Rudens labumu saldēšana. Ko ir vērts saldēt, bet ko labāk izbaudīt svaigu
Kā norāda N. Baranovskis, no praktiskā viedokļa saldēt var visus augļus, dārzeņus un ogas, bet katram ir jāizvērtē, kas viņam būs nepieciešams, un jāzina, vai saldētajiem produktiem būs izmantojums. Tas palīdzēs izvairīties no tā, ka saldētava tiek nelietderīgi aizņemta, un pavasarī nebūs produktu pārpalikumu.
Kas saglabājas, bet kas pazūd, saldējot produktus?
Saldēšana bieži ir ieteikts veids, kā ziemai saglabāt ogas un dārzeņus. O. Ļubina stāsta, ka saldējot tomēr nedaudz mainās ogu, augļu un dārzeņu uzturvērtība – jebkāda termiskā apstrāde mazina termiski nestabilo vitamīnu koncentrāciju produktos. Arī saldēšana ir termiska apstrāde, tāpēc saldētos produktos būs mazāk C vitamīna nekā svaigos. Taču tā koncentrācija vienalga būs gana augsta, tāpēc saldētus dārzeņus un augļus ir noteikti vērts iekļaut ikdienas uzturā. Tāpat vitamīni, kas ir ūdenī šķīstošie, piemēram, B grupas vitamīni, atsaldējot produktus, var minimāli iet zudumā. Salīdzinot saldētus produktus ar svaigiem, ķīmiskais sastāvs (vitamīnu koncentrācija) mainās līdz ar uzglabāšanas ilgumu. Uzglabājot saldētus augļus un dārzeņus ilgāk par 10 mēnešiem, to uzturvērtība samazinās par 1/3 no sākotnējās. Uzturvielas – olbaltumvielas, tauki un ogļhidrāti, arī šķiedrvielas – saldētos produktos saglabājas tādā pašā koncentrācijā, arī minerālvielas nekur nepazūd – dzelzs, antociāni, polifenoli un citas bioloģiski aktīvas vielas saglabājas.
Šoruden par produktu saldēšanu īpaši vērts padomāt tiem vecākiem, kuru mazuļiem šoziem jāuzsāk piebarošana
Ja ziemā mazulim nepieciešams piebarojums
O. Ļubina atzīmē, ka šoruden par produktu saldēšanu īpaši vērts padomāt tiem vecākiem, kuru mazuļiem šoziem jāuzsāk piebarošana. Ja ir pieejami dārzeņi no sava dārza, tad ieteicams saldēt kabačus, puķkāpostus, brokoļus – dārzeņus, kas tagad ir īpaši svaigi un kurus līdz ziemai saglabāt nav iespējams. Pašu audzētiem un saldētiem produktiem uzturvērtība būs lielāka nekā ziemas laikā veikalā pirktajiem. Ja jaunie vecāki vēlas atvieglot sev dzīvi, uztura speciāliste iesaka arī sasaldēt, piemēram, ķirbi, burkānu un citus produktus, kas it kā var saglabāties līdz pat pavasarim. Kad tie ir nomizoti, sadalīti mazākās porcijās un sasaldēti, tos ir ērti pagatavot laikā, kad mazulim jāvāra neliels daudzums ēdiena.
Saldējam to, kas nav pieejams vismaz 6 mēnešus
Savukārt N. Baranovskis norāda – pirms nodoties produktu saldēšanai, ir jāizvērtē, ko pēc tam ar šiem produktiem darīs. Viņš arī uzskata – ir vērts saldēt tos produktus, kuriem ir zināms konkrēts izmantojums. Piemēram, ja ģimene bieži gatavo salsu vai svaigu gaspačo, ir vērts saldēt pat tomātus. Tāpat ir lietderīgi sasaldēt tos produktus, kuru garšu un vasaras svaigumu ir vēlme pārnest uz sezonu, kad tie nav pieejami. N. Baranovskis iesaka vadīties pēc principa – saldēt tos ģimenē iecienītos un bieži lietotos produktus, kas nav pieejami vismaz sešus mēnešus gadā.
Savukārt O. Ļubina norāda, ka saldētas ogas un dārzeņi ir ātrs un ērts veids, kā pagatavot veselīgas un uzturvielām bagātas maltītes, un šādi sagatavoti produkti palīdz uzņemt ikdienā nepieciešamo dārzeņu devu. Viņa ir novērojusi, ka daudziem ziemā ir grūtības nodrošināt šo devu, jo tumšajā sezonā iegādājamie dārzeņi nav tik garšīgi un pievilcīgi kā sezonālie. Tāpēc speciāliste ieteiktu saldēt visu, kas šobrīd ir svaigs, garšīgs un nācis no zināma dārza, bet kas ziemā būs jāiegādājas veikalā.
