Normunds Baranovskis

Rudens gardumi ēdienkartē – āboli un plūmes

Uzturs • 23. Septembris, 2019
Septembris ir laiks, kad tiek rūpīgi ievākta raža no augļu kokiem. Tieši tāpēc Rimi Bērniem garšas eksperts Normunds Baranovskis ir sagatavojis trīs desertu receptes, izmantojot plūmes vai ābolus, kuras izmēģināt. Šos desertus var celt galdā gan svētkos, gan ikdienā.

Krāsnī cepti āboli ar kanēli
4 personām
Pagatavošanas laiks: 45 min.

Nepieciešams:
4 āboli
4 kanēļa standziņas
4 tējk. mīksta sviesta
4 tējk. baltā cukura
400 g kokosa piena (vai 200 ml saldā krējuma)
1 ēdamk. kļavu sīrupa

Pagatavošana:
Āboliem izņem serdes. Ierīvē tos ar sviestu un apber ar cukuru. Serdes vietā liec kanēļa standziņu.
Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem un liec cept ābolus 20–30 minūtes, atkarībā no izvēlēto ābolu šķirnes. Pasniedz ar saputotu saldo krējumu ar kļavu sīrupu. Ja vēlies saputot kokosa pienu, ieliec bundžu ledusskapī uz 12 stundām. Pēc tam, atverot to, izmanto tikai stingro daļu (cieto krēmu) un puto to. Kokosa sulu vari lietot smūtijiem.

Augļu pīrāgs

8 personām

Pagatavošanas laiks: 1h 10 min.


Nepieciešams:

Mīklai:

120 g sviesta

220 g kviešu miltu

60 g cukura

40–60 ml auksta ūdens

1/2 tējk. sāls

Pildījumam:

4 plūmes

2 persiki

4 aprikozes

3 ēdamk. baltā cukura

1,5 ēdamk. kukurūzas cietes


Pagatavošana:

Gatavo mīklu. Sviestu sarīvē un mīci kopā ar miltiem, cukuru un sāli. Pielej aukstu ūdeni, lai sviests pārāk neizkustu; ja nepieciešams, pievieno vēl miltus. Mīklu liec ledusskapī, kamēr gatavo pildījumu.

Augļi pirms sagriešanas jānoblanšē, vārošā ūdenī paturot 1–2 minūtes, un tad uzreiz jāliek aukstā.

Augļiem noņem mizu, izņem kauliņus un sagriez mazākos gabalos.

Pievieno cukuru un cieti.

Ciete neļaus sulai izplūst. Izrullē mīklu, pa vidu liec pildījumu, aizloki un cep iepriekš sakarsētā krāsnī 200 grādos 40–50 minūtes.


Plūmju drumstalu maize
4 personām
Pagatavošanas laiks: 1 h 30 min.

Nepieciešams:
500 g tumšo plūmju
100 g žāvētu plūmju
50 g brūnā cukura
30 g kartupeļu cietes
300 g “Mani Gardumi” smilšu mīklas
Drumstalām:
130 g baltā cukura
130 g kviešu miltu
130 g sviesta

Pagatavošana:
Pagatavo plūmju pildījumu. Novāri svaigās plūmes bez kauliņiem ar cukuru un žāvētajām plūmēm. Sablendē. Pievieno cieti.
Sagatavo drumstalas. Sajauc sastāvdaļas un ieliec uz 20 minūtēm saldētavā, lai sviests sastingtu.
Cepamajā formā izklāj smilšu mīklu. Pa virsu klāj plūmju biezeni.
Pārber ar drumstalām un liec cept sakarsētā cepeškrāsnī (apakšējā daļā) 200 grādos 45–60 minūtes.


Populārākie raksti