liec frikadeles un vāri vēl 5 minūtes. Pievieno smalki sagrieztas dilles un ļauj zupai padzist. Zupas noteikti pietiks vairākām porcijām.