Saldētas ogas un dārzeņi ir ātrs un ērts veids, kā pagatavot veselīgas un uzturvielām bagātas maltītes, un šādi sagatavoti produkti palīdz uzņemt ikdienā nepieciešamo dārzeņu dev
Ko var paspēt sasaldēt vēl šoruden?
Šis ir brīdis, kad var sagatavoties veselīgākai mazuļu barošanai ziemas laikā – var saldēt kabačus, puķkāpostus, brokoļus, ķirbjus, burkānus. Īpaši, ja šie produkti nākuši no sava dārza. Tāpat no rudens ražas noteikti var saldēt arī plūmes, vienīgi pirms saldēšanas tās ir jāattīra no kauliņiem. N. Baranovskis atzīst, ka avenes ir ļoti pateicīgas saldēšanai. Viņš iesaka – lai būtu ērtāk saldēt smiltsērkšķus, tos vispirms labāk sasaldēt ar visu zaru un, kad tie sasaluši, nodauzīt nost. Tā var izvairīties no saduršanās, tos lasot, jo šiem augiem ir asi ērkšķi.
Lieliska lieta, ko sagatavot vasaras izskaņā, ir ledus gabaliņi ar ogām un piparmētru. Ledus kubiņus ar ogām izmanto dzērienu pagatavošanai.
Var saldēt arī gandrīz visus zaļumus. Ja to ir daudz, ir vērts sagatavot kapātu zaļumu miksli un, izmantojot ledus formiņas, sasaldēt kubiņos, ko pēc tam uzglabāt kastītē. Šos kubiņus izmanto, pievienojot sautējumiem, zupām. Tas papildinās ēdienu ar svaigu zaļumu garšas buķeti un var aizvietot buljona kubiņus. No zaļumiem ērti ir saldēt sakapātas dilles. Lai lietojot tās neatkustu un neveidotu mīkstu masu, ir svarīgi trauciņu ar tām no saldētavas izņemt tikai uz īsu laiku pirms un izņemšanai no kastītes izmantot karoti, lai tās nesaslapinātos un neatkustu. Garšas eksperts atzīst, ka loki nebūs tik parocīgi saldēšanai, jo atsaldējot tie saplok, tomēr zaļumu mikslim pievienot tos var.
Lieliska lieta, ko sagatavot vasaras izskaņā, ir ledus gabaliņi ar ogām un piparmētru. N. Baranovskis iesaka – ledus saldējamajā trauciņā saliec ogas un pārlej ar ūdeni. Kad sasalt, izber ledus gabaliņus kastītē glabāšanai. Ledus kubiņus ar ogām izmanto dzērienu pagatavošanai.
Arī sēnes ir pateicīgas saldēšanai. Tās var saldēt svaigas vai apceptas. Tas noderēs ģimenēm, kas ir lieli sēņu mīļotāji.
Praktiski ieteikumi ogu un dārzeņu saldēšanai:
- lai sasaldētie augļi, dārzeņi vai ogas nesaliptu un nesasaltu vienā masā, no sākuma ieteicams tos sasaldēt, izliekot saldētavā uz paplātes, un, kad gabaliņi ir sasaluši, tos pārvieto kastītē vai maisiņā, kurā glabās. Tas nodrošinās to, ka tie nesalīp un nesakrītas, un pēc tam būs ērtāk lietojami;
- ja produktu pirms saldēšanas nepieciešams nomazgāt, to var darīt, taču pirms saldēšanas tas ir kārtīgi jānosusina – jāļauj uz dvielīša vai salvetes nožūt un tikai tad jāsaldē;
- rūpīgi jāizvēlas trauciņi, kuros saldēt produktus. Saldētos produktus ērti uzglabāt maisiņos ar ZIP aizdari vai plastmasas trauciņos – vēlams kantainos, lai taupītu vietu saldētavā;
- lai ekonomētu saldētavā vietu, ir vērts dažus produktus pirms saldēšanas sablendēt vai sakapāt;
- ērtāk produktus saldēt nelielās porcijās – tik, cik nepieciešams vienai lietošanas reizei;
- produkti saglabās lielāku uzturvērtību, ja traukā, kurā tie tiek saldēti, ir pēc iespējas mazāks skābekļa saturs;
- ja saldētos produktus plānots pēc tam vārīt, nevis ēst svaigus, labāk tos uzreiz jau sasalušus likt vārīties vai cepties, nevis vispirms atlaidināt un tad gatavot.