Inga Akmentiņa-Smildziņa
Rimi Bērniem ģimenes lietu eksperte,"Mammamuntetiem.lv" vadītāja

Salātu receptes, kas garšos kā lieliem, tā maziem

Uzturs • 28. Augusts, 2024
“Mēs, vecāki, zinām, cik ļoti svarīgi ir katru dienu uzturā patērēt dārzeņus. Tomēr nereti vecāki sūdzas, ka bērns no tiem atsakās. Piedāvājam tādu salātu receptes un to variācijas, kuru gatavošanā var iesaistīt arī bērnus,” teic vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja un Rimi Bērniem eksperte Inga Akmnetiņa-Smildziņa.
 

“Arī es esmu saskārusies ar to, ka bērni dažādos vecumposmos atsakās no pilnvērtīgas maltītes – tādas, kas aprakstīta grāmatās par bērna veselīgu uzturu,” atzīst “Rimi Bērniem” eksperte Inga Akmentiņa-Smildziņa.

“Viens mūsu ģimenes bērns bija gatavs pārtikt teju tikai no ogām un putras, otrs kategoriski atteicās no putras un pieprasīja pamatā kartupeļus, trešais bija pielaidīgāks un ēda pa drusciņai no visa kā.” Trīs bērnu mamma dalās pieredzē, kas palīdzēja ar laiku uzlabot izvēlīgo ēdēju ēdienkarti:

  • no agrīna vecuma iesaistīt bērnus ēst gatavošanā;
  • uzklausīt bērnu vēlmes un idejas ēdienkartes veidošanā, maltītes pasniegšanā u. c.;
  • ģimenes maltītes pasniegt tā, ka ir iespējams uz šķīvja veidot produktu kombinācijas, piemēram, sakomplektēt gaļu, grūbas un salātus vai svaigi sagrieztus dārzeņus;
  • lai uzkodas starp ēdienreizēm būtu pēc iespējas veselīgas, regulāri uz galda atstāt nomizotus un sagrieztus burkānus, gurķus, ķirštomātus, nomazgātus ābolus, bumbierus u. c. svaigus dārzeņus un ogas;
  • nespiest bērnu ēst, nekaunināt, ja par kādu populāru produktu pasaka, ka tas negaršo. Citiem vārdiem – rūpēties, lai maltītes norit patīkamā atmosfērā;
  • katru vai gandrīz katru dienu mēģināt saorgnizēt vienu maltīti, kad visa ģimene sanāk pie galda kopā.

Viegli pagatavojamu salātu receptes

Salātu receptes piedāvā Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis: “Šīs ir salātu pamatreceptes, variējiet ar sastāvdaļām, uzklausot katra ģimenes locekļa vēlmes!”

Makaronu salāti ar dārzeņiem

“Šiem makaronu salātiem eļļas vietā var izmantot, piemēram, paštaisītu zaļumu pesto vai mērci, kas gatavota no kečupa un majonēzes. Ja vēlas, salātiem var pievienot sieru – mocarellas bumbiņas, fetas sieru. Ja negaršo paprika, to var izņemt ārā,” iesaka Normunds Baranovskis.

Sastāvdaļas:

  • 200 g makaronu
  • 165 g (mazā bundžiņa) konservētas kukurūzas
  • 150 g konservētu zaļo zirnīšu
  • 1 paprika
  • ½ garā gurķa
  • ½ citrona sulas
  • 2 ēdamk. olīveļļas
  • Sāls pēc garšas

Gatavošana:

  1. Novāra makaronus saskaņā ar instrukciju uz iepakojuma, atdzesē.
  2. Salātu bļodā iespiež citrona sulu, pievieno eļļu un sāli.
  3. Papriku un gurķi sagriež kubiņos.
  4. Visas salātu sastāvdaļas sajauc kopā traukā.

Siera un dārzeņu salāti ēdamā traukā

“Bērniem parasti patīk, ja ēdiens tiek pasniegts apēdamā traukā! Tādu elementāri var pagatavot no tortillām. Tortillas traukā pildiet jebkurus bērna iemīļotos salātus!” iesaka šefpavārs.

Sastāvdaļas:

  • 100 g siera
  • 10 ķirštomātu
  • ½ garā gurķa
  • 1 paprika
  • 100 g salātlapu
  • 150 g skābā krējuma
  • 1 tējk. vai pēc garšas mārrutku
  • Sāls pēc garšas
  • 2 tortillas
  • Eļļa cepamtrauka ietaukošanai, apsmidzināšanai

Gatavošana:

  1. Salātu sastāvdaļas sagriež strēmelītēs, samaisa kopā salātu traukā.
  2. Pagatavo mērci, sajaucot kopā krējumu, mārrutkus un sāli.
  3. Ar eļļu apsmidzina ovālas formas trauku, kurā tiks cepta tortilla. Ievieto tajā tortillu un cep aptuveni 10 minūtes 180 grādu temperatūrā.
  4. Salātus ēdamajos traukos pilda pirms pasniegšanas. Mērci var pasniegt, sajauktu ar salātiem vai atsevišķi.


Populārākie raksti