Normunds Baranovskis

Sagataves, kas noderēs skolēnam, lai pats pagatavotu pilnvērtīgu maltīti

Uzturs • 21. Aprīlis, 2021
Dzīvojot, mācoties un pavadot lielāko daļu laika mājās, ne vienmēr pietiek enerģijas un ideju maltīšu izveidošanai. Ēdiens ir jāsagatavo vai jānopērk gatavs. Ja izvēlies pirmo variantu, tev noderēs ieteikumi maltīšu sagatavēm, lai dažās minūtēs pagatavotu gardu maltīti sev pats.

Jogurts ar augļiem var būt tik daudzveidīgs! Šis ēdiens var būt kā lieliskas brokastis vai kārums pēc sātīgām pusdienām. Porciju skaitu var variēt pēc patikas, kā arī garša ik reizi var būt atšķirīga. Vienai porcijai iesaku rēķināt no 130–200 g jogurta bez piedevām.
“Jogurtiem bez piedevām ir vairāki veidi, sākot no 0 % tauku satura, līdz pat 10 % un vairāk. Tie ir krēmīgāki un šķidrāki. Īpaši iesaku iegādāties lielāka tilpuma jogurtus, jo tie būs gan lētāki, gan varēs pagatavot vairāk porciju. Iesaku izvairīties no saldinātiem jogurtiem,” teic Normunds.

Lai pagatavotu šāda tipa desertu vai brokastis, mājās vienmēr jābūt:

  • 200 g jogurta bez garšas (pēc izvēles)
  • 2 ēdamk. brokastu pārslu, musli, granolas vai citu pārslu
  • 2 ēdamk. ogu (iesaku izmantot saldētas ogas vai sezonas laikā pieejamās svaigās)
  • 1-2 ēdamk. salduma (medus, kļavu sīrupa, agaves sīrupa vai ievārījuma)
  • 1 sauja riekstu vai grauzdētu sēklu

Traukā liek jogurtu un izveido iedobi. Ber pārslas un riekstus. Pa virsu pievieno ogas. Ja ogas būs saldētas, pagaidi 3 minūtes, lai tās atlaidinās. Pārlej ar kādu no saldinātājiem un baudi.



Daudzveidīgie salāti

Katra salātu recepte balstās uz kraukšķīgām un svaigām lapām, gardas mērces, kā arī dārzeņiem vai augļiem. Lai salāti iegūtu pilnīgāku garšu, pievieno gaļu, zivis, jūras veltes, sieru, olas vai kādu marinējumu.
Parasti ikvienam no mums patīk salātos atrast kaut ko kraukšķīgu. Lūk, tie varētu būt rieksti, sēklas vai vienkārši maizes grauzdiņi.



Lai salāti vienmēr izdotos izcili, seko šīm sagatavēm:

  • 2 saujas salātu (sezonāli un svaigi pēc izvēles)
  • 2 veidu dārzeņu ap 200 g (tomāti, gurķi, paprika, redīsi, avokado utml.)
  • 100 g vārītas vistas filejas (vai vārītas garneles, konservēts tuncis, cepts bekons, kūpināts šķiņķis, vārīta ola, marinēts vai cepts siers utml.)
  • 2 saujas kraukšķa (rieksti vai sēklas, grauzdēta tostermaize, grauzdiņi, sāļais popkorns, novārīta kvinoja, kuskuss utml.)
  • 2 ēdamk. Cēzara mērces (izmantojiet paša gatavotās vai veikalā nopērkamās, kā cēzara, ķiploku, tūkstošsalu, uz eļļas bāzes gatavotās vai vienkārši daudzveidīgās salātu mērces)

Sagatavojiet šos četrus līdz piecus produktus no katras grupas un lieciet trauciņos ledusskapī. Ikviens no ģimenes varēs ātri sakombinēt sev salātus pats.

Traukā ieliek salātu lapas, pārber ar dārzeņiem, pievieno izvēlēto gaļu, sieru vai jūras velti. Pievieno kraukšķi pēc saviem ieskatiem un pārlej ar mērci.

Rīsu – dārzeņu sautējums

Šis, iespējams, ir visgardākais un visvieglāk pagatavojamais ēdiens.

Sagataves:

  • 150 g novārītu graudaugu, šajā gadījumā rīsi (griķi, makaroni, kuskuss, bulgurs, pērļu grūbas, amarants utml.)
  • 2 veidu sagrieztu dārzeņu vai sēņu 70-100g (paprika, burkāns, šampinjons, ziedkāposts utml...)
  • 1 sauja pākšaugu, šajā gadījumā zirņi (pupas, auna zirņi utml)
  • 100 g gaļas (zivs, jūras velšu, siera, olas vai tofu)
  • 2 ēdamk. taukvielu (eļļa, sviests, tauki, augu eļļas)
  • 1 tējk. garšvielu pēc izvēles (iesaku izmantot garšvielu maisījumu ar pievienotu sāli)
  • Ja garšvielās nav sāls, to var pievienot.
  • 1 sauja zaļumu (sezonālie zaļumi, pesto)

Sakarsē pannu ar taukvielām. Apcep gaļu un dārzeņus. Pieliec garšvielas un tad iejauc graudaugus. Pievieno zaļumus un gatavs. Katru reizi vari veidot citu garšu, pievienojot citādākas piedevas.

Lai jums visiem gardas un veselīgas ēdienreizes!

Foto: Artūrs Ķipsts, Mammamuntetiem.lv


Populārākie raksti